Εκλογές με την Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην σύσκεψη της Τρίτης υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια. Ήταν η τελευταία διαβούλευση για το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Έτσι η χώρα οδεύει και πάλι ολοταχώς προς εκλογές με την Ευρώπη και κυρίως τους δανειστές μας να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Αθήνα. Το μεσημέρι της Τετάρτης συνέρχεται για άλλη μία φορά, την τελευταία προ των εκλογών, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αποφασισθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα έχει ως μοναδική αποστολή, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Το πρόσωπο του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης θα αποφασισθεί πιθανότατα στη σύσκεψη αυτή. Εάν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπο του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν από τους τρεις Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή είτε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, είτε κάποιο εκ των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Παναγιώτη Πικραμμένο και Ιωάννη Καραβοκύρη αντίστοιχα.

Η σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μπορεί να προταθεί και πολιτικό πρόσωπο ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα ονόματα που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι και του κ. Λουκά Παπαδήμου αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Την Πέμπτη ορκίζεται η νέα Βουλή, η οποία θα εκλέξει (την Παρασκευή) προεδρείο και εν συνεχεία με Προεδρικό Διάταγμα (που κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθεί και αυτόν την Παρασκευή) θα οριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Πιθανότερες ημερομηνίες η 10η ή 17η Ιουνίου.

Διαφωνίες καταγράφονται μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και αναφορικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η ΝΔ επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 20 και 21 Μαΐου, στην οποία δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα της ΠΓΔΜ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δώσει εντολή στα στελέχη του ΠαΣοΚ που βρίσκονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στη σύσκεψη με πρόταση για «πάγωμα» των νόμων που προβλέπουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προσέρχεται, κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη με δικές του προτάσεις για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Ο κ. Καμμένος θα προτείνει τον κ. Πικραμμένο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Π. Ηφαιστο για το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να χειριστεί τα ανοικτά εθνικά θέματα όπως αυτό της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενώ θα ζητήσει αλλαγή προσώπων στα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η ημερομηνία των εκλογών, με πιθανότερη αυτή της 17ης Ιουνίου.


Η χθεσινή σύσκεψη

Θυελλώδης ήταν η τελευταία διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη το μεσημέρι, αν και ουδείς από τους πολιτικούς αρχηγούς πίστευε, όταν διάβαιναν την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου, ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Άλλωστε ο κ. Κουβέλης όταν ρωτήθηκε από συνεργάτες του, είπε ότι η άποψή του ήταν ότι «πάμε σε εκλογές». Και επιπλέον ο κ. Τσίπρας είχε αρνηθεί να δώσει στήριξη ή έστω ανοχή σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της Τρίτης στο Προεδρικό έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αρχηγούς και η προσπάθεια του καθενός να αποδώσει την ευθύνη στους άλλους. Έντονη υπήρξε η συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ. Ο κ. Τσίπρας σε κάποια στιγμή είπε στους τρεις αρχηγούς (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) να σχηματίσουν αυτοί κυβέρνηση, αφού έχουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κάτι που απέρριψαν οι υπόλοιποι που ζητούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει.

Τους κινδύνους να εξέλθει η χώρα από το ευρώ επεσήμανε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος, αλλά και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μην προβάλλεται συνεχώς η κινδυνολογία για να εισπράξει την απάντηση του κ. Βενιζέλου «ποιος κινδυνολογεί η Μέρκελ ή ο Γιούνκερ;» Σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Π. Καμμένος πρότεινε να στηριχθεί ο ίδιος ως Πρωθυπουργός για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του.

Όπως και νάχει, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται για τη νέα εκλογική αναμέτρηση, τις τελικές διευθετήσεις της οποίας θα τις κάνει ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.