«Το πρόβλημα του χρέους της χώρας είναι πια σαφώς μια κρίση χρέους της ευρωζώνης» και αυτό πλέον το αναγνωρίζουν όλοι επισήμανε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Παρότι τα θέματα της οικονομίας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις έπειτα από το χθεσινό Eurogroup αλλά και στο τοπίο που διαμορφώνεται το προσεχές δίμηνο.

Υπογράμμισε ότι η μάχη είναι διαρκής και ότι θα συνεχίσει προσωπικά τον αγώνα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα του χρέους, καθώς η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και οι κερδοσκόποι καραδοκούν. Παράλληλα έστειλε σήμα να μην χαλαρώσουν οι υπουργοί τις προσπάθειες τους στο διάστημα του καλοκαιριού.

«Η συνέπεια μας είναι το διαβατήριο για να ακούγονται οι απόψεις μας. Αν συνεχίζαμε την αναξιοπιστία του παρελθόντος όλοι θα μας είχαν εγκαταλείψει προ πολλού. Και θα μας φόρτωναν αδίκως ακόμα περισσότερα βάρη – ως άλλοθι- για τα βαθύτερα προβλήματα της ευρωζώνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμα ότι με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται όλο και ευρύτερα κατανοητή η θέση που εξαρχής υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την κρίση χρέους που έπληξε πρώτα τη χώρα μας.

«Εμείς έχουμε πρώτοι την ευθύνη για τα λάθη και τις αδυναμίες μας, τις οποίες διορθώνουμε. Όμως υποστηρίξαμε από την αρχή ότι κρίση αφορά το ίδιο το ευρώ. Διαφορετικοί όροι δανεισμού σε μια ζώνη κοινού νομίσματος, έλλειψη συστηματικών ελέγχων, διαφορετικό επίπεδο ανταγωνιστικότητας αλλά και υποδομών. Και όλα αυτά μαζί σε μια παγκόσμια οικονομία και αγορές που μας αντιμετωπίζουν με φόβο ή και με κερδοσκοπικές διαθέσεις. Με οίκους αξιολόγησης που ξεπερνούν τις δικαιοδοσίες και την ισχύ των εθνικών μας κοινοβουλίων», είπε.

Εξαιτίας της προηγούμενης αναξιοπιστίας της χώρας μας, πολλοί θεωρούσαν στην αρχή πως αυτή η επιχειρηματολογία μας ήταν ένα είδος άλλοθι, μια υπεκφυγή για να αποφύγουμε τις δικές μας ευθύνες. Όλοι αντιλαμβάνονται πια ότι δεν είναι έτσι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Και επισήμανε ότι η καθυστέρηση αυτή κόστισε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, η οποία πλέον συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με σκληρά λόγια για τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης και για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται. «Με αιχμή την Ελλάδα και άλλες χώρες πια η κρίση αυτή συνιστά μια αμφισβήτηση του ευρώ από τις αγορές σε συνδυασμό με κάθε λογής κερδοσκοπικά παιχνίδια στα οποία επιδίδονται αδιαφανή χρηματοοικονομικά σχήματα που αφέθηκαν ανεξέλεγκτα και εκτός ρύθμισης σο πλαίσιο της άναρχης παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος», σημείωσε.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα είχε θέσει από την πρώτη στιγμή τρία θέματα: Πρώτο, το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους και της εξασφάλισης της απαραίτητης ρευστότητας, προτείνοντας λύσεις όπως αυτή του ευρωομολόγου.

Δεύτερο, η ανάγκη διαφάνειας και εξυγίανσης αλλά και συμμετοχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επίλυση της κρίσης.

Και τρίτον, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων χρειάζεται ένα ευρύτατο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε μάλιστα ότι φόρος Τόμπιν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα σε σχέση με την υπό εξέλιξη ατελή προσπάθεια εμπλοκής των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συντηρητική Ευρώπη δεν άκουσε εγκαίρως αυτές τις απόψεις με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που λαμβάνει να είναι ιστορικές αλλά ταυτοχρόνως ανεπαρκείς και καθυστερημένες.