Οι όροι για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και ο ρόλος που θα έχει ο νέος Πρωθυπουργός βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ώρες. Ο κ. Λ. Παπαδήμος βρίσκεται στην Αθήνα από νωρίς το απόγευμα είναι άγνωστο όμως αν έχει συνομιλήσει απευθείας με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Η ισχυρή προσωπικότητα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ προκαλεί προβληματισμό σε στελέχη και των δύο κομμάτων.

Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ένα βήμα πριν το οριστικό ´´όχι ´´ για το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, λόγω των απαιτήσεων που προβάλλει, όπως λένε κορυφαία στελέχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί με την επέκταση του χρονικού διαστήματος διάρκειας της κυβέρνησης, αλλά και με ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών της στο σχήμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς σταθερά προσηλωμένος στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε εξ αρχής και δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχουν στελέχη του κόμματος, ενώ δεν δέχεται να παραταθεί η ημερομηνία των εκλογών πέρα από τις 19 Φεβρουαρίου. «Η κυβέρνηση αυτή είναι ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρόνου» είπε το πρωί ο κ. Σαμαράς.

Επίσης έγκυρες πηγές αναφέρουν, ότι ουδέποτε ετέθη θέμα συμμετοχής στην κυβέρνηση του καθηγητή μακροοικονομίας και συμβούλου του προέδρου της ΝΔ κ. Ι. Μουρμούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων ως εναλλακτική πρόταση το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ. Νικ. Διαμαντούρου, για τον οποίο όμως την τελευταία ώρα φαίνεται ότι εκφράζονται επιφυλάξεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.