Τη σημαία του αντιαμερικανισμού υψώνει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης μόλις πληροφορήθηκε ότι δεν θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η «κόκκινη κάρτα» που έδειξε το Νο2 του Λευκού Οίκου στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, επιβεβαίωσε πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» το περασμένο Σάββατο.

Όπως είναι ήδη γνωστό, μεγάλες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις όπως η American Jewish Committee και η Anti – Defamation League εξέφρασαν και δημοσίως τις επιφυλάξεις τους για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση εξαιτίας των όσων κατά καιρούς έχουν δηλώσει στελέχη του στο παρελθόν.

Η απόφαση του κ. Μπάιντεν υπαγορεύτηκε από τις εύθραυστες ισορροπίες στην Ουάσιγκτον, ειδικά σε μία εποχή που στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζει σταδιακά η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία και όλα αξιολογούνται: επαφές, συνομιλίες και φωτογραφίες.

Ο κ. Καρατζαφέρης επέλεξε να αναδείξει την ενόχλησή του με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ, επικρίνοντας τα πολιτικά πρόσωπα που θα συναντήσει ο κ. Μπάιντεν.

«Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν έρχεται στην Ελλάδα και δώρα φέρων. Μερικά »σαπάκια» άρματα μάχης που περίσσεψαν από τον Πόλεμο του Κόλπου, με αντιπαροχή προφανώς την εκχώρηση της ονομασίας της Μακεδονίας στον επειγόμενο κ. Γκρουέφσκι» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ και καταλήγει με αιχμηρό τρόπο, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα: «Φυσικά θα συναντήσει όλο το πελατολόγειο της Ουάσιγκτον. Ευτυχώς ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δεν ανήκει στους πελάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Πολλοί θυμούνται τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου δυο ήταν τα κεντρικά προεκλογικά μηνύματα του κ. Καρατζαφέρη: το πρώτο ήταν η διαφύλαξη των εθνικών θεμάτων από «ξένες παρεμβάσεις». Τότε ο κ. Καρατζαφέρης με αφορμή το θέμα των Σκοπίων είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να συγκληθεί το συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων για τον λόγο αυτόν.

«Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ. Χάσαμε τη μάχη του ονόματος την περασμένη εβδομάδα και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν παρέστη στην Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, για να υπερασπιστεί το θέμα», ανέφερε τότε.

Και πάλι σήμερα, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ με πρώτο τον κ. Καρατζαφέρη, ανεβάζουν τους τόνους και στο Σκοπιανό, με αφορμή και την επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ τονίζει σε όλους τους τόνους την άρνησή του στη σύνθετη ονομασία.

«Αυτό το θέμα θα το λύσει κυβέρνηση εκλεγμένη από τον Ελληνικό λαό. Εάν το πράγμα φτάσει σε αδιέξοδο, ξεκαθαρίζω ότι δεν θα παραβώ τις καταστατικές αρχές του κόμματος. Ξεκαθαρίζω ότι δεν θα το ανεχθώ. Δεν μπορώ να δεχθώ »σύνθετο όνομα». Είναι εναντίον των καταστατικών αρχών του κόμματος, των ψηφισμάτων των συνεδρίων μας, και της υποχρέωσης που έχω στη Μακεδονία και στο λαό της» είπε πρόσφατα ο κ. Καρατζαφέρης δείχνοντας πως θα κινηθεί τις προσεχείς ημέρες, , εάν η Ελλάδα καταδικαστεί για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης φροντίζει να θυμίζει, όπως έκανε και με την προ ημερών ανοικτή επιστολή του προς τον ελληνικό λαό, την οποία κοινοποίησε και στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι το θέμα των πολεμικών γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά και άμεσα απαιτητό.

Το δεύτερο μήνυμα εν όψει των εκλογών του 2007 ήταν -όπως έλεγε τότε ο κ. Καρατζαφέρης- «ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, το οποίο πλουτίζει ασύστολα εις βάρος των Ελλήνων», όπως αναφέρει ο ίδιος.

Τότε επιχείρησε να φέρει κοντά στο ΛΑΟΣ δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ανήκουν στα λεγόμενα «χαμηλά στρώματα», και βλέπουν με ανασφάλεια το μέλλον.

Κάτι αντίστοιχο επιχειρεί και αυτή την περίοδο, όχι όμως με αιχμηρές αναφορές στο τραπεζικό σύστημα, αλλά προτάσσοντας τα οικονομικά προβλήματα των «χαμηλών στρωμάτων». Γι’ αυτό και σε προσεχές υπουργικό συμβούλιο υπουργός του, πιθανώς ο κ. Μ. Βορίδης, αναμένεται να θέσει το θέμα του χαρατσιού στα ακίνητα που καταβάλλεται μέσω ΔΕΗ.