Σε περισσότερες δόσεις θα καταβάλλεται από του χρόνου το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε στην Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιχειρείται διόρθωση λαθών. Στην κατεύθυνση αυτή θεσπίζεται μειωμένο τέλος για ιδιοκτήτες πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, για ανάπηρους και για προστάτες ατόμων με αναπηρία, καθώς και για μακροχρόνια άνεργους. Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος με τις νέες ρυθμίσεις «γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτοί που αδυνατούν να εξαιρούνται μέσα από διαδικασία κατά την οποία όμως δεν θα καταστρατηγείται το μέτρο από κανέναν».

«Θέλω η κυβέρνηση να μιλάει με τα έργα της και όχι με τις υποσχέσεις», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να διερευνήσει το θέμα του ειδικού τέλους. Το υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του μέτρου για να διορθωθούν λάθη κα να αποφευχθούν αδικίες και από τις νέες ρυθμίσεις να μην επωφεληθούν άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Απαντώντας στην κριτική που άσκηση η κυρία Παπαρήγα ζητώντας την κατάργηση του μέτρου για όλους, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «το ζήτημα του τέλους μας έχει απασχολήσει έντονα», διευκρινίζοντας ότι αυτό «κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων», καθώς οι μηχανισμοί είσπραξης του κράτους «πάσχουν διαχρονικά από αδυναμίες». «Δεν πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν και αυτό είναι παράγων κοινωνικής αδικίας», είπε, σημειώνοντας ότι το σύστημα είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ «έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αναλογικότητας». Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν το θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος».

Επίσης ο κ. Παπαδήμος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αναστολή διακοπής ρεύματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες που αδυνατούν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος.

Η κυρία Παπαρήγα από την πλευρά της χαρακτήρισε «άδικο και ταξικό 100%» το ειδικό τέλος, επισημαίνοντας ότι «το χαράτσι δεν πρέπει να το πληρώσει κανένας». «Ήδη θα είχε προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης γιατί η κατακραυγή είναι πανελλήνια και σε αυτό έπρεπε να κάνει πίσω η κυβέρνηση», πρόσθεσε, δηλώνοντας: «Όταν εννοούμε κατάργηση εννοούμε κατάργηση για όλους. Μη μας πείτε ότι αυτό θα ευνοήσει την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπάρχει τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας». Ενώ σημείωσε ότι το χαράτσι είναι «πολιτική επιλογή και όχι τεχνικό ζήτημα» και ότι αποτελεί «μέτρο διαρκείας» με στόχο την παγιοποίηση της κατάστασης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας λέγοντας ότι το χαράτσι «δεν είναι μόνο αντιλαϊκό, είναι και αντισυνταγματικό και πέρα από τους κοινοτικούς κανόνες». Και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση «με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχίσει να παρανομεί -νομίζοντας ότι αυτό θα μείνει ασυγχώρητο- και να κρύβεται πίσω από την εφήμερη εξουσία».

Ολόκληρη η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών