Τη δημιουργία μικτής επιτροπής αποτελούμενης από υπουργούς και εκπροσώπους της Εκκλησίας, αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο αρχιεπίσκοπος, κ. Ιερώνυμος.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η εξέταση και διευθέτηση όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στο τραπέζι τα θέματα της αποδέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, προκειμένου να διευκολυνθεί το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, η κάλυψη εφημεριακών αναγκών σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, η ρύθμιση του ν. 1611/1950, βάσει του οποίου κατατίθενται στην ΤτΕ αποθεματικά των ΝΠΔΔ (το ζήτημα σχετίζεται με τη διευκόλυνση ρευστότητας της εκκλησίας).

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Αρχιεπισκόπου τέθηκαν τα ζητήματα του μαθήματος των θρησκευτικών (προκειμένου να παραμείνει στην υποχρεωτική ύλη και στην Γ’ τάξη του Λυκείου), της νέας νομοθεσίας περί των μεταμοσχεύσεων (όπου η Εκκλησία επιθυμεί να έχει κάποιο λόγο) και της κάρτας του πολίτη (όπου έχουν υπάρξει επιφυλάξεις).

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση «σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα» και επισήμανε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται τη συνέργειά μας, τη συνεργασία μας, πάντα ο καθένας με τον ιδιαίτερο ρόλο του, το Κράτος και η Εκκλησία, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, αλλά ιδιαίτερα να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία».

Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι «σε αυτή την κρίση, η Εκκλησία μας προσπαθεί να βοηθήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, και να σταθεί πλάι στο λαό, διότι ο λαός προσβλέπει με αγωνία, όπως ξέρετε, και έχει απαιτήσεις από όλους μας».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας.