Το σεξ μέσα στον γάμο αντιμετωπίζεται πλέον από τους ειδικούς με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζαν οι αμερικανοί πεζοναύτες τα σκυλιά που έσερναν για να τρομοκρατήσουν τους ιρακινούς κρατούμενους στις φυλακές Αμπου Γκράιμπ. Σαν έναν αιμοβόρικα οικείο τρόπο εκφοβισμού –ως γνωστόν, οι μουσουλμάνοι τα τρέμουν –μέσα σε ένα καθεστώς θεσμοθετημένης αιχμαλωσίας όπου κάθε ελπίδα για απόδραση ή αξιοπρέπεια έχει εξανεμισθεί εδώ και καιρό.
Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης και το νέο εγχειρίδιο γαμήλιου σεξ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Relate, τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση συμβουλευτικής ζευγαριών στη Βρετανία. Η λίστα με τις πρακτικές συμβουλές που συνέταξε στο «The Relate Guide to Sex and Intimacy»η Κέιτ Κάμπελ, ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευμένη στη συμβουλευτική ζευγαριών επί σεξουαλικών θεμάτων, έχει τη μορφή συνταγογραφημένης αγωγής για χρόνια ασθένεια: ένα χάπι πριν από τον ύπνο, δύο σταγόνες μετά, καλή διατροφή και άσκηση και τα συμπτώματα θα καταπραϋνθούν, αλλά δεν θα εξαφανιστούν. Αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις συμβουλές της «για σεξουαλική επιθυμία διαρκείας»: «Μην αντιμετωπίζετε το σεξ σαν το βαρόμετρο της σχέσης σας»,«Σταματήστε τα προγραμματισμένα «ραντεβού» με τον/τη σύζυγό σας», «Καθήστε και συντάξτε μια «σεξουαλική» λίστα» («με όλες εκείνες τις ανείπωτες επιθυμίες»), «Φαντασιωθείτε ελεύθερα» (γιατί «μια σκέψη είναι μια σκέψη, δεν συνιστά απιστία»), «Μην περιορίζετε το σεξ μόνο στην κρεβατοκάμαρα».
Μεταξύ άλλων,η Κάμπελ σπεύδει να προειδοποιήσει τους παντρεμένους να πάψουν να αντιμετωπίζουν τον/τη σύζυγό τους σαν την «αδελφή ψυχή» τους, γιατί αυτό θα δώσει «το φιλί του θανάτου» στο μεταξύ τους σεξ, ενώ τους ενθαρρύνει να αποδεχτούν μία μία τις μεγάλες και εξαιρετικά διαβρωτικές αλήθειες του γάμου, π.χ. «Ετσι και αλλιώς ο αυθορμητισμός δεν υφίσταται, οπότε δεν χρειάζεται να χολοσκάτε». Δεν λείπουν, βέβαια, και οι πιο εξωτικές συμβουλές της βρετανίδας ειδικού που κηρύσσουν τον πόλεμο στην εξαιρετικά αντι-σέξι προσβασιμότητα της γαμήλιας king size κλίνης: «Τα ξεχωριστά κρεβάτια μπορεί να έχουν αποτέλεσμα» και «Κόψτε το σεξ για έναν μήνα» [«η επιβολή μίας επίσημης, προσωρινής απαγόρευσης της σεξουαλικής δραστηριότητας (…) θα σας αποφορτίσει…»].
Το βρετανικό εγχειρίδιο ήρθε απλά να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν πάντα κάποιες τεχνικές που βοηθούν να επιβραδύνεις τη φθορά, όμως, παρ’ το απόφαση, αργά ή γρήγορα η φθορά θα επικρατήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστημονικές έρευνες σε αυτό το πεδίο σπανίζουν. Γενικά προκαλεί αφόρητη πλήξη (ακόμη και στους κοινωνιολόγους) οτιδήποτε αφορά το κεφάλαιο «σεξ και μακροχρόνιες σχέσεις» (με μοναδική εξαίρεση έρευνες οι οποίες απαριθμούν τις οικιακές αγγαρείες που είναι sex killers και για τα δύο φύλα). Λίγες οι φωτεινές εξαιρέσεις. Π.χ. η Βιρτζίνια Ράτερ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Φράμινχαμτης Μασαχουσέτης, η οποία τόλμησε στοάρθρο της «Love and Lust», που δημοσιεύτηκε στο «Psychology Today» (Ιούλιος 2014), να καταρρίψει το ασυμβίβαστο μεταξύ γάμου και ενεργούς σεξουαλικής ζωής (επικαλούμενη μάλιστα έρευνα του φημισμένου σεξολογικού Ινστιτούτου Kίνσεϊ, το 2009, σύμφωνα με την οποία οι παντρεμένοι 25-29 ετών είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν σεξουαλικές επαφές δύο-τρεις φορές την εβδομάδα σε σχέση με τους singles). Αλλά και η Λόρα Κάρπεντερ, ερευνήτρια σε θέματα σεξουαλικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσί, η οποία μίλησεγια την εξασφαλισμένη (και δοκιμασμένη)ηδονή που απολαμβάνει κανείςστο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης (κάτι που, όπως τονίζει, αφορά και άνδρες και γυναίκες, και ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια): «Παρότι μεγαλώνεις σε ηλικία και έχεις πιο πολλά στο κεφάλι σου,όταν μια σχέση προχωρά, γίνεσαι την ίδια στιγμή περισσότερο επιδέξιος –μέσα και έξω από την κρεβατοκάμαρα».
Αυτό που τελικά επείγει δεν είναι να κοιμάσαι σε χωριστό δωμάτιο ή να υποβληθείς σε εξαντλητική σεξουαλική νηστεία. Αυτό που επείγει είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του «σεξουαλικού σεναρίου» που έχεις μέσα στον γάμο σου. Ωστε να αντανακλά νέους ρόλους και νέους τρόπους επικοινωνίας. Ωστε να μην πλήττεις θανάσιμα.Ωστε τη λίμπιντό σου να μην τη φάνε τα σκυλιά.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ