Κάλεσμα στον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν «να σκεφθεί το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου», απηύθυνε από την αεροπορική βάση της Τανάγρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας.

«Είναι ακατανόητο αυτή τη στιγμή όταν έχουμε αυτή την καταστροφή που συγκλονίζει όλους μας στην Ιαπωνία με τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, η Τουρκία να θέλει να χτίσει σε σεισμογενή περιοχή τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα. Και αυτό βέβαια μας ενδιαφέρει γιατί είναι απέναντι από τη Ρόδο. Πρέπει ο κ. Ερντογάν να το σκεφθεί πολλές φορές γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρέμβουν για να μην έχουμε μία καταστροφή που θα είναι στην αυλή μας, στο κατώφλι μας»
, είπε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και απευθυνόμενος στην Τουρκική κυβέρνηση είπε: «θα πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να μας πτοεί, δεν μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας ή πετώντας πάνω από τα νησιά μας με τρόπους που δεν συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, είπε ο κ. Παπούλιας, παρά τα όσα υποσχέθηκε επανειλημμένα δεν τα πραγματοποίησε και είναι καλύτερα να περάσουμε σε μία περίοδο ομαλών σχέσεων καλής γειτονίας που πάντοτε επιδιώξαμε. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ως υπουργός Εξωτερικών, το απέδειξε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Παπούλια_ Γιλμάζ:«Δεν το κάνει και αυτό δεν το καταλαβαίνω. Κι αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός και ιδιαίτερα της Τουρκίας, όταν μάλιστα σκέφτεται ότι θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία», πρόσθεσε

Το ελληνικά μάτια στον κόσμο

Ο κ. Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης για να επιθεωρήσει τον διακλαδικό δορυφορικό σταθμό εδάφους, που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Η Ελλάδα μετέχει στο πρόγραμμα HELIOS_II μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες και λαμβάνει ήδη δορυφορική εικόνα από όλον τον κόσμο. Έτσι, όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος «μπορούμε να κάνουμε τον δικό μας επιχειρησιακό σχεδιασμό, γιατί χωρίς πληροφορία και χωρίς εικόνα στην πραγματικότητα κάθε χώρα είναι τυφλή».

Οι κκ. Παπούλιας και Βενιζέλος είχαν την ευκαιρία να δουν εικόνες από τον πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία με τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα κτίρια στις εκεί εγκαταστάσεις και ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: «αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς τέτοιου είδους δυνατότητες για στρατιωτική αλλά και για πολιτική χρήση».