Η Νέα Δημοκρατία επιμένει σε προφορική και όχι σε γραπτή δέσμευση για την συμφωνία της δανειακής σύμβασης.

Σε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Γ. Μιχελάκη, το βράδυ της Τρίτης, που ουσιαστικά ανταπαντά στον Ολι Ρεν, περί αναμονής γραπτών δεσμεύσεων, αναφέρονται τα εξής: «το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν μπορεί να προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Νωρίτερα, την Τρίτη το βράδυ, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν σχολίασε αρνητικά τη δήλωση Σαμαρά. «Αναμένουμε γραπτές δεσμεύσεις από την Ελλάδα» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η ΕΕ επιμένει σε γραπτή δέσμευση επισήμανε πως «μετά τη μονομερή εξαγγελία του δημοψηφίσματος έχει διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης και αυτή δεν πρόκειται να αποκατασταθεί αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο Όλι Ρεν, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την 6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών.

«Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης» επισήμανε.

«Η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη».

Ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί όταν αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά ότι δεσμεύεται με τους στόχους και με τις πολιτικές που προβλέπονται από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αλλά και από το νέο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη χώρα.

Μήνυμα Σαμαρά εντός και εκτός Ελλάδας: προτάσσει την εθνική αξιοπρέπεια, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπογράφει

Μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τη δέσμευση που ζήτησαν χθες ΕΕ και ΔΝΤ.

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Εχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει «αναπόφευκτη» η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέσει σε αμφισβήτηση» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.

Σε φορτισμένο κλίμα και εν μέσω των πιέσεων που υπάρχουν προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να συμφωνήσει και στην γραπτή δέσμευση για τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, ο κ. Αντ. Σαμαράς προτάσσει την εθνική αξιοπρέπεια, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συνυπογράψει. Αυτή η κίνησή του δίνει λαβή σε πολλούς να μιλήσουν για ενέργεια, η οποία μπορεί να ακυρώσει το εγχείρημα της συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιδρώντας την ύστατη στιγμή και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος και στο κόμμα του υπάρχει ένταση για τη συμμετοχή ή όχι της ΝΔ, επιλέγει να στείλει με τον τρόπο του ένα μήνυμα εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες ο κ. Σαμαράς –που είναι αρκετά προβληματισμένος για το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί- έχει δώσει το λόγο του και έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τις συγκεκριμένες αποφάσεις στη Βουλή και δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Η δήλωση του κ. Σαμαρά έγινε στις έξι και τέταρτο το απόγευμα της Τρίτης και υπήρξε προϊόν εκτενούς σύσκεψης, η οποία έγινε μετά την επιστροφή του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος είχε φύγει το μεσημέρι από το γραφείο του προς άγνωστη κατεύθυνση για 75 λεπτά.

Με βάση πληροφορίες από κορυφαία στελέχη, ο κ. Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο, εάν η δήλωση δεν καλύπτει τους ευρωπαίους παράγοντες, να αποστείλει και σχετική επιστολή σε ηγέτες της ΕΕ, όπου θα εξηγεί τη θέση του.

«Ο κ. Σαμαράς δεν είναι δηλωσίας» είπε με έμφαση τακτικός συνομιλητής του και διερωτήθηκε γιατί ασκείται όλη αυτή η πίεση από το εξωτερικό, με τη βοήθεια και εγχώριων κέντρων και παραγόντων, ακόμα και εντός της ΝΔ.

Μάλιστα, στην ηγετική ομάδα, όπου υπάρχει και ρήγμα για το εάν θα πρέπει ή όχι να συμμετάσχουν πολιτικά στελέχη της ΝΔ στην κυβέρνηση, κυριαρχεί η άποψη, ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αλλάξει και άλλο στάση, τονίζοντας με έμφαση ότι έκανε βήματα πίσω από την αρχή γραμμή για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Όμως, έμπειροι κομματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι με την κίνησή του αυτή, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει νέα εμπλοκή στη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, επιχειρεί να καθησυχάσει πολλά μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ αλλά και στελεχών του κόμματος και να τους πείσει πως δεν ταυτίζεται ουσιαστικά με το ΠαΣοΚ.

«Απαντά με τσαμπουκά στον τσαμπουκά των Ευρωπαίων» είναι η φράση τακτικού συνομιλητή του κ. Σαμαρά και αυτή η επιχειρηματολογία εξηγεί την προσπάθεια της ΝΔ να πείσει την εγχώρια κοινή γνώμη, αλλά και τους ψηφοφόρους τους, ότι δεν είναι στην ίδια λογική με τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα εμπλοκή για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων από πλευράς ΝΔ και για το χρόνο των εκλογών. Μέχρι στιγμής, φέρεται στο νέο σχήμα να μην συμμετάσχουν εκλεγμένοι βουλευτές της ΝΔ, αλλά τρία με τέσσερα στελέχη και επιμένουν από την ηγετική ομάδα ότι δεν θα γίνει πράξη η συγκυβέρνηση.