Το σχέδιο για τη δομή της κυβέρνησής του και τις θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους παρουσίασε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου . Με αφορμή την προεκλογική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ περιέγραψε ένα κυβερνητικό σχήμα με λιγότερα υπουργεία- παρά τη δημιουργία κάποιων νέων-, «επιστράτευση» επιστημόνων και προσωπικοτήτων (Ελλήνων και ξένων) από το εξωτερικό, ενώ μίλησε για την υιοθέτηση νέων μεθόδων αξιολόγησης των στελεχών που θα αξιοποιηθούν στη Δημόσια Διοίκηση. Επιπλέον, ανακοίνωσε την επιβολή ασυμβιβάστου μεταξύ κομματικού στελέχους και δημόσιου λειτουργού.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η συνοπτική παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΠαΣοΚ και εν όψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής επέλεξε να δώσει κάποια δείγματα γραφής, όπως είπε, για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται να κυβερνήσει, εφόσον το ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές. Απευθυνόμενος στους πολίτες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε: «Δώστε μου τη δύναμη να αποδείξω ότι μπορούμε διαφορετικά σε αυτή τη χώρα. Ναι, με δουλειά, με προσπάθεια, με συνεργασία. Αλλά μπορούμε».

Οι τρεις θεμελιώδεις αλλαγές για τις οποίες μίλησε ο κ. Παπανδρέου είναι οι εξής:

? Κυβερνητικό σχήμα με σημαντικά μικρότερο αριθμό μελών και αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου του Πρωθυπουργού, κατά τρόπον ώστε να παρακολουθούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος όλες οι ενέργειες των υπουργών και λοιπών αρμοδίων, καθώς και η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, το σύνολο υπουργών και υφυπουργών δεν πρόκειται να υπερβαίνει τους 40, ενώ με βάση και κάποιες άλλες συγχωνεύσεις αρμοδιοτήτων το σύνολο των υπουργείων δεν πρόκειται να υπερβαίνει τα 15-16.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ενδεικτικά για τη δημιουργία τριών (συν ενός) νέων υπουργείων, τα οποία αντιστοιχούν στις τρεις βασικές προτεραιότητες του ΠαΣοΚ.

α) Αρχικώς ανακοίνωσε την αυτονόμηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική και θα έχει ως κύρια αποστολή την ανάταξη της οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σ ε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανακοίνωσε επιπλέον ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του θα έχει τη συνδρομή μιας ομάδας διεθνώς αναγνωρισμένων ελλήνων και ξένων οικονομολόγων και τεχνοκρατών, οι οποίοι θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία μετάβασης προς το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Στις σχετικές ερωτήσεις που δέχθηκε, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να κατονομάσει πρόσωπα, όμως παρέπεμψε στις γνωστές διεθνείς επαφές του των τελευταίων ετών, στις οποίες ως γνωστόν συγκαταλέγονται πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμος, ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς κ.ά.

β) Το δεύτερο νέο υπουργείο που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο θα σηματοδοτεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων για την Πράσινη Ανάπτυξη.

γ) Τρίτο νέο υπουργείο θα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα υπαχθούν η δημόσια ασφάλεια, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, «προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ασφάλεια του πολίτη», όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.

Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανακοίνωσε και τη δημιουργία του υπουργείου Υποδομών, με τη συγχώνευση των υπουργείων Χωροταξίας- Δημοσίων Εργων και Μεταφορών.

? Το δεύτερο πεδίο αλλαγών που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου αφορά τη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης με αξιολογικά κριτήρια και μέσω μιας νέας διαδικασίας. Ειδικότερα, σημείωσε ότι όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, από τους γενικούς γραμματείς και τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ ως και το Περιφερειακό Δημόσιο Νοσοκομείο, θα προκηρύσσονται δημοσίως και θα παρέχεται η δυνατότητα όλων των ενδιαφερομένων να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους και να κριθούν με αξιοκρατικά κριτήρια. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, η διαδικασία αυτή θα είναι δημόσια στο Διαδίκτυο και θα γίνει τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τις εκλογές. Αυτό που δεν διευκρινίστηκε πάντως είναι τα κριτήρια αξιολόγησης, βάσει των οποίων κάποιο πρόσωπο θα προτιμηθεί από κάποιο άλλο.

? Η τρίτη αλλαγή στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου είναι η επιβολή ασυμβιβάστου ανάμεσα στην κομματική ιδιότητα και στη θέση του κρατικού λειτουργού. «Στο κόμμα θα δουλεύουν στελέχηπου η πορεία και η αντίληψή τους δεν θα απορρέει και δεν θα καθορίζεται από τη θέση τους στο κράτος, διότι θα υπάρχει ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός. Το κράτος θα υπηρετεί όλους τους πολίτες και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα για μικροκομματικές σκοπιμότητες- όπως αυτές που ζούμε σήμερα από τη ΝΔ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Βάσει αυτών, αν π.χ. ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ επιλεγεί και κριθεί ικανό για θέση κρατικού λειτουργού, θα είναι υποχρεωμένο να παραιτηθεί από το κομματικό αξίωμα. Οπως, μάλιστα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου «σε άλλες χώρεςαυτά θα ήταν αυτονόητα.Για την Ελλάδα,είναι μια μικρή επανάσταση. Αλλά για αυτή την επανάστασηχρειαζόμαστε τη δύναμη του λαού.Χρειαζόμαστε σταθερή αυτοδυναμία και στέρεη κυβέρνηση».

O κ. Παπανδρέου επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εισήγησής του ότι ο ίδιος και το ΠαΣοΚ έχουν επίγνωση των προβλημάτων αλλά και ότι δεν διαθέτει το μαγικό ραβδί. Και προσέθεσε: «Δεν θα κρυφτώ και δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις ευθύνες μας, όποιες και να είναι. Δεν θα φυγομαχήσω. Θα παλέψω και θα παλέψουμε αντιμετωπίζοντας κατάματα τα προβλήματα της χώρας και του πολίτη. Δεν θα ψάχνουμε άλλοθι για προφάσεις ή αδράνεια».

Συναίνεση για νέο εκλογικό νόμο
Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων που ακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων:

* Στις προτεραιότητές του εξακολουθεί να συγκαταλέγεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με βάση την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Αφησε να εννοηθεί ότι θα επιζητήσει την ευρύτερη συναίνεση στη Βουλή (σ.σ.: τουλάχιστον των 2/3 των βουλευτών), ούτως ώστε να ψηφιστεί η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, τις οποίες πάντως προσδιόρισε χρονικά στο 2013. * Για τη σύνθεση της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει και έχει την ευθύνη.

* Θα επανεξεταστούν οι μισθοί των διοικητών δημόσιων επιχειρήσεων και θα γίνουν περικοπές όπου διαπιστωθούν υπερβολές, ενώ δεν απέκλεισε τη διατήρηση κάποιων προσώπων στις διοικήσεις τραπεζών ή οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης.

* Δεν θα αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των καταθέσεων και δεν σχεδιάζονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σε σχέση με το ποιος θεωρείται πλούσιος και θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερους φόρους, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα, όμως είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί η εργασία να φορολογείται με 40% και το κεφάλαιο να φορολογείται με 15%».

* Σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα και την αυτονομία της πολιτικής, σημείωσε πως δεν έχει στόχο να εξουδετερώσει κανέναν, ούτε όμως και να υποκύψει.