από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Τα πάνω κάτω στο κράτος

Τα κέρδη και οι ζημιές από την αναδιοργάνωση και τη μείωση κατά 40% των κρατικών δομών
Τα πάνω κάτω στο κράτος
Ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης θα προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην κρατική μηχανή που έχει εκπονηθεί από κοινού με την task force
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κοσμογονικές θα είναι οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο Δημόσιο τις προσεχείς 100 ημέρες, όπως προκύπτει και από τις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και της task force, κατά τις πρόσφατες επαφές που είχαν μαζί τους κυβερνητικά στελέχη τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση, παρ' ότι θεωρεί ως «κόκκινη γραμμή» την απόλυση, για εφέτος τουλάχιστον, 15.000 υπαλλήλων, διατηρεί σε ισχύ τον στόχο για 150.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων ως το τέλος του 2015 και  επεξεργάζεται «ισοδύναμα μέτρα» ώστε να υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών.


Στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, εκτός από τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% - το κόστος της οποίας «εκτοξεύθηκε» από τα 16 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια, αν και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μειωθεί δραστικά - περιλαμβάνονται:
- Η μείωση κατά 40% των δομών του κράτους.
- Η κατάργηση περίπου 2.000 οργανικών μονάδων των υπουργείων, 20 ειδικών γραμματειών, 60 δημόσιων οργανισμών και 200 επιτροπών (αν και οι περισσότερες δεν είναι αμειβόμενες).
- Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προσωπικού (διαδικασία από την οποία δεν θα πρέπει να αποκλείονται ούτε και απολύσεις προσωπικού).
- Ο δραστικός περιορισμός των θέσεων ευθύνης και
- Το περαιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας των προσλήψεων με την αλλαγή του κανόνα «1 προς 5 » σε «1 προς 10» και η μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού ορισμένου χρόνου που θα λήξουν εντός του έτους.
Ενα από τα πρώτα μέτρα τα οποία έχει κληθεί να λάβει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό της μεταρρύθμισης του κράτους, είναι να «ξεπαγώσει» και να επικαιροποιήσει τη νομοθετική ρύθμιση την οποία είχε καταρτίσει ο πρώην υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας για τη μείωση των δομών των υπουργείων. Στη ρύθμιση αυτή αναμένεται, πρώτον, να ενταχθούν και τα νεοσύστατα υπουργεία (Τουρισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, Βορείου Ελλάδος), καθώς και τα υπουργεία που συγχωνεύθηκαν (Παιδείας-Πολιτισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης) και, δεύτερον, να αποτυπωθεί η νέα δομή των υπουργείων μετά και την κατάργηση των ειδικών γραμματειών, παρ' ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια νομική μορφή θα λάβει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάργηση άνω των 2.000 οργανικών μονάδων των υπουργείων που έχει αποφασιστεί εκτιμάται ότι θα επιφέρει όφελος γύρω στα 6 εκατ. ευρώ. Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογισθούν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των ειδικών γραμματειών, από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και από τον δραστικό περιορισμό των θέσεων ευθύνης.
Η κατάργηση, από την άλλη πλευρά, των ειδικών γραμματειών διευκολύνει το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την task force και προβλέπει την ενοποίηση όλων των μονάδων διοικητικής υποστήριξης των υπουργείων. Ετσι, σε κάθε υπουργείο θα συσταθεί μία και μόνο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και μία Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που θα υπάγονται στον γενικό γραμματέα.
Η μείωση κατά 40% των δομών του κράτους θα επιφέρει, εκτός των άλλων, και ευρείες ανακατατάξεις προσωπικού. Κατ' αρχάς, θα μειωθούν δραστικά οι θέσεις ευθύνης. Εχει αποφασιστεί ένας αριθμός στελεχών να επανατοποθετηθεί στις μονάδες που θα διατηρηθούν, ένας αριθμός θα υποχρεωθεί σε συνταξιοδότηση εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και ένας άλλος αριθμός στελεχών θα μετακινηθεί σε οργανικές μονάδες άλλων υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση όμως η επανατοποθέτηση των στελεχών στην ιεραρχία θα γίνει με βάση τα νέα κριτήρια αξιολόγησης που έχουν ήδη θεσπιστεί, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένα από αυτά τα στελέχη θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν ακόμη και σε υπηρεσίες της περιφέρειας.
Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους υπαλλήλους που εργάζονται στις υπό κατάργηση υπηρεσίες. Μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους, που θα περιλαμβάνει ακόμη και γραπτά τεστ δεξιοτήτων υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, θα μπορούν να μετακινούνται από τη μία υπηρεσία του ίδιου υπουργείου στην άλλη, να μεταφέρονται από το ένα υπουργείο στο άλλο, να στέλνονται «από το κέντρο στην περιφέρεια» ή ακόμη και να απολύονται στην περίπτωση κατά την οποία κρίνονται ως ακατάλληλοι με βάση και τα νέα περιγράμματα θέσεων που θα δημιουργηθούν σε δεύτερη φάση σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα.
Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των περίπου 60 οργανισμών που έχει αποφασιστεί να κλείσουν ως το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μετακίνηση του προσωπικού αυτού στον «στενό» δημόσιο τομέα θεωρείται από την τρόικα ως νέα πρόσληψη, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή στην πράξη του κανόνα τού «1 προς 10» που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει να επιλέξει: Ή θα απολύσει αυτό το προσωπικό ή θα το διατηρήσει σε θέσεις οι οποίες θα καλύπτονταν με νέες προσλήψεις, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατον, αφού οι νέες προσλήψεις αφορούν κυρίως εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ! | 09/07/2012 12:50
  ...Σιχαθήκαμε να ακούμε το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, να υπόσχεται ότι θα βάλει τέλος στις ρεμούλες, στις αργομισθίες, στα αισχρο-επιδόματα. Ότι θα αποκαταστήσει δήθεν την κοινωνική δικαιοσύνη, με εξίσωση μισθών και ημερομισθίων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα -όπου αυτά αντιστοιχούνται-, ότι θα αντιμετωπίσει με ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, όπως σε άλλες προηγμένες δημοκρατικά χώρες (Σκανδιναβικές) για να κλείσει η ψαλίδα των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργεί και διαιωνίζει ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΩΤΑΤΗΣ (ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ) ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ... Ότι ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ... Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ 9.000.000 ΤΗΣ "ΑΠ' ΕΞΩ" (ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ) ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ...
  ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1789
  απάντηση80
   
   
  logical mind | 09/07/2012 11:50
  ΑΜΑ ΦΙΑΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕ .........! ΠΑΛΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! ΕΔΩ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Η ΚΥΡΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ(Μακεδονίας- Θράκης - Γενικη Γραμματεια Αιγαίου). ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ (ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ). ΤΟ ΜΟΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ : ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΔΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ. (Ασχετα αν ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο με άλλους φορείς). ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΕΙΆ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ!!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση100
   
   
  ΚΟΡΩΝΕΣ | 09/07/2012 10:28
  Στοιχηματιζω οτι δεν θα γινει απολυτως τιποτε.Θα φωναζουν οτι ταχα μου σκιζονται για μεταρρυθμισεις για να κερδιζουν χρονο με ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ.Στο τελος ολα θα χειρορευσουν... Αλλωστε μας κυβερνουν αποδειγμενα απατεωνες και διεφθαρμενοι.Θυμηθειτε ποσα ρουσφετια εκανε ιδιος ο ΣΑΜΑΡΑΣ σε πληθωρα μεσηνιων ψηφοφορων του πχ στο μουσειο Ακροπολης.Αν ρωτησετε τους εκει διορισθεντες θα γελασετε πικρα...
  ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
  απάντηση90
   
   
  καλο υπνο | 08/07/2012 17:14
  ΤΑΓΚΑΝΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΕΡΕΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ . ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ 1850.
  MAO
  απάντηση2096
   
   
  μείωση βουλευτών | 08/07/2012 13:19
  Γιατί ρε παλικάρια δεν ξεκινάει η μείωση του κράτους από τους εαυτούς σας που κοστίζετε πανάκριβα στον έλληνα φορολογούμενο και μετά πηγαίνετε παρακάτω για να είμαστε ίσοι όλοι μας απέναντι στους νόμους σας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση5711
   
   
  από τη βουλή | 08/07/2012 13:14
  Η απόλυση και η μείωση προσωπικού να ξεκινήσει από τους υπαλλήλους της βουλής γιατί όλοι γνωρίζουμε πως προσλήφθηκαν και πως από 600 που ήταν πριν λίγα χρόνια έγιναν ξαφνικά 1300.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1125
   
   
   
  Dimosio | 08/07/2012 12:31
  Όσοι μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΑΕ του Δημοσίου, όσοι μπηκαν με σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου και μετά την μετέτρεψαν παράνομα σε αορίστου, όσοι μπήκαν απο τα παράθυρα την περίοδο 2002-2011 σε καλοπληρωμένες εταιρείες ΑΕ που σύστηναν Υπουργεία ή ΟΤΑ, όσοι έκλεψαν κάποια στιγμή απο την υπηρεσία ή υπέπεσαν σε άλλα πειθαρχικά παραπτώματα, ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΡΑ. Κανένας Έλληνας δεν θα πληρώνει ποτέ τους φόρους που του αναλογούν και δεν θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος, όταν αισθάνεται κοροϊδο που πληρώνει κάποιους που παράνομα μπήκαν στο Δημόσιο, ζουν εις βάρος των άλλων, ενώ κάποιοι άλλοι με περισσότερα προσόντα και ικανότητες τους τρώει η ανεργία επειδή δεν είχαν τις γνωριμίες
  Pit
  απάντηση1204
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καλά όλα αυτά | 08/07/2012 12:29
  αλλά πότε επιτέλους θα αρχίσουν να γίνονται πράξεις; Η αξιολόγηση μου φαίνεται είναι αυτό που πρέπει να επιταχυνθεί με προτεραιότητα για να ξεκαθαρίσουν τους ικανούς και χρήσιμους υπαλλήλους από τους άχρηστους του ρουσφετιού των κομμάτων.
  stefan_g
  απάντηση713
   
-