Με δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτλερας (23/5) του Υπουργικού Συμβουλίου να διασφαλίσουν την ενότητα της κυβέρνησης εν όψει των σκληρών αποφάσεων της περιόδου.

«Να στείλουμε τα σωστά μηνύματα»

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης ότι στην παρούσα φάση πρέπει όλοι να σοβαρευτούν, ώστε να δοθεί το ορθό μήνυμα στο εσωτερικό της χώρα και στο εξωτερικό. «Πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι» είπε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Αν δεν στείλουμε τα μηνύματα που πρέπει, κινδυνεύουμε να μην πάρουμε την πέμπτη δόση του δανείου».

«Χρήματα υπάρχουν ως τον Ιούλιο»

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε στη μακροσκελή τοποθέτησή του ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πραγματικό πρόβλημα εξαιτίας ενός συνδυασμού στοιχείων και τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, αν δεν διασφαλιστεί η επόμενη δόση του δανείου, που αποτελεί και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου δεν μπορούν να καλυφθούν πέραν του Ιουλίου 2011.

Η Σύνοδος του Μαρτίου και ο ρόλος του Στρος-Καν

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε μεταξύ των άλλων:

– Από τη μία πλευρά, οι αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, η αισιοδοξία που επικράτησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας δεν είχε αντίκρισμα και έκτοτε απλώς επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές ούτε καν κατά τη διάρκεια του 2012.

– Από την άλλη, η εξέλιξη αυτή και η συνεχιζόμενη καλπάζουσα άνοδος των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα 27 δισ. ευρώ που λείπουν από τις δανειακές καλύψεις του επόμενου έτους, καθιστούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι βάσει καταστατικού το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο πίστωσης προς την Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος ήδη μιλούσε για πολιτική απόφαση βάσει της οποίας θα μπορούσε να δοθεί το μερίδιο του ΔΝΤ.

Κατόπιν όλων αυτών, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι όλο το βάρος έχει πέσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εξ ου και η αυξανόμενη πίεση των τελευταίων εβδομάδων προς την Αθήνα, η οποία είναι και απόρροια της αδυναμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που συζητούνται ή και ψηφίζονται.