«Ολα πλέον είναι ανοικτά. Η κλεψύδρα
των εκλογών άρχισε να μετράει» . Με τη φράση αυτή στη ΝΔ έχει σημάνει συναγερμός μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την τρόικα και την έκτακτη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς προβλέπει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στις κάλπες έχει αρχίσει και στόχος είναι να διαφυλάξει την εικόνα πως συγκρούεται ευθέως με την κυβέρνηση, προτάσσοντας την άρνηση στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, αν και εσχάτως στη Βουλή συναινεί σε διάφορα νομοσχέδια.

O πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές. Γι΄ αυτόν τον λόγο προετοιμάζει τον εαυτό του και το κόμμα του με στόχο την αυτοδυναμία, αν και αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές παραδέχονται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς ακούει και παρατηρεί ενοχλημένος τα σενάρια που τροφοδοτούν και «γαλάζια» στελέχη για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, καθώς ο ίδιος δεν θέλει να συζητεί τα συγκεκριμένα σενάρια. Και αυτό διότι στο επιτελείο του κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η σχετική συζήτηση δημιουργεί πρόβλημα στη στρατηγική του κ. Σαμαρά.

Επίσης, λένε ότι δεν βοηθάει στην προσπάθεια ανάκαμψης του κόμματος, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται η εσωστρέφεια και η ηττοπάθεια και ακυρώνεται το επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ για «καθαρές λύσεις» και «αυτοδυναμία».

Επιμένει στις καθαρές λύσεις

«Ας θέσουμε πρώτο στόχο την πρωτιά και βλέπουμε» λένε με ειλικρίνεια, αν και στην ηγετική ομάδα επιμένουν ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυνα μία, ενώ μετριοπαθείς βουλευτές σημειώνουν πως η πρώτη θέση θα δώσει στον κ. Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι ο λαός θα του δώσει ισχυρή εντολή και επιμένει στις καθαρές λύσεις, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη σχετική συζήτηση περί συγκυβέρνησης την οποία συντηρούν και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ παρά τις τελευταίες αναδιπλώσεις τους.

Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι άκρως εκλογικό για την αξιωματική αντιπολίτευση και, όπως λένε στην ηγετική ομάδα, κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει με σιγουριά τι θα γίνει το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ με την παρουσία του στη ΔΕΘ θα προτάξει το θέμα των εκλογών με το επιχείρημα ότι το κόστος από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι μικρότερο από το να παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος , από τους πρώτους που έθεταν το θέμα της συναίνεσης και της ανάγκης να υπάρξει συνεννόηση των δύο κομμάτων εξουσίας, πλέον θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές. Παρά τη σιγουριά που προσπαθεί να μεταδώσει η ηγεσία της ΝΔ ότι θα είναι πρώτη στις εκλογές, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκτιμούν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι μια εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου, στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση, καρκινοβατεί και στενοί συνεργάτες του συμπληρώνουν το σκεπτικό του με την επισήμανση ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει «ηρωική έξοδο» με τις εκλογές.

Βέβαια, για στελέχη της ΝΔ «το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει», παρά το γεγονός ότι το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αν και προτάσσουν το επιχείρημα πως το κύμα δυσαρέσκειας για την αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποχωρήσει αρκετά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, η κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και τονίζουν ότι πλέον δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση, αναφέροντας παράλληλα ότι μια αδύναμη κυβέρνηση, το κύρος της οποίας έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και είναι ευάλωτη σε υποχωρήσεις.

Σκληροπυρηνικοί εναντίον μετριοπαθών

Καθώς η ΝΔ καλλιεργεί κλίμα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση- λόγω και εκλογικών σκοπιμοτήτων- τα μετριοπαθή στελέχη αρχίζουν να αναδιπλώνονται, ειδικά μετά την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο κ. Σαμαράς. Στην ηγετική ομάδα ενοχλήθηκαν με βουλευτές, όπως οι κκ. Κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Μ. Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι από την επομένη της συμφωνίας για την Παιδεία μπήκαν εμμέσως στη συζήτηση περί συνεργασιών. Στο παρασκήνιο έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ «σκληροπυρηνικών» (όπως π.χ. ο κ. Κ. Μαρκόπουλος) και «μετριοπαθών», με τους πρώτους να επιτίθενται με σφοδρότητα στους δεύτερους για την εμμονή τους στη συναίνεση και στη συγκυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι ότι υπήρξαν φωνές ακόμη και για πειθαρχικές κυρώσεις, ενώ στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές, όπως ο κ. Φ. Κρανιδιώτης, αναφέρθηκαν σε «Μυκονιάτες» που πήγαν να παλέψουν για τα κεκτημένα της «ενδοπανεπιστημιακής διαπλοκής» και μετά έγιναν «γατούλες της συναίνεσης». Αλλοι αντέδρασαν με τον χαρακτηρισμό «φιλελεύθεροι» βουλευτές και έθεσαν μέσω του Διαδικτύου και ανώνυμα το εύλογο κατ΄ αυτούς ερώτημα: «Οι υπόλοιποι βουλευτές τι είναι, ανελεύθεροι αρχειομαρξιστές και νεοσταλινικοί ρήτορες;».


ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ


Πρόταση για μόνιμους
υφυπουργούς

Η ανάγκη άμεσης μείωσης των δημοσίων δαπανών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της εμφάνισης του προέδρου της ΝΔ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ έμφαση θα δοθεί στην πρότασή του για την τοποθέτηση μόνιμων υφυπουργών Προϋπολογισμού και Εξωτερικών, πενταετούς θητείας, που θα ορίζονται με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις στη ΝΔ να ζητήσει ο κ. Αντ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ να επιλέξει η κυβέρνηση δύο πρόσωπα κοινής αποδοχής και διαπιστωμένης ικανότητας για τις θέσεις των μόνιμων υφυπουργών, με ταυτόχρονη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τους διατηρήσει στις θέσεις τους και στην περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφετινή εμφάνισή του στη ΔΕΘ, τη δεύτερη με το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ, και ετοιμάζεται, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, να παρουσιάσει ένα συνολικό πολιτικό στίγμα για το πώς ο ίδιος σκέπτεται να κυβερνήσει, αλλά και κοστολογημένες προτάσεις. Κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου, θα επικαλεστεί τη θεωρία του «δημιουργικού σοκ» και θα επιχειρήσει να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει «εναλλακτική κυβερνητική πρόταση». Ηδη συνεργάτες του κάνουν λόγο για μια παρουσία που πιστεύουν ότι θα δώσει μια επιπλέον, δημοσκοπική και πολιτική, ώθηση στη ΝΔ. Στην πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς θα δώσει βαρύτητα στα άμεσα αναπτυξιακά μέτρα που πρέπει να υπάρξουν, αλλά και στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, με έμφαση στη νέα συνταγματική αναθεώρηση.


Φήμες και σενάρια για επιστροφή της Ντόρας στο «μαντρί»

Τρεις μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας φουντώνουν στο κεντροδεξιό παρασκήνιο τα σενάρια για το ενδεχόμενο να κατεβάσει ρολά το κόμμα. Παράλληλα, εντείνονται οι φήμες ότι ήδη συζητείται σε κύκλους τόσο της Συμμαχίας όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης η προοπτική επιστροφής της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο των εκλογών.

«Θα γυρίσει η Ντόρα στη ΝΔ;». «Υπάρχουν υπόγειες διεργασίες;». «Θα αντέξει η Συμμαχία ως το τέλος;». Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν στελέχη του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη που βλέπουν ότι η Συμμαχία δυσκολεύεται σημαντικά να κατακτήσει ζωτικό πολιτικό χώρο.

«Το άκουσες και εσύότι υπάρχει συζήτηση για επιστροφή της Ντόρας;» έλεγε προ ημερών γελώντας τακτικός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, αποδυναμώνοντας τη φημολογία και τις πληροφορίες ότι υπάρχει σχετική κινητικότητα στο παρασκήνιο.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φρόντισε προ ημερών σε συνέντευξή του να σημειώσει απλώς ότι «η κυρία Μπακογιάννη έχει κάνει τις επιλογές της», απαντώντας στο ερώτημα αν θα τη δεχθεί πίσω, με την προϋπόθεση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας να διαλύσει το κόμμα της, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, εφόσον δεν μπει στη Βουλή.

«Δεν έχει νόημα να φύγει τώρα»

Χωρίς ιδιαίτερα στελέχη και προσωπικότητες δίπλα της, χωρίς σημαντικούς πόρους, με ιδιαίτερα προβληματική εικόνα στις δημοσκοπήσεις, το νέο κόμμα τείνει να γίνει ο εφιάλτης της. Παρά το γεγονός ότι η ίδια κάνει συνεχώς περιοδείες, δεν περιφρονεί την κομματική βάση, ενώ έχει πολύ συχνή παρουσία στα ΜΜΕ και στη Βουλή, οι δημοσκοπήσεις δεν την ευνοούν.

Σε αυτό το κλίμα, στελέχη του κόμματος στην περιφέρεια αρχίζουν να φλερτάρουν και πάλι με τη ΝΔ, αλλά κανείς δεν θέλει να δώσει την αίσθηση ότι επιστρέφει παρακαλώντας.

Κορυφαία στελέχη της Συμμαχίας θεωρούν «πρόωρη» και «ανώριμη» τη σχετική συζήτηση, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με όρους «επαιτείας και ελεημοσύνης» . «Αν γίνει, θα γίνει πολύ αργότερα, σε δεύτερη φάση και με άλλους όρους. Δεν θα το κάνουμε παρακαλώντας και γονυπετείς» συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη.

Βασική προϋπόθεση για στελέχη της Συμμαχίας είναι το κόμμα να αποτελέσει υπαρκτό πόλο και να συμμετέχει στη Βουλή, αλλά λένε πως μια συζήτηση για επιστροφή μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ανασύνταξης της ευρύτερης Κεντροδεξιάς.

«Δεν έχει νόημα για τη Ντόρα να φύγει τώρα» λένε βουλευτές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην ευρύτερη Κεντροδεξιά και αναδεικνύουν τον διχασμό που υπάρχει και εντός της Συμμαχίας για το μέλλον της.

Βέβαια, σε αυτή τη συζήτηση έχει ενδιαφέρον η προ ημερών τοποθέτηση του αδελφού της κυρίας Μπακογιάννη, του βουλευτή και τομεάρχη της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκη .

Ο κ. Μητσοτάκης, αν και είπε ότι δεν βλέπει την επιστροφή της κυρίας Μπακογιάννη και αφού σημείωσε ότι το επιθυμητό είναι η συνολική ένωση της Κεντροδεξιάς, ανέφερε με νόημα: «Αυτό είναι ένα ζητούμενο, νομίζω,μεσομακροπρόθεσμο για την παράταξη, αλλά δεν το βλέπω να συμβαίνει σύντομα».

Υπό τη σκιά των εκτιμήσεων ότι η Συμμαχία δύσκολα θα συμμετάσχει στις εκλογές, πολλοί στη ΝΔ ανέφεραν ότι με τον τρόπο του ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί το έδαφος για την επιστροφή της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Προβλέψεις και ερωτήματα

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , που συνομιλεί με πολλούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και γνωρίζει καλά τις υπόγει ες διαδρομές στον χώρο της Κεντροδεξιάς, προέβλεψε ότι δεν θα συμμετάσχει η κυρία Μπακογιάννη στις εκλογές και επικαλέστηκε τον πατέρα της, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη. «Εχει πίσω της έναν Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Αλλιώς το περίμεναν και αλλιώς εξελίχθηκε» είπε ο κ. Καρατζαφέρης και με νόημα συμπλήρωσε ότι «θα είναι χρήσιμη στην επόμενη Βουλή», προκαλώντας ερωτήματα για το μέλλον της.

Σκέψεις για έκδοση εφημερίδας

Η κυρία Μπακογιάννη, όπως λένε στενοί συνεργάτες της, θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να αυξήσει την επιρροή της Συμμαχίας. «Θα είναι η τελική μάχη» λένε όσοι γνωρίζουν και επιμένουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ουσίας, αλλά εντυπώσεων. Αν και αναγνωρίζουν τις σημαντικές δυσκολίες και τα προβλήματα, επιμένουν ότι είναι δημοσκοπικά ασύμβατη η εικόνα του κόμματος με αυτό που φαίνεται στις περιοδείες. Ιδιαίτερη βάση θα δώσει η Συμμαχία στον χώρο της επικοινωνίας και στις σκέψεις που υπάρχουν είναι να εκδώσει μια κομματική εφημερίδα, πιθανότατα εβδομαδιαία, αν και συζητείται και το καθημερινό φύλλο. «Δεν θα τα παρατήσουμε» είναι το μήνυμα που στέλνει η κυρία Μπακογιάννη, κλείνοντας τα αφτιά της σε όσα λέγονται για επιστροφή της στη ΝΔ, και θεωρεί ότι ζητούμενο είναι να υπάρξει συναίνεση και στα δύσκολα θέματα, όπως είναι οι αλλαγές στην οικονομία. Βέβαια, πολλοί λένε ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και με το νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος «έκλεισε» το ΚΕΠ και επέστρεψε, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει ασκήσει σφοδρή επίθεση και σε προσωπικό επίπεδο στον κ. Σαμαρά, επιβαρύνοντας το κλίμα. Οπως, όμως, αναφέρει έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της ΝΔ, «στην πολιτική όλα γίνονται και όλα επιτρέπονται», ακόμη και αν έχει πει ότι «η ηγεσία της ΝΔ έχει ακροδεξιές εμμονές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ