Με την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, την ενίσχυση των ελέγχων, την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος προμηθειών και τη χρήση της πληροφορικής θα επιδιώξει η κυβέρνηση να βάλει φρένο στη σπατάλη και στη διαφθορά. Παράλληλα θα προχωρήσει σε αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας κατά 1% του ΑΕΠ και σε προσλήψεις προσωπικού.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, θα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο 3.000 άτομα ώστε να καλυφθούν σταδιακά όλες οι κενές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην Υγεία, καθώς οι κενές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (κυρίως νοσηλευτών) φθάνουν στις 25.000. Εκτός από την κάλυψη των κενών θέσεων, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα εξελιχθούν σε σύγχρονες, αυτόνομες μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό, τον οποίον θα διαπραγματεύονται οι διοικήσεις τους με τους αρμοδίους των Υγειονομικών Περιφερειών.

Ενας ακόμη στόχος που βάζει η κυβέρνηση είναι να απαλλαγεί μια για πάντα από τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατρικών ειδών, τα οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ.

Οπως έχει ήδη δηλώσει η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με τη μηχανοργάνωση του συστήματος. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα πάψουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα να λειτουργούν σαν… ξέφραγα αμπέλια.