Με τα μάτια στραμμένα στην «επόμενη μέρα» και στις προκλήσεις που εγείρονται για την ανάταξη της χώρας μέσα από μια πλατιά πλειοψηφία συστράτευσης που θα επιχειρήσει τολμηρές και ριζικές αλλαγές βρίσκονται στη ΝΔ, ατενίζοντας την αυριανή έξοδο από το Μνημόνιο με προβληματισμό και ανησυχία, χωρίς σε κάθε περίπτωση να συμμερίζονται την αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση.

«Τα παχιά λόγια και οι διθύραμβοι δεν έχουν θέση» σημειώνουν σχετικά, υπενθυμίζοντας ότι η εθνική τραγωδία στο Μάτι θα ρίχνει διαρκώς βαριά τη σκιά της πάνω στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, παρά τις προσπάθειες επικοινωνιακής αναχαίτισης που καταβάλλει.

Οι δύο στρατιωτικοί

Ακόμα και η απόπειρα να «κεφαλαιοποιήσει» την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών «ανέδειξε το άγχος που διακατέχει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ανατρέψει σταδιακά την αρνητική εικόνα που εξέπεμψε εξαιτίας της καταστροφής στο Μάτι», σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη. Προδικάζουν επίσης ότι η παροχολογία και οι όποιες εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ «δεν πρόκειται να τονώσουν την εικόνα του», όπως άλλωστε και ο επικείμενος ανασχηματισμός, για τον οποίο σχολιάζουν ότι «η ανακατανομή προσώπων και ρόλων ή οι όποιες εξωκοινοβουλευτικές εφεδρείες χρησιμοποιηθούν δεν λύνουν κανένα πρόβλημα».
Οπως έλεγε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σε συνομιλητές της, «η κυβέρνηση αυτή έχει εξαντλήσει τον πολιτικό της βίο και απέδειξε πλέον περίτρανα ότι δεν είναι ικανή ούτε να αντιμετωπίσει ούτε να λύσει τα προβλήματα της χώρας». «Ο λαός έχασε και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης του» σημείωνε η ίδια, δίνοντας και το στίγμα της αντιπολιτευτικής αιχμής του κόμματός της.

Το ζητούμενο

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στη ΝΔ, μετά και την καταστροφή στο Μάτι, προεξοφλούν την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης καλλιεργώντας την προσδοκία της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που, όπως τονίζουν, έχει ανάγκη ο τόπος. «Το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη νέα εποχή» λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας την ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα όσο πιο άμεσα γίνεται σε εκλογές, ώστε «να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος εξαιτίας της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», όπως αναφέρουν. Οσον αφορά την έξοδο από το Μνημόνιο, επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «καθαρή έξοδος δεν υπάρχει» και ότι η αυστηρή εποπτεία, όπως και τα προνομοθετημένα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων ή το αφορολόγητο κ.λπ. «θα είναι εδώ», ακόμα και στην περίπτωση τυχόν επιμερισμού ή χρονικής μετάθεσής τους.
Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι «δεν είμαστε εμείς που ψηφίσαμε τα μέτρα αυτά που φέρουν τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου». Στη ΝΔ θεωρούν ότι το κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα είναι να προχωρήσει χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες των ελλήνων πολιτών και με τολμηρό σχέδιο για το μέλλον με επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της τόνωσης των ιδιωτικών επενδύσεων, με ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Στο μικροσκόπιο

Δεν παραλείπουν δε να επισημάνουν ότι πλέον η χώρα είναι μόνη, «χωρίς εξασφαλισμένα δανεικά», και βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αγορών που περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα μας, και μάλιστα στο πιεστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας στην Ιταλία και της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, αλλά και των αναταράξεων που προξενεί στις αναδυόμενες αγορές η διένεξη ΗΠΑ – Τουρκίας.
«Οταν είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη, ακολουθείς τις πιέσεις των αγορών» σχολιάζουν σχετικά στην Πειραιώς, παραπέμποντας στις αποδόσεις που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της προσδοκώμενης εξόδου στις αγορές τον προσεχή μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ