Το βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού με τίτλο «Σταυροφόροι χωρίς Σταυρό – Ισλαμική τρομοκρατία, ΗΠΑ και νεοοθωμανισμός» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκος Κοτζιάς.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επικεντρώσουν την εξωτερική τους πολιτική στην κατανίκηση του «πολεμικού Ισλάμ», είπε ότι αναζητά πλέον την ταυτότητά της, καθώςοι ΗΠΑ αναζητούν άλλους στόχους πέραν της Ευρώπης, αφού η Ευρώπη δεν παίζει πια το ρόλο «αναχαίτισης» της πρώην ΕΣΣΔ, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Για τηνΕλλάδα ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οφείλει και δικαιούται να διατηρεί δικές της φιλοδοξίες, να παίζει δικούς της ρόλους και να διασκεδάζει δικούς της φόβους.

Για πολλά χρόνια, ανέφερε, η επίσημη Ελλάδα έζησε την ψευδαίσθηση ότι μπαίνοντας στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ, τέλειωσαν και οι φόβοι της και οι φιλοδοξίες της. Όλα εκχωρήθηκαν, τάχα, στη «δικαιοδοσία των Βρυξελλών» και το μόνο που είχε να κάνει η επίσημη διπλωματία της Αθήνας είναι να προασπίζεται τις ελληνικές προτεραιότητες στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας, είπε, στην Ελλάδα έχουμε την τάση να αποδίδουμε στην Τουρκία ρόλους πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που πράγματι έχει η χώρα αυτή διεθνώς.

Για την επίσκεψη Ερντογάν

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «όταν μια χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις για τα εθνικά της συμφέροντα. Θέματα που δεν λύσαμε, όταν εμείς ήμασταν πολύ ισχυρότεροι και η Τουρκία πολύ ασθενέστερη, δεν είναι δυνατό να τα λύσουμε σήμερα που βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κρίση».

«Είναι σφάλμα να υποκαθιστούμε την πολιτική με την οικονομία» τόνισε «όπως είναι επίσης σφάλμα να προχωρούμε σε συμφωνίες που είναι λεόντειες και στέλνουν το λάθος μήνυμα: Όπως, για παράδειγμα, η ‘ανταλλαγή’ που κάναμε για την πράσινη βίζα με την συμφωνία για την επαναπροώθηση μεταναστών».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ, είπε ότι η οικονομική κρίση και η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμόοικονομικής στήριξης σε καμιά περίπτωση δεν κάμπτει τους άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής και την ασφάλεια της χώρας.

«Η αναγκαστική μας προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης δεν αναστέλλει τις πρωτοβουλίες μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να καμπτόμαστε και να κρυβόμαστε, αλλά να δημιουργούμε εκείνους τους μηχανισμούς, με τους οποίους θα δώσουμε απαντήσεις στα προτάγματα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο πώς βλέπει η κυβέρνηση τη θέση της χώρας μας στον κόσμο, λέγοντας ότι το σχέδιο είναι η αποκατάσταση των προσδοκιών, η εθνική ασφάλεια, η εθνική αξιοπρέπεια και η κοινωνική συνοχή.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μέσα από τις αναδυόμενες δυνάμεις δημιουργείται μεγάλη δυνατότητα να διευρύνει το πλαίσιο δημιουργικότητας της εξωτερικής της πολιτικής.