ΝΤΑΒΟΣ Δεν έχουμε εμπλακεί σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάρτιση σχεδίου διάσωσης δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από το Νταβός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε 25 διευθυντικά στελέχη ισάριθμων διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι περικοπές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή και για θέματα που αφορούν το κόμμα του και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ματώσουμε για να φύγει από πάνω μας η ρετσινιά» (bad legacy). Αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Νταβός, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της, δώσαμε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο» και δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της «μάχης».

Στόχος όπως είπε είναι να προστατευθεί ο μέσος Ελληνας, «στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι και το διήμερο αυτό κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για όλα αυτά».

Σε συνέντευξη στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Οre» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας», σημείωσε όμως ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι το ζητούμενο σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με ενδεχόμενη εφαρμογή «σχεδίου διάσωσής» της, διαψεύδοντας εκ νέου τα σενάρια περί αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Κίνα.

Χθες εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, με τον οποίο συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα για την οικονομική κρίση, με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και τον επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Χουάν Σομάβια.

Ανασκεύασε ο γκουρού της καταστροφής
Τον σεβασμό του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε χθες ο καθηγητής Οικονομικών κ. Νουριέλ Ρουμπίνι, έπειτα από έναν σύντομο διάλογο κατά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουμπίνι προ μερικών ημερών προεξόφλησε, με δήλωσή του στο δίκτυο CΝΒC, τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να ρωτήσει τον γνωστό για τις καταστροφολογικές του προσεγγίσεις κ. Ρουμπίνι πώς είναι δυνατόν να κάνει τέτοιες δηλώσεις για την ελληνική οικονομία σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Ο τουρκικής καταγωγής οικονομολόγος είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα και ότι εν τέλει οι χώρες της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να την διασώσουν, προκειμένου να διαφυλάξουν τη σταθερότητα του ευρώ. Η απάντηση του κ. Ρουμπίνι- όπως μεταφέρθηκε από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου- ήταν: «Αν γνώριζα ότι δεν ισχύουν όλα αυτά για την Κίνα, δεν θα έκανα τέτοιες δηλώσεις». Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός τού επισήμανε ότι αφού δεν γνώριζε, θα όφειλε να έχει ρωτήσει και να έχει πληροφορηθεί.