Εκατό υπόπτους τέλεσης του εγκλήματος της απιστίας, στελέχη έξι τραπεζών που χρηματοδότησαν τέσσερα κόμματα της Βουλής με 277.285.900 ευρώ, ενώ υπάρχει και υπόλοιπο ποσό που φθάνει τα 272.449.248 ευρώ, περιλαμβάνει ο δικαστικός φάκελος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Στις σελίδες της δικογραφίας, την οποία αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», αποτυπώνονται πράξεις και αναδύονται ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν (και να δικαιολογήσουν) τις επόμενες ημέρες οι ύποπτοι στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ερευνά αν ακολουθήθηκαν από τις τράπεζες οι κανόνες δανειοδότησης ή απλώς δόθηκαν στα κόμματα «θαλασσοδάνεια».

Υπό δικαστική έρευνα έχουν τεθεί οι χρηματοδοτήσεις της ΝΔ, του ΠαΣοΚ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού μέσω δανείων. Οι εγγυήσεις που δόθηκαν προς τις τράπεζες από τα κόμματα ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις τους από το κράτος ως και το 2018, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ως το 2020! Ετσι όμως τα κόμματα εμφανίζονται να εκχωρούν στις τράπεζες τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις για πολλές εκλογικές αναμετρήσεις μετά, χωρίς φυσικά να είναι σίγουρα για τα μελλοντικά ποσοστά τους και κατ’ αναλογία για το ύψος της εκάστοτε επιχορήγησής τους. Ο φόβος να αποδειχθούν οι εγγυήσεις εικονικές επιβεβαιώθηκε μετά τις ανακατατάξεις των τελευταίων εκλογών. Σημειωτέον ότι μόνο το ΚΚΕ είχε πάρει τα δάνεια εμφανίζοντας εμπράγματες εγγυήσεις…

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νομική πηγή, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα ποσά που έχουν δοθεί σε όλα τα κόμματα συνολικά δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ σε κάθε χώρα.
Εκτός από τους τραπεζικούς, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν επίσης ως ύποπτοι και τα κομματικά στελέχη τα οποία φέρεται να εισέπραξαν τα εκατομμύρια ευρώ των επισφαλών για τις τράπεζες δανείων. Μεταξύ αυτών θα είναι, σύμφωνα με αρμόδια εισαγγελική πηγή, οι ταμίες των κομμάτων, οι διευθυντές που υπέγραψαν τις συμβάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις και οι ίδιοι οι αρχηγοί που υπογράφουν αυτές τις συμβάσεις. Πρόκειται για πρώτα ονόματα των κομματικών μηχανισμών.
Σύμφωνα με την παραγγελία, η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου έπρεπε να διερευνήσει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των τραπεζών που δάνειζαν και ιδιαίτερα αυτό της απιστίας (αρ. 390 ΠΚ). Ως βασικοί μάρτυρες κατέθεσαν στην προκαταρκτική ο βουλευτής σήμερα της ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκης και ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος. Ο τελευταίος ήταν ο πρώτος που έθιξε το θέμα με άρθρο του που έφερε τον τίτλο «Το σκάνδαλο του δανεισμού των κομμάτων». Η προκαταρκτική κατέληξε στην κλήση των 100 προσώπων ως υπόπτων. Οι περισσότεροι είναι στελέχη των τραπεζών ή μέλη των επιτροπών χορηγήσεων. Οι εισαγγελείς έχουν καταλήξει στην κλήση των στελεχών των τραπεζών Εθνική, Αγροτική, Attica, Πειραιώς, Marfin και Eurobank για τους εξής τρεις λόγους:
  • Τα δάνεια δίνονται στα κόμματα, τα οποία αποτελούν ιδιόμορφα νομικά σχήματα. Είναι σωματεία και, αν κλείσει το κόμμα, δεν μπορεί να πάρει την κρατική επιχορήγηση, ενώ υποχρεούται να την επιστρέψει, όση τουλάχιστον δεν έχει ξοδευτεί.
  • Η επιχορήγηση εξαρτάται από τα εκάστοτε ποσοστά που παίρνει το κόμμα.
  • Τα κόμματα είναι πολλές φορές κακοπληρωτές και εμφανίζονται να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους, αφού πολλές φορές οι δόσεις είναι ληξιπρόθεσμες.
Οπως προκύπτει από το έγγραφο ειδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο από την Αγροτική Τράπεζα το ΠαΣοΚ χρηματοδοτήθηκε από το 2000 για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών με 93.000.000 ευρώ. Η σύμβαση λήγει στις 30 Ιουνίου 2012, το βασικό επιτόκιο ήταν 7,5% και παρείχε ως εγγύηση την εκχώρηση της χρηματοδότησης ως το 2016. Σύμφωνα με τον ελεγκτή, η τράπεζα έχει εκτεθεί σε πιστωτικό κίνδυνο και, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά οικονομικά του κόμματος, δεν προβλέπεται δυνατότητα ομαλής εξυπηρέτησης του δανείου!
Η ΝΔ από την ίδια τράπεζα χρηματοδοτήθηκε για την εξόφληση δανείου της Εθνικής με το ποσό των 30.814.000 ευρώ, αλλά με πρόσθετες πράξεις αυξήθηκε τελικά στο ποσό των 104.360.000 ευρώ. Η ημερομηνία λήξης της σύμβασης είναι επίσης η 30ή Ιουνίου 2012. Εδώ εκχωρείται η κρατική χρηματοδότηση ως το 2017. Και εδώ ο ελεγκτής επισημαίνει αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο.
Αποκαλυπτική όμως είναι και η ανάλυση του ελέγχου των δανειακών συμβάσεων στα τέσσερα κόμματα. Ειδικά για τη ΝΔ και τον δανεισμό της από την Εθνική Τράπεζα προβλέπεται εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης και του 2020 μέχρι του ποσού των 4.000.000 ευρώ! Αλλά και το ΠαΣοΚ εκχωρεί αντίστοιχα στην ίδια τράπεζα μέρος της επιχορήγησής του για το 2019, η οποία φέρεται να προηγείται έναντι οποιασδήποτε απαίτησης. Ο Συνασπισμός εκχωρεί στην Εθνική τις επιχορηγήσεις ως το 2018. Πάντως σε αυτή την περίπτωση το αρχικό ποσό της χρηματοδότησης, που έφθανε τα 8.041.900 ευρώ, ήταν ούτως ή άλλως χαμηλό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ