Το παλαιό μαοϊκό σύνθημα «αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν» κατέστη – όπως απεδείχθη – το δόγμα της «νέας διακυβερνήσεως». Μόνο που τα «λουλούδια» που άνθισαν από τον Μάρτιο του 2004 ως σήμερα «έπνιξαν» το Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και νευρικό κλονισμό στην κυβέρνησή του. Στενοί συνεργάτες – διευθυντές, σύμβουλοι, εκπρόσωποι Τύπου, έμπιστοι παρατρεχάμενοι, φρουροί κ.ά. – από πολιτικά γραφεία υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών της ΝΔ διέπρεψαν αρνητικά εμπλέκοντας το όνομά τους σε λιγότερο ή περισσότερο «περίεργες» υποθέσεις με σκανδαλώδη οσμή, εκθέτοντας τους προϊσταμένους τους και προκαλώντας το αίσθημα δικαίου.


Ι Ο πρώτος αποπεμφθείς


Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 σκάει σαν «βόμβα» η αποπομπή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου τού τότε υφυπουργού Τουρισμού κ. Α. Λιάσκου, κ. Ι. Κεραμιδά. Μάλιστα ήταν ο προϊστάμενός του που έστειλε τον στενό συνεργάτη του στον αρμόδιο εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλο προτού η υπόθεση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο κ. Κεραμιδάς εφέρετο να είναι πρωταγωνιστής σε υπόθεση απόπειρας χρηματισμού του, σύμφωνα με έγγραφη καταγγελία ιδιώτη επιχειρηματία προς τον ίδιο τον κ. Λιάσκο. Κατά τον καταγγέλλοντα, ο οποίος προερχόταν από τον χώρο των καζίνων, ο αποπεμφθείς τού είχε ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα προκειμένου να προωθήσει κάποια υπόθεσή του.


Ι Ο διευθυντής του κ. Δούκα


Τον Μάρτιο του 2005 αποκαλύπτεται ότι πίσω από την ξαφνική δικαστική εμπλοκή για την επιστροφή στους συνταξιούχους των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ βρισκόταν ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας κ. Π. Δούκα, κ. Β. Γούλας. Ηταν ο άνθρωπος που ως συνταξιούχος – και προτού τον επαναφέρει στην ενέργεια ο κ. Δούκας – είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση. Ως διευθυντής του υφυπουργού, ωστόσο, εμφανίστηκε αιφνιδίως ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να παραιτηθεί από την ένσταση που είχε υποβάλει – κίνηση που σήμαινε ότι η επόμενη δικαστική προσφυγή συνταξιούχου που θα τελεσιδικούσε θα ήταν ύστερα από τρία ως πέντε χρόνια, με κίνδυνο να χαθούν τα αναδρομικά.


Ι Ο έμπιστος του κ. Παυλόπουλου


Τον Μάιο του 2005 ξεσπάει το σκάνδαλο με τον στενό συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου, τον κ. Α. Χούπη, ο οποίος είχε αναλάβει επ’ αμοιβή μέσω εταιρείας που είχε συσταθεί να διαμορφώσει τους όρους προκήρυξης και αξιολόγησης αιτήσεων για προσλήψεις στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ, και συγκεκριμένα την πρόσληψη 300 υπαλλήλων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παράλληλα ήταν διορισμένος στο ΔΣ του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ελάμβανε μισθούς ως εκπαιδευτικός, ως δημοσιογράφος της ΕΤ3 και ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ήταν και καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, εργαζόταν στο Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας κτλ., κτλ.


Ι Τα γλυκά και ο κ. Γιακουμάτος


Στις 21 Οκτωβρίου 2005 οι συνεργάτες του υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γ. Γιακουμάτου μπήκαν στο γραφείο του στον 3ο όροφο του υπουργείου και του έδωσαν ένα κουτί γλυκά, λέγοντάς του ότι μέσα έχει μια επιταγή. Το είχε αφήσει στο γραφείο του συνεργάτη τού υφυπουργού, κ. Γ. Ρεμπή, η 60χρονη κυρία Ελένη Βουγλάνη και το ποσόν της επιταγής ήταν 5.000 ευρώ. Η ίδια παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη μετά την καταγγελία του περιστατικού από τον ίδιο τον κ. Γιακουμάτο, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να δωροδοκήσει τον συνεργάτη του προκειμένου να τακτοποιήσει επαγγελματικά τον γιο της. Ο κ. Γιακουμάτος είχε καλύψει τον συνεργάτη του εκθειάζοντας την εντιμότητά του.


Ι Ο «άνθρωπος του υπουργού»


Ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Αγγ. Οικονομόπουλος είχε εμφανιστεί λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες εκλογές ως συνεργάτης του πολιτικού γραφείου του κ. Π. Παναγιωτόπουλου, αν και ο τότε υπουργός Απασχόλησης το αρνιόταν, όπως άλλωστε και την κουμπαριά που φέρονταν να έχουν. Η εσπευσμένη αποπομπή του από τον ΟΕΚ τον Δεκέμβριο του 2005 οφειλόταν σε επιστολή που είχε στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου ο επιχειρηματίας κ. Π. Εμφιετζόγλου και στην οποία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, του απέδιδε ότι είχε ζητήσει «μίζα» για να δώσει εντολή εκταμίευσης ποσού που του όφειλε ο Οργανισμός.


Ι Ο συνεργάτης και ο κ. Μαρκογιαννάκης


Τον Ιανουάριο του 2006 ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χ. Μαρκογιαννάκης τίθεται εκτός κυβέρνησης μετά την αποκάλυψη ηχητικού ντοκουμέντου στο οποίο καταφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινού (τον αποκαλούσε «ανόητο» και «αγράμματο»). Τον κ. Μαρκογιαννάκη είχε ηχογραφήσει ο δημοσιογράφος κ. Χ. Ξεκουκουλωτάκης, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε προσληφθεί για λίγους μήνες από τον κ. Μαρκογιαννάκη στο πολιτικό του γραφείο στα Χανιά ως αρμόδιος για θέματα Τύπου. Κύκλοι του παραιτηθέντος υφυπουργού διέδιδαν τότε ότι ο δημοσιογράφος είχε ζητήσει «ρουσφέτι» (διορισμό) από τον βουλευτή και ότι στράφηκε εναντίον του με «ιδιοτελή κίνητρα».


Ι Ο «εγκέφαλος» και ο κ. Καλλιώρας


Η υπόθεση του 38χρονου αποστράτου και πρώην υπευθύνου ασφαλείας του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Η. Καλλιώρα, κ. Α. Λιαρτή, ο οποίος έχει συλληφθεί ως «εγκέφαλος» της ένοπλης ληστείας της χρηματαποστολής του Καζίνου Πάρνηθας με λεία 1,5 εκατ. ευρώ, προκάλεσε ισχυρές δονήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αδεια οπλοφορίας έλαβε ως μέλος της προσωπικής φρουράς του κ. Καλλιώρα ύστερα από συστάσεις του τελευταίου, ο οποίος τον χρησιμοποιούσε και ως οδηγό. Οι δοσοληψίες του με τη Δικαιοσύνη για ακάλυπτες επιταγές και κλοπές, αλλά και οι προσπάθειές του να επανέλθει στην Πολεμική Αεροπορία και μάλιστα με τη μεσολάβηση του κ. Καλλιώρα – κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον υφυπουργό Αμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλο λόγω του παρελθόντος του κ. Λιαρτή – συγκαταλέγονται στα έργα και στις ημέρες του «σωματοφύλακα» του βουλευτή.


Ι Ο «φρουρός» του κ. Νικηφοράκη


Ο φρουρός του βουλευτή της ΝΔ κ. Σ. Νικηφοράκη έχει μπει στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. για εκβίαση ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και πώληση προστασίας. Ο 40χρονος αποσπασθείς στο γραφείο του βουλευτή ανθυπαστυνόμος κ. Ν. Ξανθουδάκης κατηγορείται ότι ζήτησε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από δύο συνιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στα περίχωρα των Χανίων για να γλιτώσουν τη «σφράγισή» τους για σειρά παραβάσεων. Ο ελεγχόμενος απομακρύνθηκε με το που έγινε γνωστή η υπόθεσή του, ώστε «να υπερασπιστεί απερίσπαστος την τιμή και την υπόληψή του», όπως δήλωσε ο κ. Νικηφοράκης.


Ι Ο «ψευδομάρτυρας» του κ. Μιχαλολιάκου


Ο άνθρωπος που κατέθεσε «αυθορμήτως» το 1999 ως «αυτόπτης μάρτυρας» υπέρ του υφυπουργού Αμυνας κ. Β. Μιχαλολιάκου για εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα, ο κ. Π. Σαλούφας, κατηγορείται ότι όχι μόνον δεν ήταν άγνωστος του υφυπουργού, αλλά συμπατριώτης του και στενός συνεργάτης του από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που διορίστηκαν στις 30 Μαρτίου 2004 στο πολιτικό γραφείο του κ. Μιχαλολιάκου. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Χ. Λύτρας, ο οποίος φέρεται να ήλθε σε επαφή με τον κ. Σαλούφα, με τον οποίο επίσης γνωρίζονταν από την ΟΝΝΕΔ. Το ΠαΣοΚ εγκαλεί τον κ. Μιχαλολιάκο ότι «κατασκεύασε ψευδομάρτυρα».


Οι «κουμπάροι»


Η υπόθεση των «κουμπάρων» συγκλόνισε την κοινή γνώμη και «καρδιοχτύπησε» την κυβέρνηση και τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος ωστόσο παρέμεινε ακλόνητος στη θέση του. Ο κ. Π. Αναγνωστόπουλος (φωτογραφία), ευρύτερα γνωστός ως «Πανάγος», ενεπλάκη σε υπόθεση εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ. «Γαλάζιο» στέλεχος καριέρας, ήταν ο άνθρωπος που μπαινόβγαινε στο πολιτικό γραφείο του κ. Τσιτουρίδη στη Θεσσαλονίκη εμφανιζόμενος ως «στενός συνεργάτης» του. Μαζί του βρέθηκαν κατηγορούμενοι ο «επίλεκτος εκ Βρυξελλών» του κ. Τσιτουρίδη γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Π. Αδαμόπουλος και ο κ. Κ. Κωνσταντινίδης. Αλλά και ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του κ. Τσιτουρίδη, κ. Γ. Κατσικάρης, βρέθηκε στη δίνη των γεγονότων οδηγούμενος σε παραίτηση.


Ο εκπρόσωπος Τύπου


Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Αμυνας κ. Σ. Σπηλιωτόπουλου, διευθυντής Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ κ. Α. Γκουριώτης, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αφού προηγουμένως είχε έλθει σε κάθετη ρήξη με τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπά στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά. Ο κ. Γκουριώτης φερόταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, να έχει «συναλλαγές» με μεσάζοντα όπλων στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο ίδιος είχε επιτεθεί σε όσους υπαινίσσονταν ύποπτη ανάμειξή του, ενώ είχε κατηγορήσει τον κ. Ζορμπά ότι εκείνος είχε γνωρίσει στον ίδιο, αλλά και στον προϊστάμενό του υπουργό, τον εν λόγω μεσάζοντα.