ΜΑΔΡΙΤΗ Oι δυναμικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών μετά τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό (και) σε διεθνές επίπεδο, καθώς πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για ένα βαθύτερο φαινόμενο που συνδέεται με την οικονομική κρίση.

«Κοινωνικές αναταραχές όπως αυτές που σημειώνονται στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν αν δεν υπάρξει καλύτερη κατανομή του πλούτου» από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, προειδοποίησε μιλώντας σε συνέδριο στη Μαδρίτη για τις σχέσεις Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΙσπανίας ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. «Αν δεν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε την ανακατανομή του πλούτου,τότε μπορεί να σημειωθούν κοινωνικές αναταραχές σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις οποίες υπάρχουν ανε πτυγμένες οικονομίες» τόνισε ο γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός τον οποίο υπέδειξε για τη θέση του ο δεξιός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

O κ. Στρος-Καν τόνισε ακόμη ότι τον Ιανουάριο ο διεθνής οργανισμός ίσως αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2009. «Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πραγματικά μπροστά μας» υπογράμμισε, λέγοντας ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του ερχόμενου έτους ή στις αρχές του 2010, ενώ επανέλαβε ότι «το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά».

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ απηύθυνε επίσης έκκληση για μια παγκόσμια πολιτική αυξημένων κρατικών δαπανών, που να αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να δοθεί μια ώθηση σε δημοσιονομικό επίπεδο διεθνώς» κατέληξε.