Να απαγορευθούν οι προσλήψεις συζύγων και συγγενών μέχρι και δεύτερου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που προβλέπεται η δυνατότητα να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους, θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Ήδη δόθηκε εντολή στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ώστε να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία την προσεχή εβδομάδα, δηλαδή μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το κρίσιμο ταξίδι σε Βερολίνο και Παρίσι, ώστε να εξεταστούν οι λεπτομέρειες για την θεσμοθέτηση των περιορισμών που θα αφορούν στο καθεστώς προσλήψεων μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων.

Στην κίνηση αυτή οδηγήθηκε ο κ. Σαμαράς μετά και το νέο κρούσμα διορισμού συγγενικού προσώπου του α’ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ι. Τραγάκη, ο οποίος τοποθέτησε σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του την αδελφή του γαμπρού του, ο οποίος επίσης φέρεται να είναι προ ετών μόνιμος υπάλληλος της Βουλής.

Σύμφωνα λοιπόν με την σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 381/7.8.2012) ο α’ αντιπρόεδρος έκανε τέσσερις προσλήψεις μετακλητών στο γραφείο του, μεταξύ των οποίων και η αδελφή του γαμπρού του. Στο παρελθόν ο κ. Τραγάκης είχε «βολέψει» και άλλα συγγενικά του πρόσωπα στη Βουλή και συγκεκριμένα την κόρη του το 2004, η οποία στην συνέχεια μονιμοποιήθηκε λόγω των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης Σιούφα, βάσει της οποίας δίνονταν η δυνατότητα να μονιμοποιηθούν όλοι οι μετακλητοί ή αποσπασμένοι στα γραφεία των Κ.Ο., των πρώην πρωθυπουργών, των αντιπροέδρων και προέδρων της Βουλής που προσελήφθησαν μέχρι τις εκλογές του 2009 δίνοντάς τους μάλιστα δίμηνη παράταση για την υποβολή των σχετικών εγγράφων.

Είχε προηγηθεί και ο διορισμός ως μετακλητής υπαλλήλου στο γραφείο του τέως Προέδρου της Βουλής κ. Β. Πολύδωρα της κόρης του κυρίας Μαργαρίτας Πολύδωρα.

Τα φαινόμενα αυτά και ειδικότερα η ευνοϊκή μεταχείριση που εμφανίζονται να επιφυλάσσουν ανώτατοι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί παράγοντες σε συγγενικά τους πρόσωπα, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία και εκφράστηκε ρητώς δια της εντολής του κ. Σαμαρά να μπει τέλος σε αυτό το καθεστώς, το οποίο έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια σε όλη την πυραμίδα του κράτους.

Ο κ. Τραγάκης από την πλευρά του ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους διορισμούς επικαλούμενος την νόμιμη δυνατότητα που έχει να προσλαμβάνει μετακλητούς υπαλλήλους. Όπως έλεγε σε συνομιλητές του, η ανυπαρξία νομοθετικής ρύθμισης για τον τρόπο επιλογής των μετακλητών υπαλλήλων έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να επιλέγουν τους συνεργάτες τους με βάση τα κριτήρια εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας, επισημαίνοντας ότι μετά και την πρωτοβουλία Σαμαρά να μπουν κανόνες στην διαδικασία αυτή, «σταματάει μια πρακτική που δικαίως ή αδίκως έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις».

Σημειώνεται, ότι και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος διόρισε την μνηστή του ανιψιού του, ενώ στην πρόσληψη τεσσάρων μετακλητών στο γραφείο του προέβη και ο ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Λ. Γρηγοράκος (ΦΕΚ 363/30.7.12) χωρίς ωστόσο να πρόκειται για συγγενικά του πρόσωπα.