Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ δρόμος της Αθήνας «Γρηγόρης Λαμπράκης», ο «Κλασικός» αποκαλούμενος για πολλά χρόνια και από την 32η διοργάνωση του 2014 συνοδεύεται από το «αυθεντικός», είναι αναμφίβολα αθλητική διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας και συνεπώς δικαιούται –επετειακά –μια αποκλειστική αναδρομή. Ετσι το βιβλίο του Μπάμπη Ζαννιά «42.195 μ. σε τριάντα χρόνια» παρουσιάζει σε ανάπτυγμα τριακοσίων και πλέον σελίδων, βασικά με τη μορφή της ερευνητικής δημοσιογραφίας και τεκμηρίωσης μια πολύπτυχη εξελικτική πορεία. Ο συγγραφέας ο ίδιος προσδιορίζει την πυξίδα να δείχνει την ταυτότητα «αιχμής του δόρατος στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στον τουρισμό της χώρας μας».
nnn
ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΟ έργο, καταγραφής και σχολιασμού «διοργάνωση με διοργάνωση» όπου κάθε χρονιά έχει πολλά και διάφορα να επιδείξει πέραν του φυσικού άξονα, δηλαδή του αγωνιστικού μέρους (δρομείς, αριθμοί, χώρες επιδόσεις) τεκμήρια τα οποία προσδίδουν στην όλη συγγραφή ιδιαίτερη βαρύτητα. Η οπτική τεκμηρίωση –με δημοσιεύματα και φωτογραφίες της κάθε εποχής –φροντίζει και το παρασκήνιο. Συχνά είναι αποκαλυπτική όσον αφορά τις καταστάσεις, τους ανθρώπους που εμπλέκονται εκτός της αγωνιστικής διαδρομής, τη διαδοχή φορέων της διοργάνωσης και άλλα πολλά.
nnn
ΑΚΡΙΒΩΣ η αξιολόγηση μιας επίπονης καταγραφής ακόμη και στοιχείων που κάποιους ενοχλούν είναι ευλόγως ενδιαφέρουσα καθώς πλείστα όσα καταγραφόμενα και επαρκώς σχολιαζόμενα συνδέονται με τον κοινωνικό περίγυρο και γενικά εκφράζουν κάθε εποχή. Πολύ σωστά ο συγγραφέας εμμένει στον προσδιορισμό του μαραθωνίου της Αθήνας ως «Γρηγόριος Λαμπράκης» (και πολλές σελίδες αφιερώνονται στον σπουδαίο αυτόν Ελληνα). Ενα ακόμη σημαντικό συστατικό του έργου είναι ότι καταγράφονται συνεντεύξεις με ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε διάφορους χώρους ευθύνης –οργανωτικής και άλλων πλευρών –ώστε παράλληλα με την αθλητική ανάδειξη, των δρομέων δηλαδή, να δημιουργείται ένα ψηφιδωτό που υποστηρίζει και φωτίζει –πολλές φορές με κριτική χροιά –το κράμα της ιστορικής καταγραφής, της έρευνας και του κατατοπιστικού ρεπορτάζ ενός τόσο μεγάλου δρόμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ