Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η ανθρωπογεωγραφία του εκλογικού σώματος είναι λίγο πολύ γνωστά. Υπάρχουν οι έχοντες ως θρησκεία την πίστη σε ένα κόμμα και οι οποίοι το στηρίζουν χωρίς κριτική σκέψη τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν εκείνοι που έχουν μια γενική πολιτική φιλοσοφία, δεξιά ή αριστερά, και αναλόγως τοποθετούνται κάθε φορά σε αντίστοιχης απόχρωσης πολιτικό σχηματισμό.

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι σταθμίζουν την πολιτική κατάσταση της χώρας αλλά και την καθημερινότητά τους και αποφασίζουν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις ταυτίζεται με το κοινό καλό, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, και οι οποίοι δεν ανήκουν απαραίτητα σε κάποιο ιδεολογικό χώρο. Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένοι που είτε ακολουθούν το ρεύμα της εποχής ή της “μόδας” αν μας επιτρέπεται η χρήση του όρου και ψηφίζουν αναλόγως, είτε είναι εντελώς αδιάφοροι και ψηφίζουν χωρίς καμία σοβαρή πολιτική σκέψη στην κυριολεξία ότι βρεθεί μπροστά τους. Ένα, μικρό έστω, ποσοστό ψηφοφόρων όμως επιλέγει να ρίξει στην κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο.

Πολλοί ισχυρίζονται πως μια τέτοια επιλογή είναι μια χαμένη ψήφος ή μια αδιάφορη επιλογή που ενισχύει το πρώτο κόμμα. Το τελευταίο ενδεχομένως και να συμβαίνει υπό προϋποθέσεις, όμως η λευκή ψήφος δεν είναι μια αδιάφορη ή χαμένη ψήφος. Δεν είναι αποχή ή επιλογή χωρίς σκέψη. Αντιθέτως, εμπεριέχει κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία συνήθως περνούν απαρατήρητα ενώ δε θα έπρεπε. Ο άνθρωπος που ρίχνει λευκό έχει αποφασίσει πως θα πάει να ψηφίσει, δεν είναι δηλαδή αδιάφορος ούτε υπεκφεύγει των υποχρεώσεών του.

Η λευκή ψήφος, κατά τη γνώμη μας, είναι μια έντονα πολιτικοποιημένη ψήφος. Για να οδηγηθεί κάποιος σ’ αυτή την επιλογή έχει βασανίσει το μυαλό του, έχει βάλει κάτω τα υπέρ και τα κατά των διαθέσιμων επιλογών του, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε πως σε κάποιες περιπτώσεις έχει πραγματικά βασανιστεί. Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η λευκή ψήφος σε σχέση με εκείνη που έχει ως πηγή τη φανατισμένη σκέψη ή την καθοδήγηση από το προσωπικό συμφέρον, είναι προερχόμενη από άνθρωπο αμιγώς πολιτικοποιημένο και συνειδητοποιημένο.

Ως εκ τούτου, αν και όλες οι ψήφοι είναι ισότιμες ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, η λευκή ψήφος μεταφέρει ένα έντονο μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανεπάρκεια ή την έλλειψη ικανών πολιτικών αποχρώσεων για την αντιπροσώπευση των ψηφοφόρων. Στις επερχόμενες εκλογές και μετά από τις αμιγώς, κατά τη γνώμη μας, κομματικές κινήσεις των πολιτικών αρχηγών που οδήγησαν στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, θα ήταν χρήσιμο να ρίξουμε το βλέμμα μας στον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων που θα βγουν από την κάλπη.

Μια ενδεχόμενη ποσοστιαία άνοδός τους θα σήμαινε την απογοήτευση των ψηφοφόρων και θα δήλωνε επίσης την έντονη δυσαρέσκειά για τους εν γένει χειρισμούς της πολιτικής και των πολιτικών. Και μια τέτοια ενδεχόμενη άνοδος του λευκού ίσως τελικά να είναι το σημαντικότερο αποτέλεσμα που θα καταγραφεί από τα αποτελέσματα, υπό την οπτική της κοινωνικής ή μη αποδοχής των κομμάτων και των πολιτικών που αυτά ευαγγελίζονται.