Αν γίνει προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη (φωτογραφία), θα προκύψουν, με βεβαιώνουν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, ορισμένα θεματάκια. Οπως μαθαίνω, οι δαπάνες μετακίνησης, η μισθοδοσία συμβούλων, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα του υπουργού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε σχέση με τις αντίστοιχες θητείες όλων ανεξαιρέτως των προκατόχων του. Θέλετε ένα παράδειγμα; Από την ημέρα που τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης πραγματοποίησε συνολικά 43 ταξίδια στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές. Δηλαδή τον είχαν προγραμματίσει για 44 ταξίδια όλον τον χρόνο, όπως μου είπαν, και ο Γιάνης τα έκανε μέσα σε τέσσερις μήνες. Και όταν λέμε «ταξιδάκια», λέτε να περιλαμβάνονται σε αυτά και τα ταξίδια των συμβούλων του (φέρ’ ειπείν της Ελενας Παναρίτη) σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον; Περιλαμβάνονται πάντως ταξίδια που πραγματοποίησε ο υπουργός για διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια. Αλήθεια, αυτές τις διαλέξεις στα πανεπιστήμια ποιοι τις πληρώνουν; Τα πανεπιστήμια; Το υπουργείο; Ή ο ίδιος από την τσέπη του;
Ο λευκός καπνός του Κατρούγκαλου

Λένε ότι είναι λάθος στην πολιτική να κάνεις προβλέψεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος μάλλον αγνοεί αυτό το πολιτικό θεώρημα και προέβλεψε πρώτος απ’ όλη την Ευρώπη μετά βεβαιότητoς ότι στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ «θα βγει άσπρος καπνός». Μάλλον τον καπνό από τη φωτιά στον… Ασπρόπυργο έβλεπε που έπνιξε όλη την Αττική. Ακόμη και ο Ι. Σταθάκης, ειδικός ως τώρα στις πολιτικές προβλέψεις, αφού κάθε εβδομάδα έβγαινε στις τηλεοράσεις και βεβαίωνε τους αγωνιώντες συμπολίτες μας ότι από στιγμή σε στιγμή γράφεται η συμφωνία, προτίμησε αυτή τη φορά να μην κάνει καμία πρόβλεψη.


Λαπαβίτσας: Λάθος η παράταση της συμφωνίας

Προβλέψεις όμως έκανε και ο ούλτρα αριστερός καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας: «Ακρως ανησυχητική, προβληματική και επιζήμια η παράταση του προγράμματος εάν ζητηθεί από την κυβέρνηση» λέει. Και για να δέσει κάπως καλύτερα την πρόβλεψή του, αναφέρει ότι η παράταση θα συνοδεύεται αυτή τη φορά από σκληρά μέτρα και καλεί όσους πιστεύουν ότι με την παράταση του Μνημονίου θα βρεθεί κάποια λύση όσον αφορά τη χρηματοδότηση να μην έχουν ψευδαισθήσεις: «Τι θα προκύψει νομίζουν με την παράταση; Απολύτως τίποτε. Σε έξι μήνες θα έχουμε πάλι τα ίδια». Ο κ. Λαπαβίτσας καλεί επίσης για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει, να πει την αλήθεια στον κόσμο και να κουβεντιάσει δημοσίως το ζήτημα.


Το Αγιον Ορος έρχεται στο Μαξίμου

Θυμάστε που προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Αγιον Ορος, μια επίσκεψη που τον είχε εντυπωσιάσει. Οταν μάλιστα βγήκε χαράματα από τη λειτουργία που παρακολούθησε στην ιστορική Μονή Ιβήρων, είχε δηλώσει: «Οταν βλέπεις αυτά τα μοναστήρια, είτε πιστεύεις στον Θεό είτε όχι, νομίζεις ότι έχεις επικοινωνία με τα θεία». Ή ακόμη όταν ζήτησε να μείνει μόνος του για δέκα λεπτά με την Πλατυτέρα των Ουρανών. Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι αντιπροσωπεία μοναχών του Αγίου Ορους πρόκειται να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οταν βρισκόταν στο Αγιον Ορος, η Ιερά Κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη βοήθεια που τους παρείχε στο ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισής τους. Θα έχει ενδιαφέρον η νέα συνάντηση μαζί του, δεν νομίζετε;
Το μπαϊράκι του Μητσοτάκη για την ΕΡΤ

Σήκωσε μπαϊράκι ο Κυρ. Μητσοτάκης για την ΕΡΤ, την οποία θεωρεί «προπαγανδιστική μηχανή της Ζωής Κωνσταντοπούλου», λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να πάει ποτέ σε αυτό το κανάλι. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, σημειώνοντας ότι η Ρένα Δούρου δεν μπορεί να βρει 20.000 ευρώ για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο και η κυβέρνηση ξοδεύει εκατομμύρια για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Αλλά το καλύτερο για την ΕΡΤ και τη Ζωή σάς το άφησα τελευταίο. Ως γνωστόν, οι συσκέψεις προέδρων της Βουλής γίνονται κάθε Πέμπτη. Αυτή τη φορά θα γίνει Παρασκευή στις 7 το απόγευμα. Γιατί, όπως μου είπαν, η Ζωή την Πέμπτη είχε άλλη εργασία. Θα πήγαινε στη γιορτή (αυτή με τις συναυλίες και το ντοκιμαντέρ) για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Λείπει η Ζωή από την ΕΡΤ; θα πείτε…
nnn
Μαθαίνω όμως ότι εμπάργκο στην ΕΡΤ ετοιμάζουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ενώ το κόμμα ήταν άκρως επιθετικό στην ανακοίνωσή του για την πρώτη ημέρα λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οδηγία στους «γαλάζιους» βουλευτές να μην εμφανιστούν στην ΕΡΤ δεν έχει δοθεί από τη ΝΔ ούτε πρόκειται να δοθεί, αλλά υπάρχει κλίμα στην ΚΟ να μην εμφανίζονται στις εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πάντως στην πρεμιέρα της ΕΡΤ δεν άντεξαν και εμφανίστηκαν οι Ευρ. Στυλιανίδης και Γ. Κουμουτσάκος.

Ο Πανούσης ζητεί να περνούν οι πολιτικοί από… ψυχιάτρους

Βολές κατά πάντων συνεχίζει να εκτοξεύει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, τη στιγμή που θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθεί από αντιεξουσιαστές, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από άτομα του κοινού ποινικού εγκλήματος. Κυρίως όμως, όπως λέει, τον ενόχλησε η κριτική που δέχεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον καλούν μάλιστα να παραιτηθεί. Ετσι πρότεινε να εξετάζονται και οι πολιτικοί από ψυχιάτρους προτού γίνουν υποψήφιοι βουλευτές. Και επανέλαβε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Για να μη γίνουμε απέραντο φρενοκομείο».

Οταν η Ζωή αδειάζει τον Γενικό για την…Siemens

Είναι προφανές πλέον ότι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχεται «υπόγειο» ανηλεή πόλεμο από διάφορα σκοτεινά κέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έγκριση πίστωσης ύψους 4.573,94 ευρώ για την προμήθεια τηλεφωνικών συσκευών SIEMENS Gigaset DA610 (black) 15 τεμάχια, SIEMENS OpenStage 30T (LAVA) 10 τεμάχια καθώς και PHILIPS Ergoline D325-2 DG INT 15 τεμάχια, για τις ανάγκες των τηλεφωνικών κέντρων των κτιρίων της Βουλής. Αυτό προβλέπει η απόφαση που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γ. Θαλάσση που αν και εκλεκτός της Προέδρου δεν έδωσε την δέουσα προσοχή στο ότι πρόκειται για προμήθεια από την Siemens.

***

Όταν το πήρε χαμπάρι η κυρία Κωνσταντοπούλου εξοργίστηκε αφού την ίδια στιγμή που η ίδια επιχειρεί να ξανανοίξει την υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, εμφανίζεται η Βουλή να προμηθεύεται τηλέφωνα από την γερμανική εταιρεία. Έτσι σε συνέντευξη Τύπου που είχε για άλλο θέμα δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι ανακλήθηκε η εν λόγω απόφαση λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι σκέφτηκαν να εμφυτεύσουν μια απόφαση για τη Siemens υπογείως, τώρα που διακηρύσσουμε τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είχαν μια πολύ κακή ιδέα. «Ευτυχώς αποκαλύφθηκαν και έχει ήδη ανακληθεί αυτή η απόφαση που παρεισέφρησε και θα ερευνηθεί ακριβώς ποιοι είναι αυτοί που μεθοδεύουν με τέτοιο τρόπο την υπονόμευση της μάχης του Κοινοβουλίου κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και για την αποκάλυψη των παραμέτρων του σκανδάλου της Siemens».

Τα γαλλικά στη Συγγρού

Γαλλικά ακούστηκαν στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ…Όχι μην φανταστείτε ότι ακούστηκαν βρισιές αλά «γαλλικά», αλλά επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος κοινή αντιπροσωπεία των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου, της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς που μιλάει άριστα γαλλικά, συναντήθηκε με την γαλλική αντιπροσωπεία, της οποία ηγούνταν η βουλευτής Danielle Auroi, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, ο γερουσιαστής Simon Sutour αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και η ελληνικής καταγωγής βουλευτής Marietta Karamanli πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδος της Εθνοσυνέλευσης. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν και οι βουλευτές Pierre Lequiller, Philip Cordery και Andre Schneider, καθώς και ο Πρέσβης της Γαλλίας .Jean Loup Kuhn-Delforge. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

HeliosPlus