Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους για τη συγκέντρωση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα», που θα έχει ως κεντρικό ομιλητή τον κ. Μίκη Θεοδωράκη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αντιπρότεινε αντί της πλατείας Αριστοτέλους να παραχωρηθεί η Πλατεία Αρχαίας Αγοράς ή της νέας Παραλίας.
Ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι θα καταλάβει την πλατεία Αριστοτέλους, εάν δεν του επιτραπεί η συγκέντρωση στις 9 Ιουνίου. Σκοπός του μουσικοσυνθέτη είναι να διοργανώσει ανοικτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, με οργανωτή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όμοια μ΄ αυτή που οργανώθηκε στην Αθήνα, στα Προπύλαια, με οργανωτή το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πλην όμως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αρνείται να συμμετάσχει.
Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Ι. Μυλόπουλος αρχικά αρνήθηκε στον κ. Θεοδωράκη, να διοργανώσει την εκδήλωση το Πανεπιστήμιο, λέγοντάς του ότι «δεν μπορώ να το κάνω, δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να διοργανώσει τέτοια εκδήλωση». Οι διοργανωτές της εκδήλωσης τότε του αντιπρότειναν ότι μπορεί να έρθει ως ομιλητής και ο πρύτανης, δεν απέρριψε αυτό το αίτημα, λέγοντας «εάν μου ζητηθεί η άποψή μου βεβαίως και θα έρθω».
Τα πράγματα έμειναν έως εκεί, έως ότου εμφανίσθηκε μία αφίσα για την εκδήλωση σύμφωνα με την οποία εμφανιζόταν ο πρύτανης κ. Ι. Μυλόπουλος, όχι μόνον ως ομιλητής, αλλά και ότι προσκαλούσε ο ίδιος τον κόσμο να παραστεί στην εκδήλωση και μάλιστα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μετά απ΄ όλα αυτά ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι
αποχωρεί και από ομιλητής κάνονατς σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Στο δελτίο τύπου που έστειλε αναφέρει: «Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσμένων γεγονότων, τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως το περιεχόμενο της εκδήλωσης, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να αποσύρω τη συμμετοχή μου απ αυτή».
Το θέμα όμως αντί να κλείσει στο σημείο αυτό, απεναντίας συνεχίσθηκε, με την αφίσα να μην έχει αποσυρθεί και να εκτοξεύονται κατηγορίες εναντίον του πρύτανη, αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, για συνεννοήσεις μεταξύ τους ώστε να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση. Τόσο ο πρύτανης όσο και ο δήμαρχος το διαψεύδουν.
Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης. Ειδικά για την περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενός χώρου ιστορικού, αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρυμένου από εκδηλώσεις κάθε είδους, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται στα παιδιά. Ως εκ τούτου, σημειώνεται, δεν τίθεται κανένα θέμα «απαγόρευσης» της εκδήλωσης της «Σπίθας» ή και οποιαδήποτε άλλης εκδήλωσης.
Αντίθετα ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.
Η αφίσα που κυκλοφόρησε ήδη, παρουσιάζει το πρύτανη του Α. Π. Θ. κ. Ι. Μυλόπουλο και την «Τιμητική Επιτροπή» (που απαρτίζεται από την κυρία Βούλα Πατουλίδου, Π. Μοσκώφ, Κ. Γκαριτζή και Ν. Παρασκευόπουλο) να προσκαλούν σε «ανοικτή συγκέντρωση» στην Πλατεία Αριστοτέλους την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, με ομιλητές, τους ΚΚ. Μ. Θεοδωράκη και τους καθηγητές, ΚΚ. Γ. Κασιμάτη, Κ. Ζουράρη, Ν. Μαριά και τον κ. Β. Πολυμένη.
Ο κ. Θεοδωράκης σε απάντησή του, κάνει λόγο για συντονισμό ανάμεσα στον δήμαρχο και στον πρύτανη και προειδοποιεί ότι θα καταλάβει μόνος του την πλατεία και αν τολμούν, όπως λέει, ας έρθουν να τον διώξουν.
Επιμένει μάλιστα ότι «όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί, που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση. Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την πλατεία. Χωρίς αιτιολογία. Δεύτερος ο πρύτανης με δελτίο τύπου και όχι με απευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές, όπως θα ήταν φυσικό, αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα. Δηλώνει ότι τον ξεγέλασαν ως προ τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει. τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα».

»Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη. Παλαιότερα, επί εποχής βασιλευόμενης δημοκρατίας που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στη Θεσσαλονίκη, γνώριζα το Κέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις. Σήμερα όμως, σε συνθήκες Δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιον τρόπο συντονίστηκαν δήμαρχος με τον πρύτανη και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χτες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου. Εν πάση περίπτωση δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε κείνες τις εποχές, που η Εξουσία με αντιμετώπιζε σαν πολίτη Β΄ κατηγορίας. Η πλατεία Αριστοτέλους υπήρξε πάντοτε έως τώρα χώρος πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να μου στερήσει το δικαίωμα που απολαμβάνουν οι άλλοι. Στην περίπτωση που επιμένουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα «καταλάβω» μόνος μου το δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει, όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν διά της βίας»