Δεν είναι σαφές ακόμη εάν τελικά θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος -δανειστών την άλλη βδομάδα, μετά την κόντρα ΔΝΤ-Μέρκελ που έχει βάλει πάγο στις συνομιλίες.

Ωστόσο η πιθανολογούμενη υπογραφή συμφωνίας όχι μόνο θα σώσει τη χώρα από τα «βράχια» ανάβοντας «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση τηςοικονομίας αλλά θα είναι καιιδιαίτερα σημαντική για τιςεσωτερικέςπολιτικέςεξελίξεις :θα σπάσει τις διαχωριστικές πολιτικές γραμμές μνημονιακών – αντιμνημονιακών που διχάζουνσήμερα την ελληνικήκοινωνία .Και θα ξεδοντιάσει μια για πάντα την επιθετική εθνικιστική ρητορική κάποιων ανεγκέφαλων .

Σύμφωνα με το αφήγημα της Κουμουνδούρου αλλά και των «ψεκασμένων», ΝΔ , ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που υπέγραψαν μνημόνια ήσαν γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένοι, εθελόδουλοι, που δεν διαπραγματεύονταν και απλώς ξεπουλούσαν τη χώρα στην Μέρκελ .

Ενώ αντίθετα τα αντιμνημονιακά κόμματα της κυβέρνησης ήσαν πατριώτες, τσαμπουκάδες, αντιστασιακοί, αξιοπρεπείς που τολμούσαν να διαπραγματευτούν σθεναρά και αρνούνταν να υπογράψουν μνημόνια και νεοαποικιακές συμφωνίες.

Έτσι με την προτροπή και την ευλογία των αντιμνημονιακών κομμάτων οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ -κυρίως- που υπέγραψαν ,επί Γ. Παπανδρέου, το πρώτο μνημόνιο για να σώσουν τη χώρα από την χρεοκοπία λόγω της αλόγιστης σπατάλης της διακυβέρνησης Καραμανλή αντιμετώπισαν χυδαίες επιθέσεις, τραμπουκισμούς ,προπηλακισμούς και γιαουρτώματα από του δήθεν αγανακτισμένους πολίτες οι οποίοι μαζεύονταν «αυθόρμητα» στην πλατεία Συντάγματος απειλώντας με κρεμάλες και ελικόπτερα.

Είναι η ίδια αυτή ξεδιάντροπη πολιτική νοοτροπία που καλλιεργείται ακόμη και σήμερα και έσπρωξε μόλις προχτές το βράδυ την αναπληρώτρια υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου να κατηγορήσει τον Γρηγόρη Ψαριανό κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των δανειστών και τον Πάνο Καμένο να προτρέψει από το βήμα του Κοινοβουλίου τους βουλευτές της ΝΔ (απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη) να πέσουν «στα τέσσερα»!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά , ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τον αστικό μύθο της «εθνικά υπερήφανης παράταξης» πουλώντας στους πολίτες πατριωτισμό, εθνική αξιοπρέπεια και μπόλικο συναίσθημα καλλιεργώντας το μεγαλύτερο και ιδιαίτερα επικίνδυνο πολιτικό ψέμα: ότι υπάρχουν δήθεν ελληνικές κυβερνήσεις που διαπραγματεύονται ορθώνοντας το μπόι τους και άλλες που διαπραγματεύονται σκυφτές και με απλωμένο το χέρι!

Με άλλα λόγια, ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ που απέτρεψαν την χρεοκοπία ,πήραν δάνεια 240 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ , πέτυχαν μέσω του PSI κούρεμα του χρέους 100 δισεκατομμύρια ευρώ και έφεραν τη χώρα στο παρά ένα της εξόδου στις αγορές -πριν την εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες από τον κ. Τσίπρα τον κ. Κουβέλη και τον κ. Καμένο – είναι ενδοτικές και αποτελούνται από «γιέσμεν».

Ενώ από την άλλη, οι Συριζαίοι της κυβέρνησης είναι σκληροί διαπραγματευτές με γερό στομάχι και εθνική αξιοπρέπεια επειδή : ξέχασαν τις υποσχέσεις τους ότι θα σκίσουν το μνημόνιο, θα διαγράψουν μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους , αποφάσισαν την αναβολή όλων των προεκλογικών τους υποσχέσεων με την βοήθεια των οποίων πήραν την εξουσία, υπέγραψαν παράταση του μνημονίου , οδήγησαν σε απόλυτο τέλμα την ελληνική οικονομία για πέντε μήνες ,σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα, μάζεψαν τα αποθεματικά από νοσοκομεία, πανεπιστήμια , ταμεία, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις και τώρα παρακαλούν την (“Goback madam”) Μέρκελ να υπογράψει νέα παράταση (τριών ή εννέα μηνών) μπας και βρεθεί κάποια χρηματοδοτική ανάσα από τους δανειστές. Ήμαρτον!

Όμως θάπρεπε να γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑότι οι παροιμίες – «εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θάρθεις» και «στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα» – δεν βγήκαν τυχαία.