Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αποκατάσταση της υγείας με φυσικά μέσα. Σήμερα ασκείται από επαγγελματίες υγείας (φυσικοθεραπευτές) που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για την αποκατάσταση της υγείας, με μέσα και μεθόδους που είναι τελείως ακίνδυνες για τον ασθενή.
Η άσκηση του επαγγέλματος γίνεται έπειτα από σπουδές σε ανώτατο επίπεδο και μετά τη λήψη άδειας άσκησης από το υπουργείο Υγείας και εγγραφής στον Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών. Ο φυσικοθεραπευτής δουλεύει κυρίως με το μυαλό και με τα χέρια. Είναι υποχρεωμένος να αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς προκειμένου να επιλέξει και να εκτελέσει τις κατάλληλες τεχνικές και τα μέσα.
Σε πολλά κράτη η φυσικοθεραπεία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τους ασθενείς σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων και έχει αποδειχθεί ότι επενδύοντας στη φυσικοθεραπεία κερδίζουν τα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς δαπανούν πολύ λιγότερους πόρους για άλλες παροχές υγείας. Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει διευρυνθεί το πεδίο δράσης των φυσικοθεραπευτών.
Ετσι πέρα από τους γνωστούς τομείς (μυοσκελετικά, νευρολογικά, παιδιατρικά περιστατικά) εφαρμόζεται και σε άλλους ασθενείς με διάφορες παθήσεις, όπως ψυχιατρικές, ουρολογικές, καρδιολογικές, αναπνευστικές, γυναικολογικές, στη γηριατρική κ.α.
Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην Ελλάδα στον ρόλο του φυσικοθεραπευτή στην πρόληψη (π.χ. πρόληψη πτώσεων σε ηλικιωμένους, πρόληψη κακώσεων σπονδυλικής στήλης σε χώρους εργασίας, πρόληψη εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη κ.λπ.).
Στην Ελλάδα τού σήμερα με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα συνεχίζουμε ένα λανθασμένο μοντέλο το οποίο έχει δημιουργήσει το πλήρες αδιέξοδο και στην Υγεία.
Τεράστια σπατάλη σε ακριβές παροχές αποκατάστασης για ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν ίσως και με το 1/10 της δαπάνης, ασφαλώς και ποιοτικώς σε εργαστήρια φυσικοθεραπείας και σε μεγάλο φάσμα παθήσεων.
Περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς που έχουν άμεση και διαρκή ανάγκη παροχής (π.χ. ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση).
Κοντόφθαλμη πρακτική σε σχέση με το φάσμα ασθενειών της παροχής της φυσικοθεραπείας, που τελικά ζημιώνει το εθνικό σύστημα υγείας.
Στις δημόσιες δομές υπάρχει πλήρης απαξίωση της φυσικοθεραπείας, καθώς σχεδόν πάντα απουσιάζει από τις προσλήψεις προσωπικού ο κατάλληλος αριθμός φυσικοθεραπευτών που θα στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Προσβλητική συμπεριφορά στους φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών, καθώς δεν τους αναγνωρίζει ως δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που χορηγείται σε όλους τους μάχιμους εργαζομένους των κλινικών, πλην των διοικητικών υπαλλήλων.
Τελικά το σύστημα υγείας που οικοδομήσαμε είναι σε σωστό δρόμο; Προφανώς όχι.
Τι χρειάζεται για να γίνει ανταγωνίσιμο και να προσομοιάσει με τα ξένα, τα λεγόμενα προηγμένα συστήματα; Χρειάζεται τόλμη και ευήκοα ώτα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επενδύοντας στη φυσικοθεραπεία κερδίζεις.
Ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ