Ενημερωτική καμπάνια για το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου ξεκινά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να πειστούν αλλά να ενημερωθούν για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, καθώς δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 3% των πολιτών έχει γνώση αυτής» είπε ο Οσμάνι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA.

Κατά τον ίδιο, η καμπάνια θα στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της συμφωνίας, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ενώ το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες της ΠΓΔΜ είναι: «Είστε υπέρτης ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με την αποδοχή της Συμφωνίας μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει ξεκινήσει άτυπη εκστρατεία προώθησης της συμφωνίας των Πρεσπών από τις αρχές Ιουλίου,έχει ως βασικό σύνθημα της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνικότητα ως κέρδη της συμφωνίας.

Η εκστρατεία αυτή «τρέχει» κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Ζάεφ να φωτίζει διαρκώς πτυχές της συμφωνίας με την Ελλάδα, κυρίως όμως τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, ζητήματα για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς συνεχίζει να επιμένει στη θέση της πως δεν υπήρξε κάποια παραχώρηση στη γείτονα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα Σκόπια, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποδεχόμενη τη Συμφωνία με την Ελλάδα τάσσεταιη πλειοψηφία τωνπολιτών της ΠΓΔΜ με το 41,5% να απαντά θετικά στο επικείμενο δημοψήφισμα έναντι του 35,1% των ερωτηθέντων.

Άξιο αναφοράς είναι, πάντως, το γεγονός πως σε ερώτηση για την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αντίθετο εμφανίζεται το 53,6% των πολιτών και μόλις το 42,3% συμφωνεί.