Τροπολογία (αν και… εκπρόθεσμη) για το θέμα της έκπτωσης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδη από το αξίωμά του μετά την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος κατέθεσε ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη στο νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στο πλαίσιο της πλήρους πολιτικής στήριξης που παρέσχε ο κ. Καρατζαφέρης στον κ. Ψωμιάδη, το κόμμα του προχώρησε σε αυτή την κίνηση υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν δικαιοπολιτικά αρτιότερο εάν αυτή η παράβαση καθήκοντος συνδεόταν με το αξίωμα το οποίο κατέχει αυτός που έχει υποπέσει στο αδίκημα», δηλαδή εν προκειμένω με το αξίωμα του νομάρχη που κατείχε την επίδικη περίοδο ο κ. Ψωμιάδης.

Οπως αναφέρεται εξάλλου στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, δεν είναι δυνατόν να εκπίπτει κάποιος από το αξίωμά του για πράξη για την οποία έχει καταδικαστεί και αφορά σε παράβαση καθήκοντος όχι όμως του αξιώματος του οποίου κατέχει, αλλά κάποιου προηγουμένου ή παραλλήλου».

Προστίθεται δε ότι «δεν είναι δυνατόν, εάν από τη διάπραξη του αδικήματος λόγω καθυστέρησης εκδίκασής του, υπάρξει αλλαγή στα αξιώματα που κατέχει αυτός που διέπραξε την πράξη, να εκπίπτει από νέο αξίωμα που δημοκρατικά εξελέγη εξαιτίας παραβάσεως καθήκοντος που έλαβε χώρα σε προηγούμενο αξίωμα».