Αναψε μάχη για την Αθήνα με διαιτητή τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη . Η επιστολή την οποία του απέστειλε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στις 30 Δεκεμβρίου 2009 και έδωσε στη δημοσιότητα προχθές, παραμονή της μεγάλης σύσκεψης που είχε συγκαλέσει ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης με 48 δημάρχους της Αττικής, τον νομάρχη Αθηνών κ. Ι. Σγουρό και την υφυπουργό Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά , ενόχλησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει τη δυσαρέσκειά του.

Η κυρία Διαμαντοπούλου ζητεί τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών υπό την αιγίδα του κ. Παμπούκη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης διεκδικεί, λόγω αρμοδιότητος, τον συντονισμό για θέματα εγκληματικότητας, μεταναστών και ναρκωτικών σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Και οι δύο, αν και οι ίδιοι το αρνούνται κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους, συνοδεύονται από την καχυποψία ότι απώτερος στόχος των πρωτοβουλιών τους δεν είναι η αναβάθμιση της ζωής στην πόλη αλλά η χάραξη μιας στρατηγικής για τη διεκδίκηση αυτοδιοικητικού ρόλου, ιδίως τώρα που αποκτούν νέο ρόλο οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Ο ι επιστολές που έστειλαν οι δύο υπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, μολονότι και οι δύο πλευρές προσπαθούσαν χθες να χαμηλώσουν τους τόνους, χωρίς όμως να λείψουν οι μπηχτές. Συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη δεν έκρυβαν την ενόχληση του υπουργού για μια πρωτοβουλία την οποία θεώρησε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της υπουργού Παιδείας και για το άκομψο της δημοσιοποίησής της. «Ο υπουργός απαντά με πολιτικές έργων και όχι με επιστολές» έλεγαν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό προ διμήνου με την οποία τον ενημέρωνε για τη σύσκεψη που διοργάνωνε και για την ανάγκη ενδοκυβερνητικού συντονισμού. Από την πλευρά της κυρίας Διαμαντοπούλου σχολίαζαν ότι «το θέμα του κέντρου δεν είναι θέμα της Αστυνομίας. Η αστυνόμευση αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της παρέμβασης που απαιτείται». Οι συνεργάτες της επέμεναν ότι δεν γνώριζαν τα σχέδια του κ. Χρυσοχοΐδη και ότι, αν και προέβλεψαν τον θόρυβο που θα προκαλούσε η επιστολή με την επικαιρότητα του υπουργείου, δεν βρήκαν καταλληλότερο χρόνο.

Ετσι έπαψε η σύντομη περίοδος εκεχειρίας ανάμεσα σε δύο στελέχη τα οποία ποτέ δεν κατάφεραν να βρουν κοινό βηματισμό. Από την εποχή που ήταν υφυπουργοί Ανάπτυξης η σχέση τους εξελίσσεται μέσα από καβγάδες. Σύμφωνα όμως με παλαιό στέλεχος του ΠαΣοΚ, παραβλέπουν και οι δύο το κοινό τους χαρακτηριστικό:

Οτι έχουν την ικανότητα να συσσωρεύουν γύρω τους περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Αυτό εξηγεί, ίσως, κακεντρεχή σχόλια όπως ότι «η κυβέρνηση έφθασε στο ανώτατο σημείο δημόσιας διαβούλευσης με την αποστολή ανοικτών επιστολών από υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου» , που έγιναν από συναδέλφους τους. Η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Χρυσοχοΐδης αρνούνται ότι σκέπτονται τις δημοτικές εκλογές της Αθήνας και πολλοί στο ΠαΣοΚ τούς πιστεύουν. Η σχετική συζήτηση έχει φουντώνει τις τελευταίες ημέρες, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι κινήσεις των δύο υπουργών δεν είναι παρά προαναγγελία μελλοντικών παρεμβάσεων με μεγαλύτερη δυναμική.

Τα στελέχη που σκέπτονται έτσι θεωρούν ότι Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοΐδης θέλουν να τοποθετηθούν με διαφορετικό τρόπο στο πολιτικό κάδρο και διατυπώνουν ερωτήματα αν κοπιάζουν τόσο για τον Δήμο Αθηναίων ή αν έχουν βάλει στόχο την Περιφερειακή Διοίκηση της Αττικής, η οποία με τον «Καποδίστρια ΙΙ» μετατρέπεται σε μητροπολιτική περιοχή και ο γραμματέας της Περιφέρειας σε μικρό πρωθυπουργό. Ηδη δημιουργούνται συσπειρώσεις στελεχών που πιέζουν να μην εκλέγεται άμεσα ο περιφερειάρχης αλλά από εκλεκτορικό σώμα «ώστε να μην έχουμε τρεις πρωθυπουργούς, της κυβέρνησης, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Μια τέτοια μετακίνηση απελευθερώνει πολιτικά, προστατεύει από την καθημερινή φθορά και αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Αν έχουν προβλέψει σωστά τα συγκεκριμένα στελέχη θα ακολουθήσουν σύντομα και νέα επεισόδια και τότε ο κ. Παμπούκης δεν αποκλείεται να βγάλει τη σφυρίχτρα του.