Θεσσαλονίκη, βράδυ Δευτέρας, 23 Απριλίου. Πρώτη ημέρα της εβδομάδας, αλλά στα Λαδάδικα επικρατεί το αδιαχώρητο. Ολα τα μαγαζιά είναι γεμάτα και δύσκολα βρίσκεις τραπέζι. Νωρίτερα, η περιοχή γύρω από τον Λευκό Πύργο είχε κατακλυστεί από μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για τη σχολική εκδρομή τους. Το αδιαχώρητο επίσης επικρατούσε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η θεατρική παράσταση «Η μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση που φιλοξενείται στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής είχε προκαλέσει απίστευτο μποτιλιάρισμα στους γύρω δρόμους.
H Θεσσαλονίκη ήταν πάντα μια ζωντανή πόλη. Εχει φοιτητόκοσμο, είναι το κέντρο όλου του νομού και ανέκαθεν προσέλκυε επισκέπτες από τις γύρω χώρες, όπως Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια.
Το 2017 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2018, όμως, η Θεσσαλονίκη έχει διεθνοποιηθεί. Καταγράφεται έντονο τουριστικό ρεύμα που μπορεί να το διαπιστώσει κανείς χωρίς να διαβάσει επίσημα στοιχεία. Στα ξενοδοχεία συναντάς μεσήλικα ζευγάρια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία που κάνουν τις διακοπές τους στη Θεσσαλονίκη. Οι Ρώσοι έχουν λιγοστέψει, αλλά η ισχυρή παρουσία Τούρκων και Ισραηλινών κάνει τη διαφορά. Τα επίσημα στοιχεία για το 2017 αναφέρουν πως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε σε ποσοστό 12,82%.
Αντιθέτως, κατεγράφη σημαντική μείωση της τάξης του 6,25% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης από τους έλληνες επισκέπτες το 2017.
Οι Τούρκοι πλέον βρίσκονται στη δεύτερη θέση των τουριστών της πόλης (μετά τους Κύπριους), καθώς επισκέπτονται το προξενείο της χώρας τους για να δουν το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ακόμα και τους γάμους τους τελούν στο προξενείο δικαιώνοντας τον δήμαρχο Μπουτάρη που ήταν ο εμπνευστής του «πατριωτικού» τουρισμού. Το μεγάλο «μπαμ» όμως έχει γίνει από τους Ισραηλινούς. Το 2017 διπλάσιοι σε αριθμό Ισραηλινοί επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό σε σχέση με το 2016, γεγονός που αποδίδεται στους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με την πόλη.

Το 2016 είχαν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη 45.000 Ισραηλίτες και το 2017 ξεπέρασαν τους 84.000! Το «θερμόμετρο» της πόλης, ο συμπαθής ταξιτζής, επιβεβαιώνει αυτά που βλέπουμε, αλλά μας δίνει και όλη την εικόνα: «Φιλαράκι, υπάρχει κινητικότητα, αλλά περιορίζεται σε λίγους προορισμούς: αεροδρόμιο, Λαδάδικα, ακριβά ξενοδοχεία. Δεν παραπονιόμαστε. Είναι θετικό, αλλά εμείς ζούμε από τον Ελληνα και εκεί υπάρχει ακόμη δυσκολία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ