Πολιτικό ναρκοπέδιο αποτελεί για τη ΝΔ η Β’ Αθηνών, μια περιφέρεια με ιδιαιτερότητες για το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Αντ. Σαμαράς, καθώς η στήριξη του δεύτερου μνημονίου συνεχίζει να προκαλεί πολλές παρενέργειες και να συντηρεί την αποσυσπείρωση της κομματικής βάσης.
Το κλίμα που βίωσαν στα μέσα της εβδομάδας οι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ σε 40 κομματικές συνάξεις ήταν βαρύ. Η κριτική σε πολλές συνεδριάσεις των τοπικών οργανώσεων ήταν έντονη και η απογοήτευση κυριαρχούσε.
Οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια δεν έχουν πειστεί ακόμη για την ορθότητα της επιλογής να στηριχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου και να ψηφιστεί το δεύτερο μνημόνιο.
Σε μια περιοχή που το 2009 αποτέλεσε κυριολεκτικά «μαύρη τρύπα» για τη ΝΔ, αφού κατέγραψε το πενιχρό ποσοστό, για τα τότε δεδομένα, 26,62%, με απώλεια περίπου 100.000 ψηφοφόρων σε σύγκριση με το 2007, η πίεση των ψηφοφόρων προς την ηγεσία του κόμματος είναι πολύ έντονη.
Οι διαμαρτυρίες, οι γκρίνιες, οι επιφυλάξεις και ο προβληματισμός δεν έχουν κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση, αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στις πιο λαϊκές συνοικίες, και κυρίως στη Δυτική Αθήνα, σε δήμους όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η Αγία Βαρβάρα, το Χαϊδάρι.
Η αίσθηση των περισσότερων βουλευτών και πολιτευτών της Β’ Αθηνών είναι ότι το κλίμα είναι πολύ ρευστό. Εξάλλου η ΝΔ παρουσιάζει πτωτική τάση από το 2004 που κέρδισε ο κ. Κ. Καραμανλής τις εκλογές, καθώς έχει απoλέσει συνολικά 170.000 ψηφοφόρους (από 434.183 το 2004, 270.562 το 2009).
Ο ενθουσιασμός που παρατηρήθηκε σε εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος δεν υπάρχει. Σε οργανωτικό επίπεδο παρουσιάζεται πρόβλημα, ενώ είναι δύσκολο να πειστούν οι ψηφοφόροι για το τι θα αλλάξει την επόμενη ημέρα.
Η οργή του κόσμου είναι κυρίαρχη. Πολλοί βουλευτές παραδέχονται την ύπαρξη δυσκολιών, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί: «Δεν είναι τραγικό το κλίμα. Πρέπει να τους πούμε όμως την αλήθεια για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών». Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις 40 κομματικές συνάξεις, ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να ακούσει την αλήθεια.
Πιστεύουν ότι δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα τελικά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αν και ο κ. Π. Καμμένος έχει δύναμη στη Β’ Αθηνών, αφού σε αυτήν πολιτεύεται, ενώ θεωρούν πιο ύπουλη τη σιωπή και το «κλείσιμο» του ματιού από μερίδα δεξιών ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή.
«Η Β’ Αθηνών έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Χρειάζεται διαφορετική στρατηγική» λένε και ελπίζουν να βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ αναμένεται να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω έμπειρα στελέχη με κεντρικό ρόλο, όπως ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης που πολιτεύεται χρόνια στην περιοχή, αλλά και άλλοι όπως ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος που απευθύνεται σε πιο λαϊκό ακροατήριο.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που κανένας δεν ξέρει αν θα κερδηθεί. Αν κερδηθεί, θα είναι ρυθμιστικό το αποτέλεσμα για την πορεία της ΝΔ στο μετεκλογικό τοπίο, αλλά και για την προοπτική αυτοδυναμίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ