Σφοδρές οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ανεξαρτήτων βουλευτών που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών & Αμυνας της Βουλής για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, για την απουσία των εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου.

Ωστόσο, εμβρόντητα τα μέλη των δυο Επιτροπών άκουσαν την προεδρεύουσα κυρία Βάσω Παπανδρέου να τους ενημερώνει ότι χθες, Τετάρτη βράδυ, της ζητήθηκε τηλεφωνικώς από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλο «να αναβληθεί η συζήτηση διότι δεν μπορεί να έλθει ο κ. Βενιζέλος και έτσι δεν μπορούν να έλθουν και οι άλλοι υπουργοί», όπως είπε η ίδια, η οποία απάντησε στον κ. Σταυρόπουλο ότι «δεν μπορεί να αναβάλει την συνεδρίαση». Οπως εξήγησε στους βουλευτές «επειδή δεν μπορεί ο κ. Βενιζέλος δεν έρχονται και οι άλλοι». Μάλιστα, τους ενημέρωσε ότι επικοινώνησε η ίδια με τον κ. Δήμα, ο οποίος της απάντησε ότι «δεν έχει αντίρρηση, αλλά του είπαν ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση», ενώ ο κ. Παπαϊωάννου της είπε ότι «εφόσον δεν έρχεται ο κ. Δήμας δεν βλέπει τη σημασία της δικής του συμμετοχής».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αντέδρασαν έντονα. Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «προκλητική και σκανδαλώδη» την απουσία της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της ότι «αθετεί κάτι που είχατε συνεννοηθεί μαζί τους». «Για να μην στεναχωρήσουν την κυρία Μέρκελ; Θα επηρεάσει την πορεία της δανειακής σύμβασης;», διερωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν έχει διεκδικηθεί από καμία κυβέρνηση όπως έπρεπε, όταν το εγείρουν στο ευρωκοινοβούλιο προσωπικότητες όπως ο Κον Μπεντίτ κ.ά.».

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κ. Γείτονας σχολίασε ότι «είναι κακό αυτό που δημιουργήθηκε, αλλά να μην το μεγαλοποιούμε και κυρίως να μην μας χωρίσουν κάποιοι εδώ μέσα σε αυτούς που είναι με την Μέρκελ και αυτούς που δεν είναι». Απαραίτητη έκρινε την παρουσία των υπουργών και ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Σπ. Χαλβατζής είπε ότι είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης. «Επιβεβαιώνεται ότι ξεκίνησε αυτή η ιστορία κάπου σταμάτησε ο κ. Βενιζέλος και μπλόκαρε και τους άλλους υπουργούς», υποστήριξε, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι πολιτικό». «Ολοι έλεγαν ότι το θέμα είναι ανοιχτό. Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι έχουν απεμπολήσει όλες οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αυτή την απαίτηση, αλλά οι οφειλές προς τη χώρα μας είναι απαιτητές», υπογράμμισε.

Την αντίδραση του ΛΑΟΣ εξέφρασε και ο κ. Κ. Βελόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την απουσία της κυβέρνησης από αυτή την συζήτηση.

Στην παρέμβασή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε προσβεβλημένη από τη στάση των μελών της κυβέρνησης. «Αν η κυβέρνηση θέλει να έρθει και να πει ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί το θέμα, να έχει το θάρρος να το πει», τόνισε, σημειώνοντας ότι «το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να ξέρουμε τη θέση της κυβέρνησης και αντί να κρύβεται να έρθουν εδώ οι τρεις υπουργοί».

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο κ. Ν. Τσούκαλης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει θέση για το θέμα των αποζημιώσεων». «Ας το πει και ας παραπέμψει στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές», είπε.

Τον λόγο πήρε και ο ανεξάρτητος βουλευτής (επικεφαλής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων») κ. Π. Καμμένος, ο οποίος μάλιστα πρότεινε να παραμείνουν οι βουλευτές στην αίθουσα μέχρι να έρθουν οι υπουργοί, κάτι ωστόσο που δεν βρήκε υποστηρικτές. Οπως είπε «η συγκυβέρνηση έχουν συνυπογράψει στο μνημόνιο 2 την παραίτηση της χώρας από τις γερμανικές αποζημιώσεις». Πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι δεν επιθυμούν» και χαρακτήρισε «παράνομη τη στάση της κυβέρνησης που αρνείται να έρθει».

Τελικώς, μετά από πρόταση της κυρίας Παπανδρέου αποφασίστηκε να κληθούν την προσεχή Τρίτη επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων που έχουν ακριβή γνώση για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Συγκεκριμένα πρόκειται να κληθούν οι καθηγητές κκ. Στ. Περράκης, Αντ. Μπρεδήμας και Αντ. Ρούκουνας, καθώς και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος, όπως και ο κ. Μ. Γλέζος, ως επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Κατόπιν, πρότεινε να κληθούν εκ νέου οι υπουργοί, ωστόσο οι εκπρόσωποι των κομμάτων επέμειναν ότι θα πρέπει να προσέλθουν και εκείνοι την ίδια ημέρα.