από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Κάτι αλλάζει στην ιδιωτική υγεία

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

O κλάδος της ιδιωτικής υγείας τα χρόνια της κρίσης είδε τα έσοδά του να μειώνονται και σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ) και clawback (επιστροφή ποσών αν οι δαπάνες υπερβαίνουν τον αρχικό προϋπολογισμό) αντιμετώπισε και προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν κλινικές και διαγνωστικά να εξυπηρετήσουν δανειακές υποχρεώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος των παραπάνω μέτρων για έναν γνωστό ιδιωτικό όμιλο προσέγγισε την περίοδο 2013-2017 τα 100 εκατ. ευρώ! Μάλιστα η κατάσταση ενδεχομένως να επιδεινωθεί καθώς rebate και clowback παίρνουν παράταση έως το 2021. Για τις ιδιωτικές κλινικές το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε για το 2018 σε 220 εκατ. ευρώ από 265 εκατ. ευρώ το 2017.

Εν τούτοις, η κινητικότητα στον κλάδο είναι αξιοσημείωτη. Το private equity fund CVC με έδρα το Λουξεμβούργο εξαγόρασε το νοσοκομείο «Metropolitan» και το «Ιασώ General». Εντός του 2018 η Marfin Investment Group θα βγάλει προς πώληση το 70% του Θεραπευτηρίου «Υγεία» και η Τράπεζα Πειραιώς το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Ηδη ο Ομιλος Αποστολόπουλου του Ιατρικού Κέντρου υπέβαλε δημόσια πρόταση για το 30% της ελεύθερης διασποράς του Θεραπευτηρίου «Υγεία». Η πρόταση δεν πέτυχε, αλλά η αγορά πληροφορήθηκε την αποτίμηση του ομίλου Υγεία μετά τον διορισμό από τη διοίκηση ανεξάρτητου εκτιμητή, που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στο μέλλον.

Γιατί όμως, ενώ τα έσοδα βαίνουν μειούμενα, να υπάρχει ενδιαφέρον για μονάδες ιδιωτικής υγείας; Τρεις είναι οι λόγοι που στο μέλλον τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών θα αυξηθούν, ανεξάρτητα αν ο τζίρος τους εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Πρώτον, αλλάζει ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία θα καταστεί κύρια πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου στη θέση του ΕΟΠΥΥ. Δεύτερον, περιορίζεται σταδιακά  το «αποτύπωμα» των μεγαλογιατρών και, τρίτον, η έλευση ξένων ιδιοκτητών και ξένων μετόχων στη μετοχική σύνθεση των μονάδων εξασφαλίζει όρους εταιρικής διακυβέρνησης και χρηστής διαχείρισης, καθώς ο κλάδος είχε εμφανίσει στο παρελθόν φαινόμενα διαφθοράς. Αν συνυπολογίσει κανείς και την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα πραγματικό comeback του κλάδου.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Κλάδος της ιδιωτικής υγείας???? .. | 22/01/2018 01:58
    Του εύχομαι ποτε του να μην δη άσπρη μέρα ..οταν σταθούν στα πόδια τους και ποιασουν τα πόστα .θα λυσαξουν τον κόσμο στο ψέμα και στην ακρίβεια .Bill πήγανε στο αεροδρόμιο .και ρώτησε κάποιο από Αμερική .για την ιδιωτική περίθαλψη ..;;;εαν δεν τους αποκαλέσει ..λυσταρχειο --μαφιόζους ..ισως σου πη ήρθα για διακοπές αςε με μην μου της θυμίζεις ..κατακρεούργησαν την αμερικανικοί κοινωνία μην τους αφήνεται να το επαναλάβουν στο τόπο μας ..το ΙΚΑ και τα μάτια σας ..πατριώτες ..
    Christos
    απάντηση10