«Κίτρινη» κάρτα έβγαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά για τη στάση του να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εγκρίθηκε από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Μαρτένς εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του, επειδή η Ν.Δ., ως μέλος του ΕΛΚ, δεν υπερψήφισε το πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της κεντροδεξιάς στις 23 Ιουνίου, κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να μεταπεισθεί ο κ. Σαμαράς.

«Οι περισσότεροι ηγέτες από την πολιτική μας οικογένεια κάλεσαν μετ’ επιτάσεως τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτούς του δύσκολους καιρούς και να μην διακινδυνεύσει την επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Μαρτένς, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα και υπευθυνότητα από τους πολιτικούς και προαναγγέλλει και νέες πιέσεις προς τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας: «θα συνεχίσουμε το στενό διάλογο με τη Ν.Δ. σε μια προσπάθεια για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας για στήριξης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας».

Ερωτηματικό παραμένει εάν τελικά ο κ. Σαμαράς θα παρευρεθεί, ενώπιον της ευρωομάδας του ΕΛΚ για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να εξηγήσει τη στάση της Ν.Δ. Οι ημερομηνίες που υπάρχουν είναι η Τετάρτη 6 Ιουλίου στο Στρασβούργο και η Τετάρτη 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραστεί, κάτι που σημαίνει ότι η συνεδρίαση μετατίθεται για το φθινόπωρο.

Ακόμη ο κ. Μαρτένς υποστήριξε ότι οι αναγκαίες αποφάσεις για τη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα θα ληφθούν τις ερχόμενες εβδομάδες και συμπλήρωσε πως η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανοίγει το δρόμο, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να εγκρίνουν πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα με στόχο να δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.