Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να εμποδίσει με κάθε μέσο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό γράφει κατά αποκλειστικότητα στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Η καγκελάριος, σύμφωνα με το έγκυρο μαγκαζίνο, έχει καταλήξει στην πεποίθηση, ότι η χώρα δεν πρέπει να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση εντός του φθινοπώρου. «Πρέπει να βρούμε μια λύση για να το αποτρέψουμε» φέρεται να είπε την προηγούμενη εβδομάδα σε στενό κύκλο συνεργατών της.

Η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της, πάντα σύμφωνα με το «Der Spiegel», φοβούνται ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε ένα ντόμινο-αποχωρήσεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η άμεση ζημιά για τη Γερμανία θα ήταν 62 δισεκατομμύρια ευρώ, μακροπρόθεσμα εκατοντάδες δισ.

Ακόμα μεγαλύτερες θα ήταν οι πολιτικές συνέπειες της εξόδου: Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν τότε αναγκασμένη να σταθεροποιήσει την Ιταλία και την Ισπανία μέσω μιας «κοινητικοποίησης» των χρεών – κάτι που η κ.Μέρκελ θέλει να αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Η απόφαση υπέρ της Ελλάδας, συνεχίζει το περιοδικό, ελήφθη στην καγκελαρία πολύ πριν παρουσιάσει η τρόικα το νέο πόρισμα της για τη χώρα. Το πόρισμα αυτό υπολογιζόταν να είναι έτοιμο προς τα τέλη Οκτωβρίου, η έκδοσή του όμως καθυστερεί συνεχώς. Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, να παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Η κ.Μέρκελ θέλει πάντως να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, επειδή δεν θα έβρισκε γι αυτό την αναγκαία πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή. Εκείνο που θα μπορούσε όμως να γίνει είναι η ανακατανομή των δόσεων του σημερινού δεύτερου πακέτου: Μεγαλύτερες δόσεις στην αρχή και μικρότερες αργότερα, έτσι που τελικά να προκύψει μηδενική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται, ότι η δόση του περασμένου Ιουνίου ύψους 31,5 δισ. ευρώ δεν έχει καταβληθεί ακόμα – με πρόσχημα το πόρισμα της τρόικας.

Κύκλοι της καγκελαρίας, που ρωτήθηκαν σχετικά το βράδυ του Σαββάτου, δεν διέψευσαν το δημοσίευμα. Ισχύει αυτό που ειπώθηκε κατά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την κ.Μέρκελ στις 23 Αυγούστου στο Βερολίνο, πρόσθεσαν.

Στο ρεπορτάζ του «Der Spiegel» δεν γίνεται λόγος για επιμήκυνση, ή για άλλου είδους διευκολύνσεις. Είναι όμως φανερό, ότι αν η καγκελάριος είναι όντως αποφασισμένη να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα προβεί στη συνέχεια και σε όλες εκείνες τις παραχωρήσεις, που θα κριθούν απαραίτητες.

Το γιατί η κ.Μέρκελ κάνει ακριβώς τώρα τέτοια στροφή, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί: Ύστερα από έναν πολύμηνο καταιγισμό με πιέσεις του τύπου: «Τήρηση των δεσμεύσεων, ή έξοδος», η Αθήνα τα έχει κυριολεκτικά δώσει «όλα» στην τρόικα. Αυτό είχε όμως ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία να πνέει τις τελευταίες εβδομάδες τα λοίσθια. Η μόνη εναπομένουσα μέθοδος σωτηρίας ήταν έτσι η «πυροσβεστική». Στην πράξη βέβαια, αυτή είναι και επιχείρηση σωτηρίας της κ.Μέρκελ, αφού η διάσωση της Ελλάδας δεν θα την προστατεύσει μόνο από το τσουνάμι των παρενεργειών σε άλλες χώρες, αλλά θα της επιτρέψει να εμφανιστεί και ως σωτήρας της ευρωζώνης.

Η αποφυγή της εξόδου δεν είναι βέβαια οριστική. Το πρόβλημα θα προκύψει εκ νέου και τους επόμενους μήνες, αν δεν σημειωθεί ενδιάμεσα μια ορατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν δεν ξεσπάσουν σοβαρές ταραχές στην Ελλάδα, αν δεν επιτύχουν η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων, αν δεν διαλυθεί σύντομα ολόκληρη η ευρωζώνη, αν, αν, αν …

Όμως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του «Der Spiegel», η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει, για λίγο τουλάχιστον, μερικές βαθιές ανάσες. Και να αποτρέψει τελικά εκείνο που προεξοφλούν ορισμένοι γερμανοί αναλυτές: Την έξωση της από την ευρωζώνη αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2013.