Δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ούτε και εφέτος τα θερινά τμήματα της Βουλής. Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει ανοικτή τη Βουλή όλο το καλοκαίρι, όπως συνέβη και πέρυσι. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, στην οποία προήδρευε έως ότου εκλεγεί το προεδρείο. Πολλοί ήταν οι βουλευτές που απογοητεύθηκαν όχι για κανέναν οικονομικό λόγο (έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνονταν στα θερινά) αλλά επειδή θα χάσουν τις διακοπές τους, όπως έγινε και πέρυσι. Με μία όμως διαφορά. Πέρυσι ειπώθηκε ότι η Βουλή παραμένει ανοικτή για να μην παραγραφούν πιθανά αδικήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εφέτος όμως γιατί να παραμείνει ανοικτή; Τα όποια αδικήματα της κυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ έχουν ήδη παραγραφεί. Τα μόνα αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί είναι αυτά της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δηλαδή την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, αυτόν που κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «big asset» της κυβέρνησής του.


Βιάζονται τώρα να φέρουν τα μέτρα στη Βουλή

Η άλλη είδηση που βγήκε στη Βουλή από… σπόντα είναι η ημερομηνία ψήφισης των μέτρων. Αν και επισήμως τίποτα δεν ανακοινώνεται, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι είχαν πληροφόρηση από τους… υπαλλήλους της Βουλής (μετακλητούς υπαλλήλους σε συριζαίους βουλευτές) και επέμεναν ότι τα μέτρα θα εισαχθούν προς ψήφιση την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και συγκεκριμένα στις 4 ή 5 Μαΐου. Για να γίνουν μάλιστα πιο πειστικοί ισχυρίζονταν ότι γνώριζαν πως η συμφωνία για την αξιολόγηση θα έχει κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και ότι η επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί προτού αναχωρήσει για την επίσκεψη στην Κίνα και πριν από τη Σύνοδο του G7.


Εδώ ο κόσμος χάνεται…

Αιτία του αναβρασμού που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν είναι ούτε η ψήφιση ή όχι των μέτρων (και των αντίμετρων) ούτε η αντιπολιτευτική τακτική που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα. Είναι μια οδηγία – προειδοποίηση του Λευτέρη Αυγενάκη προς τους βουλευτές, ότι δεν θα πραγματοποιούν καμία εκδήλωση ή να συμμετέχουν σε αυτήν εάν προηγουμένως δεν ενημερωθεί η ηγεσία του κόμματος και βεβαίως εάν δεν εγκριθεί από αυτήν. Αυτή η έγκριση δημιούργησε τους μπελάδες. Για παράδειγμα, η ηγεσία της ΝΔ απαγόρευσε σε βουλευτές και ευρωβουλευτές να παραστούν σε εκδήλωση που έκανε στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Σιμόπουλος (υποψήφιος βουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας, άνθρωπος του Σαμαρά και μηχανικός το επάγγελμα) για τη… στατικότητα των σχολικών κτιρίων. Παρά την απαγόρευση η εκδήλωση έγινε και ο κ. Σιμόπουλος, όπως έμαθα, διαμαρτυρήθηκε για… άνιση μεταχείριση. Τους ρώτησε γιατί επέτρεψαν να παραστούν βουλευτές σε εκδήλωση της Μαρίας Σπυράκη που επίσης έγινε στη Θεσσαλονίκη. Του απάντησαν ξερά ότι η κυρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής. Και αυτός τους ανταπάντησε ότι θα είναι όμως υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης όπως και αυτός.
nnn
Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο σοβαρή. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (πρώην τομεάρχης Παιδείας, πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λάρισας και σήμερα η «σκιά του Νίκου Τόσκα») ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα μιλήσει σε μια εκδήλωση αγροτών στις Σέρρες. Θα πρέπει να σας πω ότι οι Σέρρες είναι ιερή πόλη για τους «γαλάζιους» και ξέρετε το γιατί. Μόλις το έμαθε η άρτι προαχθείσα σε τομεάρχη Αγροτικού, βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή διαμαρτυρήθηκε. Εγινε ένας μικρός χαμός, όταν ο κ. Χαρακόπουλος επέμεινε ότι θα πάει και δεν τον νοιάζει τι λέει η Αραμπατζή. Ηταν και μια ευκαιρία να δείξει τις αγροτικές του γνώσεις του σε αγρότες στην καρδιά του καραμανλισμού.


Επιστολή Gabriel

Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ είναι τα «working breakfasts», οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις που διοργανώνει το ΔΙΚΤΥΟ με τη συμμετοχή διακεκριμένων διεθνών προσωπικοτήτων. Η τελευταία τέτοια εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τη συμμετοχή του γερμανού υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελάριου κ. Sigmar Gabriel. Ο αντικαγκελάριος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ Αννα Διαμαντοπούλου για την υποδοχή και την οργάνωση της ενδιαφέρουσας όπως τονίζει εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη συνεισφορά του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ευρωπαϊκή συνείδηση των πολιτών και στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας, καθώς και τη συμβολή του στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.


Βρε, καλώς το παλικάρι

Δεν γνωρίζω εάν είναι της μόδας να γίνονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων σε ταβέρνες και ουζερί (ήδη ο Βασ. Λεβέντης κάλεσε τους βουλευτές του σε ταβέρνα) αλλά στο ΠαΣοΚ μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ (που αποφασίστηκε η διεξαγωγή δύο συνεδρίων) οι βουλευτές του κατέληξαν στο ουζερί «Ελιά και Τσίπουρο» στην οδό Βαλαωρίτου. Είπαν να χαλαρώσουν και για τον λόγο αυτό δεν έκαναν εσωκομματικές συζητήσεις, απλώς πίνοντας τσίπουρο και τρώγοντας καλαμαράκια και γεμιστά ευχήθηκαν να πετύχει και το πρώτο και το δεύτερο συνέδριο, και δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τη Φώφη Γεννηματά ότι όλα θα εξελιχθούν καλά. Σε κάποια στιγμή πέρασε από το ουζερί ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ τον κάλεσαν με τη φράση «Βρε, καλώς το παλικάρι» να πιει μαζί τους ένα τσίπουρο αλλά αυτός αρνήθηκε.

HeliosPlus