«Υπερβολική χρήση βίας και πυροβόλων όπλων, βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης, αυθαίρετη κράτηση και στέρηση της άμεσης πρόσβασης σε δικηγόρους» είναι μόνο μερικές από τις καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσίευσε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεση «Ελλάδα: Καταγγελίες για καταπατήσεις κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων»- που έκανε τον γύρο του πλανήτη- η οργάνωση εκφράζει τις «μακρόχρονες και συνεχιζόμενες ανησυχίες αναφορικά με την παράλειψη των Αρχών στην Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι η Αστυνομία σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα» .

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται σε φαινόμενα αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας, που ξεκινούν από τον πυροβολισμό κατά του Αλέξη Γρηγορόπουλου και κορυφώνονται κατάτη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου. Ακόμη γίνεται εκτενής αφορά σε συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών την ίδια περίοδο, αλλά και στις συλλήψεις ανηλίκων με βάση τον «τρομονόμο». Η οργάνωση επισημαίνει ότι «ο φόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου και οι φερόμενες ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας αποτελούν το αποκορύφωμα ενός μοτίβου σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας,που περιλαμβάνει υπερβολική χρήση βίας,βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης και κακή χρήση πυροβόλων όπλων».

Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία έχει θέσει υπόψη του υπουργού Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλου τις επίμαχες καταγγελίες, «στις οποίες, όπως υποστηρίζεται,αστυνομικοί αυθαίρετα συνέλαβαν,κακομεταχειρίστηκαν και έθεσαν υπό κράτηση ειρηνικούς διαδηλωτές,ενώ εμπόδισαν κρατουμένους,ανάμεσά τους και ανηλίκους,να επικοινωνήσουν αμέσως με τους δικηγόρους τους».

«Ηκυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα περιστατικά ως καταλύτη προκειμένου να συστήσει μια επιτροπή έρευνας με ευρύ αντικείμενο,η οποία να διερευνήσει όχι μόνο τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά επίσης θεσμικά ζητήματα,συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης της Αστυνομίας στη χρήση πυροβόλων όπλων και βίας» σημειώνει η οργάνωση. «Είναι επίσης καθήκον των Αρχών,σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,να διασφαλίζουν ότι η αστυνόμευση των διαδηλώσεων πραγματοποιείται με τρόπο σύμφωνο με τα διεθνή θεσμικά κείμενα,συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τη χρήση βίας» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία και προσθέτει: «Πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου».