Ακόμη και στα 85 του χρόνια ο κ. Λεωνίδας Κύρκος κατορθώνει με μία του κίνηση να κάνει άνω-κάτω τον χώρο που θήτευσε επί χρόνια και να προκαλεί με τις επιλογές του. Το δείπνο των «45 προσωπικοτήτων» που δόθηκε προς τιμήν του προχθές στο Ζάππειο τροφοδότησε σενάρια για συνεργασία της Ανανεωτικής Αριστεράς με «τις προοδευτικές δυνάμεις του Κέντρου». Ταυτοχρόνως, κατέδειξε εντόνως ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ανανεωτική Πτέρυγα. Χθες νέες φωτιές άναψαν οι δηλώσεις υπέρ της υπερψήφισης του κ. Κ. Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλη , με τις οποίες μάλιστα αμφισβήτησε τη δεσμευτικότητα της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ να στηρίξει άλλον υποψήφιο. «Το κατ΄ εξοχήν αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για το τι θα πράξει στη συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», υποστήριξε χθες ο κ. Κουβέλης μιλώντας στο «Βήμα FΜ», προσθέτοντας ότι «εκεί θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΝ διαβλέπουν πίσω από τη… μετακίνηση αρμοδιοτήτων προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα την πρόθεση βουλευτών της Ανανεωτικής Πτέρυγας να μην πειθαρχήσουν κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου «μυρίζει μπαρούτι» από καιρό, αλλά η «κλειστή» συνάντηση που διοργάνωσε στην «Αίγλη» του Ζαππείου ο κ. Κύρκος, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ήταν η θρυαλλίδα που την πυροδότησε.

Η ενόχληση της ηγεσίας του ΣΥΝ και του προέδρου του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρα δεν προκλήθηκε μόνον επειδή δεν είχε προσκληθεί ο ίδιος στο δείπνο, την ώρα που στην εκδήλωση του Ζαππείου βρισκόταν «το μισό Υπουργικό Συμβούλιο», όπως χαρακτηριστικά έγραψε χθες η εφημερίδα «Η Αυγή». Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τις επιλογές της ως αναγκαίες, ζητώντας έτσι εθνική συνεννόηση και επομένως «της πέφτει κουτί» η εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας εξυμνήθηκε ως αναγκαία η εθνική ομοψυχία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Κουμουνδούρου δυσανασχετεί με την επαναφορά της συζήτησης «περί συνεργασιολογίας» από τον κ. Κύρκο, αλλά και με τη διατήρησή της μέσω δηλώσεων στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Τόσο από τον συντονιστή της κ. Δ. Χατζησωκράτη όσο και από τον κ. Κουβέλη αναπαράχθηκε ουσιαστικά η άποψη του κ. Κύρκου για τη συνεργασία «των κομμάτων της δημοκρατικής Αριστεράς που εμπνέονται από τον μαρξισμό με τις προοδευτικές δυνάμεις του κέντρου».

Ε ίναι ενδεικτικό ότι ο κ. Χατζησωκράτης , αν και εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερο να είχε προσκληθεί ο κ. Τσίπρας στο δείπνο, ερμήνευσε την επιλογή του κ. Κύρκου ως αποτέλεσμα πικρίας επειδή «την τελευταία περίοδο δεν είχε αντιμετωπιστεί από την ηγεσία του ΣΥΝ με τρόπο που να αντιστοιχεί στη μεγάλη προσφορά του και στην Αριστερά και στη χώρα» . Πάντως, όπως επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», η Ανανεωτική Πτέρυγα υποστηρίζει ότι ο τόπος χρειάζεται μια ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων «του χώρου της Κεντροαριστεράς και της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι όροι και οι προϋποθέσεις».

Υπέρ των συγκλίσεων τάχθηκε σαφώς και ο κ. Κουβέλης, ο οποίος όμως προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του ΣΥΝ με τις δηλώσεις του για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

O κ. Κουβέλης διαφωνώντας για μία ακόμη φορά με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ να μη στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παπούλια, προέβαλε σαν πεδίο τελικών αποφάσεων την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θύμισε μάλιστα ότι υπήρξαν και προηγούμενες ψηφοφορίες, στις οποίες «η ίδια η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θέλησε να διαμορφώσει με τη λογική του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού την τελική επιλογή όλων των βουλευτών ».

Πάντως, εντός της Ανανεωτικής Πτέρυγας φαίνεται ότι άνοιξαν κάποιες ρωγμές και μάλιστα από κορυφαία στελέχη της. Ο βουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης , ο οποίος δεν παρέστη στο δείπνο, τονίζοντας τη διαφωνία του με την επιλογή του κ. Κύρκου να μην καλέσει τον κ. Τσίπρα, χθες έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση. Επισήμανε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι απέναντι στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ θα ασκήσουμε αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση. Ωστόσο υπογράμμισε μια φράση που αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών. Οπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Flash», «δεν χρειάζεται να πάρουμε υπουργικά χαρτοφυλάκια για να στηρίξουμε έναν καλό νόμο».

Υπήρξαν αντιδράσεις και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως δήλωσε στο «Βήμα» σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος «δεν μπορεί κανείς να αιφνιδιάζει . Αλλιώς ο καθένας μας ας ανακοινώνει τις αποφάσεις του απευθείας στα Μέσα». Οσον αφορά τον κ. Κύρκο ο κ. Μουλόπουλος τόνισε ότι «πολυασχολείται ο ΣΥΝ με τον κ. Κύρκο. Οπως και η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη. Ο καθένας έχει δικαίωμα της άποψής του. Ο κ. Κύρκος θέλει να κάνει κυβέρνηση με το ΠαΣοΚ. Ας την κάνει κι ας μας πει πώς θα την κάνει» .