Δύο «σκιώδεις υπουργοί» και- κυρίωςένας πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης έχουν αναλάβει τη διαχείριση ενός ζητήματος που σταδιακά μεταφέρεται στην πρώτη θέση της αντιπολιτευτικής ατζέντας του ΠαΣοΚ. Πρόκειται για το θέμα της ασφαλείας, το οποίο κατά γενική ομολογία και βάσει δημοσκοπικών ευρημάτων τείνει να μετατραπεί σε Βατερλό της κυβέρνησης. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά έχουν προσθέσει έναν πονοκέφαλο σε στελέχη της Ιπποκράτους, τα οποία παρακολουθούν τις εξελίξεις στους δρόμους της Αθήνας και επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι ένα νέο ατυχές/τυχαίο περιστατικό θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό.

Ετσι αντιμετωπίζουν την κατάσταση στην Ιπποκράτους, λέγοντας παράλληλα με κάθε ευκαιρία ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ εξαρθρώθηκε η τρομοκρατία και προετοιμάστηκε η Αστυνομία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Με όσα έχουν μεσολαβήσει έκτοτε, στο ΠαΣοΚ κατάλαβαν από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, και ειδικώς αφότου άρχισαν να επανεμφανίζονται τρομοκρατικές ομάδες, ότι οφείλουν να οδηγήσουν τη συζήτηση στο πεδίο της ασφαλείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γ.Παπανδρέου έχει ζητήσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύεται ως ένδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης το γεγονός ότι ημερομηνία για τη συζήτηση δεν έχει ακόμη οριστεί, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να γίνει ως τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Γύρω από το θέμα αυτό και χωρίς να εκτυλίσσεται κάποια από τις παραδοσιακές εσωκομματικές κόντρες, τα πολιτικά πρόσωπα που χειρίζονται το ζήτημα συνθέτουν ένα ιδιότυπο σύστημα ισορροπίας που δεν έχει περάσει απαρατήρητο.

Επισήμως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για το θέμα είναι ο κ. Χ.Καστανίδης, υπό την ιδιότητα του πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Εσωτερικών. Παρεμβαίνει όποτε παρίσταται ανάγκη, με την τακτική των δημόσιων δηλώσεων από το επίσημο βήμα της Χαριλάου Τρικούπη. Κατά αντίστοιχο τρόπο κινείται ο έτερος συναρμόδιος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Ντ.Ρόβλιας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα Δικαιοσύνης. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μ.Χρυσοχοΐδης έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να ομιλεί όποτε το επιθυμεί για τα θέματα ασφαλείας ως πρώην υπουργός. Είναι το μοναδικό στέλεχος του ΠαΣοΚ που κινείται με αυτόν τον τρόπο, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Γ.Παπανδρέου και την αναγκαστική αποδοχή εκ μέρους των συναδέλφων του.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει κατορθώσει να μετατρέπει τις τακτικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρεί και τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές του παρεμβάσεις για τα ζητήματα της ακρίβειας σε συζητήσεις εφ΄ όλης της ύλης και συνήθως με αιχμή τη δημόσια τάξη.

Ετσι, προσφέρει πολλές φορές αφορμές για αντιπαραθέσεις με κυβερνητικά στελέχη, όπως εκείνο το σχόλιό του με το οποίο παρομοίαζε την Αθήνα με την Καμπούλ. Ηταν μια παρέμβαση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΠαΣοΚ, καθώς κρίθηκε ότι, πέραν της αίσθησης που δημιούργησε, αποπροσανατόλιζε και δυναμίτιζε τη συζήτηση.

Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο ότι μόλις προ τεσσάρων ημερών ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέφυγε σε πλήρη ανασκευή της δήλωσής του εκείνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε αντίθεση με όσα ανέφερε περί μετατροπής της Αθήνας σε Καμπούλ και Βαγδάτη προ μερικών εβδομάδων, ο πρώην υπουργός δήλωσε την Τρίτη: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μία από τις ασφαλείς χώρες και αυτό πρέπει να το λέμε διαρκώς.Διότι αυτή η κυβέρνηση σε λίγο θα φύγει και τα πράγματα θα αποκατασταθούν στη χώρα. Με τρόπο τέτοιο εντυπωσιακό,που θα ξαναθυμηθούμε όλοι ότι μπορεί να υπάρχει ασφάλεια σε αυτή τη χώρα.Δεν μπορούμε να δυσφημίζουμε τη χώρα μας ».