Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στον δύσκολο δρόμο των αλλαγών και των ανατροπών θα τονίσει ο κ. Γ. Παπανδρέου στην κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα δεν θα εγκαινιάσει την ΔΕΘ αλλά θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Στην Θεσσαλονίκη έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς θα πραγματοποιηθούν πολλές πορείες οι οποίες θα ξεκινήσουν από διαφορετικές αφετηρίες και αναμένονται επεισόδια ενώ υπάρχουν ομάδες διαδηλωτών οι οποίες ενδεχομένως να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον κ. Παπανδρέου να φτάσει στο Βελλίδειο.

Μια πρώτη γεύση της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην πόλη έλαβε χθες το κυβερνητικό κλιμάκιο, όταν διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό έξω από το δημαρχιακό μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τον κ. Ι. Μπουτάρη αλλά και υπουργούς που εμφανίστηκαν σε διάφορες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Για λόγους ασφαλείας η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε σε χώρο του ΟΛΘ, εκεί όπου πέρυσι συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου, δεν θα παραγνωρίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του θα έχει ως βασικό στόχο να εξηγήσει ποιές μεταρρυθμίσεις έχει κάνει η κυβέρνηση, τι όφελος θα παραχθεί από αυτές και ποιές προοπτικές έχει μπροστά της η χώρα. Θα επιχειρήσει να περιγράψει δηλαδή ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο και να μεταδώσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και επιμονής στις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και για να αλλάξουν ριζικά οι δομές της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει, ότι οι εξελίξεις στην οικονομία ανατρέπουν κάθε μέρα τα δεδομένα και γι΄αυτό θα πρέπει, όπως λένε στο επιτελείο του, να στείλει στέρεα μυνήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές ακροατήριο τα οποία να βάζουν φραγμό στα σενάρια για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους για την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να τάξει παροχές στους πολίτες παρά μόνο να εγγυηθεί μια πορεία που θα σταθεροποιήσει την οικονομία, το κλίμα στην Ευρώπη έχει βαρύνει τόσο και η κατάσταση εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε η συνολική του παρουσία αποκτά καθοριστική σημασία για τη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης.

Η προετοιμασία, πάντως, που έγινε ήταν πολύ μεγάλη με σημειώματα και εισηγήσεις από τους υπουργούς και ιδιαιτέρως προσεκτική σε ότι αφορά τα μηνύματα που θα εκπέμψει η ομιλία του Πρωθυπουργού.