Τα Χριστούγεννα ο Σύλλογος Βρακοφόρων Κρήτης τηρώντας την παράδοση πήγε και στο υπουργείο Πολιτισμού για τα κάλαντα. Πού να φανταστούν οι άνθρωποι ότι θα τα έλεγαν τρεις φορές χωριστά, ανά ημίωρο – στην αναπληρώτρια υπουργό κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στον υφυπουργό κ. Π. Τατούλη και στον γενικό γραμματέα κ. Χρ. Ζαχόπουλο, οι οποίοι δεν αντέχουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον! Ευτυχώς που ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός στεγάζεται σε άλλο κτίριο και έτσι οι βρακοφόροι γλίτωσαν την τέταρτη επανάληψη. Ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής θα εγκαταλείψει το υπουργείο Πολιτισμού σε περίπτωση ανασχηματισμού, γι’ αυτό και η αναστάτωση στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας δεν παραξενεύει κανέναν.


Στην ομηρική εποχή η πίστη αρκούσε για να εκπληρωθεί το πεπρωμένο της Πηνελόπης. Στην εποχή Καραμανλή η πίστη της κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά είναι σημαντική αλλά όχι επαρκής για να αναπληρώσει το ένα βήμα που τη χωρίζει από τον υπουργικό θώκο. Τέσσερις μνηστήρες, δύο «σώγαμπροι» και μία αντίζηλος εποφθαλμιούν ήδη τη θέση του υπουργού Πολιτισμού που θα αφήσει κενή ο κ. Καραμανλής. H κυρία Πετραλιά δεν είναι από αυτές που περιμένουν καρτερικά της μοίρας το γραφτό. Εχει πάρει το όπλο της (και τα τηλεοπτικά συνεργεία) και γυρνά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις χτίζοντας προφίλ. Αν και εσωκομματικά δεν το χρειάζεται, αφού η σύγκριση και μόνο με την άλλη κυρία της κυβέρνησης, την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ανεβάζει τους πόντους της. «Τη Φάνη την αδικούν τα media και η ηλικία της. Είναι αποτελεσματική και αποδείχθηκε πολύ πιο σοβαρή από κάποιους άλλους που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.


Το ανώτερο κυβερνητικό αξίωμα που κατέλαβε η κυρία Πετραλιά στα 20 χρόνια που εκλέγεται βουλευτής είναι αυτό της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού. Το 1990-1991 διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού και το επόμενο έτος υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπουργός όμως δεν έγινε καθώς ο κ. Καραμανλής είχε την έμπνευση να αναλάβει ο ίδιος το αξίωμα. Δικαίως τώρα περιμένει τη σειρά της. Ο Πρωθυπουργός όμως δεν μπορεί να αφήσει το υπουργείο χωρίς έργο πίσω του. Ετσι, το βάρος έχει πέσει στη δημιουργία της Ακαδημίας των Τεχνών σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής, στα Λιόσια. H Ακαδημία θα στεγαστεί στην ολυμπιακή εγκατάσταση που φιλοξένησε τους αγώνες τζούντο.


Το τζούντο, αν και σκληρό, είναι ευγενές άθλημα μπροστά στην κλωτσοπατινάδα που διεξάγεται καθημερινώς στο υπουργείο μεταξύ των μελών της πολιτικής ηγεσίας του. Ο κ. Τατούλης αγνοεί την κυρία Πετραλιά και έχει επιλέξει άλλον υπουργό της κυβέρνησης για προϊστάμενό του, τον οποίο ενημερώνει τακτικά για τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του. Επίσης, βρίσκεται στα μαχαίρια με τον κ. Ζαχόπουλο, ο οποίος διατηρεί (και τις διαφημίζει) φιλικές σχέσεις με την κυρία Νατάσα Καραμανλή. Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν ανάμεσα στην κυρία Πετραλιά και στον κ. Γ. Ορφανό, ο οποίος δεν μιλιέται ούτε με τον ΓΓ Αθλητισμού κ. K. Κουκοδήμο.


Οσο και να προσπαθεί ο κ. Καραμανλής, η κατάσταση δεν «κουκουλώνεται». Ενδεικτικό ήταν το κλίμα καχυποψίας που αντιμετώπισαν οι τομεάρχες Πολιτισμού Κώστας Καρράς και Ελενα Κουντουρά όταν επισκέφθηκαν το υπουργείο.


Απαντες, πλην Ζαχόπουλου και Κουκοδήμου, καλοβλέπουν το ενδεχόμενο υπουργοποίησής τους, ασχέτως των πραγματικών πιθανοτήτων που έχει ο καθένας. Για την κυρία Πετραλιά η αναβάθμισή της σε υπουργό, όχι αποκλειστικά Πολιτισμού, θα είναι η φυσική εξέλιξη της πορείας της, αφού μετά την παρουσίαση του σχεδίου για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μένει ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο. Ο κ. Τατούλης θεωρείται απίθανο να αναβαθμιστεί, ενώ ο κ. Ορφανός κατηγορείται για το συγκεντρωτικό σύστημα με το οποίο διοικεί. Προς τι λοιπόν το ενδιαφέρον για αυτόν τον… λάκκο με τα φίδια;


Οι τέσσερις μνηστήρες και η αντίζηλος



Το υπουργείο Πολιτισμού συνδυάζει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά: πολλά λεφτά και ανέξοδη προβολή. Επιπλέον είναι ένα «ήσυχο» υπουργείο, μακριά από θέματα αιχμής που φθείρουν, και καμιά φορά καταστρέφουν, καριέρες. Θα ήταν το ιδανικό καταφύγιο για τον υπουργό Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος πλέον δέχεται ανοιχτά εσωκομματικά πυρά για την επικοινωνιακή τακτική του. Μόνο που, όπως λέγεται, ο κ. Καραμανλής απέρριψε την πρόταση που του έκανε, δίνοντας τροφή για σχόλια στους εχθρούς του. «Αν ο Θόδωρος ξαναγίνει υπουργός, θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία του» λέει ειρωνικά ένας από αυτούς. Στη συζήτηση έχει πέσει και το όνομα του Γραμματέα της KE της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει διατελέσει υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και γνωρίζει πολύ καλά το… μισό υπουργείο. Ο ίδιος επιμένει ότι θέλει να μείνει στο κόμμα και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι τουλάχιστον έως τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν είναι φρόνιμο να μετακινηθεί από τη Ρηγίλλης.


Μια μετοίκηση στην οδό Μπουμπουλίνας δεν θα άφηνε αδιάφορη τη δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει προϋπηρεσία στο υπουργείο Πολιτισμού: διετέλεσε για 10 μήνες υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φυσικά θα προτιμούσε το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Πολιτισμού είναι καλή δίοδος για την επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί τον κρυφό πόθο και του υπουργού Τουρισμού κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος όμως διατηρεί προσγειωμένες τις φιλοδοξίες του λοξοκοιτάζοντας προς το Πολιτισμού. Ιδανική για αυτόν θα ήταν μια συγχώνευση του υπουργείου Τουρισμού με άλλο υπουργείο («κολλάει», εκτός από το Πολιτισμού, με τα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης). Αυτό σημαίνει δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος προς το παρόν έχει αποκλειστεί· από την άλλη πλευρά, ο κ. Καραμανλής δεν έχει λόγο να δημιουργήσει υπερυπουργούς, οι οποίοι ενδεχομένως να γίνουν καταφύγιο δυσαρεστημένων στελεχών.


«Πόντους» συγκεντρώνει πιθανή «υποψηφιότητα» του κ. B. Πολύδωρα, για τον οποίο πολλά στελέχη της ΝΔ πιστεύουν ότι πρέπει να λήξει η άτυπη ποινή για τις ατυχείς προεκλογικές δηλώσεις του («δέκα χιλιάδες πασόκοι θα φύγουν από το Δημόσιο» είχε πει). Στα… μειονεκτήματά του χρεώνεται, εκτός από τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, το ότι είναι «ο καλύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος που είχε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Εύκολο είναι να τον αντικαταστήσεις;» ρωτούν κομματικά στελέχη. Βεβαίως σε έναν ανασχηματισμό μεγάλο ρόλο παίζει η συγκυρία. «Αν αναζητηθεί νεότερο στέλεχος δεν θα ήταν κακός ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ από τις γυναίκες θα μπορούσε να επιλεγεί η Ελσα Παπαδημητρίου. Θα μπορούσε ακόμη να είναι ένα πρόσωπο-έκπληξη από τον χώρο του πολιτισμού» τονίζει στέλεχος με λόγο στις ενδοκυβερνητικές ανακατατάξεις.