Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και με μεγάλη προσπάθεια θα αρχίσει να βγαίνει σιγά-σιγά από το τούνελ της κρίσης εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που θεωρεί ότι, έστω και δύσκολα, θα κερδίσει την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η επόμενη εβδομάδα – οπότε θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα γίνουν τα ταξίδια του κ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, όπου αναμένεται να συναντήσει τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ – είναι κομβικής σημασίας.

«Είναι όλα τα λεφτά…είναι σαν τα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ» τονίζει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας να δείξει την κρισιμότητα των συναντήσεων και κάνει τον παραλληλισμό με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Από την Πύλο, την ιδιαίτερη πατρίδα του όπου βρίσκεται για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολύ καλούς φίλους και να συζητήσει χαλαρά μαζί τους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η αίσθηση που αποκόμισαν οι συνομιλητές του τις πρώτες ώρες παραμονής του κ. Σαμαρά στη Μεσσηνία, είναι ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση – «ανεβασμένος» όπως είπε πρόσωπο που τον γνωρίζει πολλά χρόνια – και έμειναν με την εικόνα ενός πολιτικού που πλέον είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

Αναγνωρίζει ότι ο επόμενος μήνας είναι σταθμός, καθώς θεωρείται για τον Πρωθυπουργό ο πιο κρίσιμος των τελευταίων ετών, διότι πολλά θα κριθούν για τη χώρα: η εκταμίευση της επόμενης μεγάλης δόσης και το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που θα επηρεάσει, και εάν θα υπάρξει παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Σαμαράς, όπως έκανε και στη δημόσια δήλωσή του στο δημαρχείο Καλαμάτας, είπε στους συντοπίτες του ότι το επόμενο διάστημα η πορεία θα είναι δύσκολη, ανηφορική, δύσβατη και με συνεχείς αναταράξεις.

Δεν θέλησε να εξωραΐσει την κατάσταση και παράλληλα ήταν εμφανής η αισιοδοξία του ότι θα τα καταφέρει η χώρα, ενώ επέμεινε στο θέμα της πίστης στον τελικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ιδιαίτερη αίσθηση και πολλές συζητήσεις για τα μελλούμενα προκάλεσε και η αναφορά του το βράδυ της Δευτέρας, όταν μιλώντας στα εγκαίνια του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στην Πύλο είπε: «Περνάμε δύσκολα. Θα περάσουμε κι άλλες δυσκολίες. Αλλά είμαστε Ελληνες… Σε εμάς μένει να σταθούμε αντάξιοι αυτής της κληρονομιάς».

Ο Πρωθυπουργός, αυτές τις λίγες ημέρες ξεκούρασης, πριν από το διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκινάει με πρώτους σταθμούς το Βερολίνο και το Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, επιμένει σταθερά ότι η Ελλάδα θα πρέπει πάση θυσία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τη βελτίωση των όρων δανεισμού.

Η κίνησή του να καλέσει και δημόσια όλους τους Έλληνες, όπως είπε, πέρα και πάνω από κόμματα, για να είναι μια ενωμένη γροθιά, αποτελεί και προάγγελο του διαγγέλματος που θα κάνει ο ίδιος το επόμενο διάστημα που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο.

Εξάλλου, και στη Ν.Δ. οι αναταράξεις είναι προ των πυλών με τους συνδικαλιστές να κρατούν τη σημαία της… αντίστασης και στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται να αναζητήσουν τα… «εργαλεία» αντιμετώπισης των αντιδράσεων, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκληθούν με την ανακοίνωση του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Το πακέτο θα έχει κλειδώσει πριν από την άφιξη του κ. Γιούνκερ στη χώρα μας στις 22 Αυγούστου και τα επιτελεία των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) βρίσκονται σε «διαρκή επικοινωνία» με το οικονομικό επιτελείο, ενώ «αγκάθια» παραμένουν τα μέτρα για την εφεδρεία στο δημόσιο, οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ποιοι δημόσιοι οργανισμοί θα αποκρατικοποιηθούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, καθώς όπως λένε ανώτατες κυβερνητικές πηγές «από το αποτέλεσμά της και τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο Γιούνκερ, θα διαμορφωθεί το έδαφος για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ που ακολουθούν και οι οποίες θα παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία κλίματος για το Eurogroup του Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί η δόση των 31,5 δισ. του δανείου, αν και η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου».

Στον… αέρα η σύσκεψη των αρχηγών

Μέχρι στιγμής παραμένει στον… αέρα μια νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη πριν από την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ. Σχετικός προγραμματισμός δεν έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και, με βάση τα όσα λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει η σύσκεψη, αν και δεν αποκλείεται τίποτα.

Εξάλλου, όπως λέει πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, σύσκεψη μπορεί να γίνει μόνο για να κλειδώσει η οριστική λίστα με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει νόημα να γίνει σύσκεψη, παραμονές κρίσιμων συναντήσεων για να καταγραφούν εντάσεις και ενστάσεις, παρά μόνο για τη λήψη οριστικών αποφάσεων» αναφέρει υπουργός της κυβέρνησης, λίγη ώρα μετά την κίνηση του πρωθυπουργικού επιτελείου να διαψεύσουν τη Δευτέρα πληροφορίες περί νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Και αυτό διότι υπάρχει η πληροφορία ότι ο κ. Σαμαράς διατηρεί επιφυλάξεις για συνάντηση των τριών αρχηγών πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει. Και όπως λένε οι γνωρίζοντες, ο Πρωθυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα, και εντός και εκτός Ελλάδας, ότι ο ίδιος συνομιλεί και διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά ο ίδιος έχει τον τελικό λόγο και δεν επιθυμεί να φανεί στην Ε.Ε. ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολυπρόσωπη ηγεσία λόγω της κυβέρνησης συνεργασίας.