Πρόταση για άσκηση διώξεων σε περίπου 20 πρόσωπα από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των υποβρυχίων έχει καταθέσει η εισαγγελέας του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας, κυρία Πόπη Παπανδρέου με αναφορά της στον Εισαγγελέα Εφετών, κ. Ι. Πεπόνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες για τις οποίες ζητείται η δίωξη είναι για τα κακουργήματα της απιστίας, της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος. Προτείνεται, πάντως, και η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για 15 εμπλεκόμενους, για τους οποίους υπάρχουν νομικά θέματα ή δεν βρέθηκαν στοιχεία στο στάδιο της προκαταρκτικής δικαστικής έρευνας.

Την τελική απόφαση για την άσκηση ή μη των διώξεων θα πάρει ο κ. Πεπόνης, ο οποίος έχει ζητήσει και τη δικογραφία της υπόθεσης προκειμένου να αποφασίσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτείνεται η άσκηση δίωξης για όλους τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, οι οποίοι εμφανίζονται ως εκείνοι που με υπεράκτιες εταιρίες συμβούλων έδωσαν σε τρίτους, σύμφωνα με την αναφορά Παπανδρέου και αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης, τουλάχιστον 81 εκ. ευρώ με αντάλλαγμα την ανάθεση της σύμβασης των υποβρυχίων στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal – HDW.
Μεταξύ των 20 περιλαμβάνονται πρώην στελέχη του υπουργείου Αμυνας αλλά και των Ελληνικών Ναυπηγείων στα οποία επρόκειτο να κατασκευαστούν και να ναυπηγηθούν τα τέσσερα υποβρύχια που είχαν παραγγελθεί. Από τους 37 εμπλεκόμενους, οι οποίοι είχαν κληθεί ανωμοτί να καταθέσουν στην εισαγγελία, μόνο για τους 15 κρίθηκαν ως ικανοποιητικές οι εξηγήσεις τους.
Στη γερμανική Δικαιοσύνη η υπόθεση των υποβρυχίων έχει μάλλον πέσει στα μαλακά, αφού έχει υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της γερμανικής Δικαιοσύνης και της εταιρείας Ferrostaal, η οποία σήμερα έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και έχει ήδη καταβάλει 178 εκατομμύρια ευρώ ως πρόστιμο.