από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Απόδοση ΦΠΑ κάθε εβδομάδα, αντί αύξησης συντελεστών

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ήταν πράγματι μεγάλη νίκη οι συντελεστές του ΦΠΑ να χαμηλώσουν στην εστίαση και ιδιαίτερα στη διαμονή στο 13% και 6,5% αντίστοιχα το 2013.

Ο τουρισμός, ο μεγαλύτερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας βοηθήθηκε και η μείωση αυτή απέδειξε ότι ήταν ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης καθώς το καλοκαίρι του 2014 ήταν μία από τις καλύτερες ή μάλλον η καλύτερη τουριστική χρονιά των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών.

Αυτό προφανώς δεν άρεσε στους δανειστές μας και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν μετά τις γνωστές μνημονιακές πιέσεις κάθε φορά που είναι να πάρουμε δόση και μάλιστα την τελευταία, είναι η αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% στο 13%.
Αυτό έχει άμεσες αντιδράσεις και κόστη που ήδη καταγράφηκαν στις εισπράξεις του καλοκαιριού του 2015, αλλά και ακυρώσεις κρατήσεων και ότι άλλο κακό μπορεί να υπάρξει από αυτήν την απερίσκεπτη πρόταση.
Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα που θα αντιμετωπιστεί και θα αξιολογηθεί πολιτικά με τις σοβαρές ευθύνες που ήδη έχουν προκύψει.

Ομως παράλληλα διαπιστώνει κανείς μία τεχνική ανεπάρκεια στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και ανύπαρκτη γνώση της αγοράς και των προβλημάτων της, αλλά και την λειτουργικότητα της, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης που όλα πρέπει να αλλάξουν, όλα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Θα μπορούσε λοιπόν ο ΦΠΑ να εισπράττεται -να αποδίδεται κάθε εβδομάδα για πολλούς λόγους που έχουν προκύψει εξαιτίας της κρίσης.

Τώρα έχουμε απόδοση ΦΠΑ κάθε μήνα - τρίμηνο, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Όμως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα τον μήνα Οκτώβριο να έχουν φτάσει τα 71,5 δις ευρώ, πράγμα τραγικό για την οικονομία, αλλά κυρίως για τους οφειλέτες που είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται κυριολεκτικά υποδουλωμένοι σε ένα αέναο και παράλογο χρέος.

Όμως, αν το κράτος εισέπραττε το ΦΠΑ κάθε εβδομάδα (πχ.κάθε Παρασκευή), το όφελος θα ήταν τεράστιο για όλες τις
πλευρές. Το μεν κράτος κάθε Δευτέρα πρωί θα έχει στα ταμεία του διαθέσιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που τώρα τα περιμένει να τα εισπράξει στον μήνα - τρίμηνο και τα οποία πολλά από αυτά γίνονται ληξιπρόθεσμα. Ο δε πολίτης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που λειτουργεί και αντέχει στην αγορά κάθε τέλος της εβδομάδας σίγουρα έχει τη δυνατότητα να αποδίδει το «ΦΠΑ της εβδομάδας» που σίγουρα είναι μικρό ποσό, σε σύγκριση με αυτό που καλείται να καταβάλει στον μήνα - τρίμηνο. Και εντέλει η ψυχολογία είναι διαφορετική με τις μικρές καταβολές από τις υπέρογκες που προκύπτουν στις μεγάλες περιόδους (μήνα - τρίμηνο).
Μην ξεχνάμε ότι το 50% της οικονομίας είναι η ψυχολογία αλλά και ότι ο ΦΠΑ δεν είναι κεφάλαιο κίνησης, αλλά έσοδο άμεσα αποδιδόμενο στο κράτος.

*Ο κ. Παναγιώτης Μπατσαριτσάκης είναι οικονομικός, επιχειρηματικός σύμβουλοςΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΠΑΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ! | 07/12/2014 17:32
  ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΚΑΛΑ Η ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΛΑ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ.ΑΚΟΜΗ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΕΡΕΩΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ 10ΔΙΣ ΦΠΑ ΕΤΗΣΙΩΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΡΟΠΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΕΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΖΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!
  o grafon
  απάντηση10
   
   
  αδύνατον | 06/12/2014 22:46
  να τα λέει αυτά οικονομικός σύμβουλος να στέλνουν οι λογιστές φπα κάθε εβδομαδα μάλλον ο κύριος Μπατσαριτσάκης είναι της θεωρίας μόνο διότι στην πράξη δεν είναι εφιτκό είναι άκυρη και άκαιρη η πρόταση του. Διότι υπάρχουν τόσες μηνιαίες υπάρχουσες υποχρεώσεις των λογιστών όπου αυτο θα προξενούσε επί του πρακτέως πολλές δυσκολίες και όχι μόνο....
  κάτσε στείλε φπα εσύ καθε εβδομάδα
  απάντηση02
   
   
  Εβδομαδιαία απόδοση ΦΠΑ | 06/12/2014 15:24
  κ. Μπατσαρισάκη, για να γίνει αυτό απαιτούνται διαφορετικές διαδικασίες- εργαλεία που τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν ή και να υπάρχουν έχουν κόστος για τις επιχειρήσεις. Δε νομίζω ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων με το φόρτο εργασίας που ήδη έχουν συμμερίζονται την άποψη σας. Το πρόβλημα είναι αλλού: να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, το ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα τέλη -επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης κ.α.. Να υπάρχει ανταποδοτικότητα από την φορολογία για να αποκτήσουμε όλοι φορολογική και εθνική συνείδηση. Άλλες χώρες κατάφεραν με χαμηλότερoυς συντελεστές να ασκούν κοινωνική πολιτική και να είναι βιώσιμα.
  ....
  απάντηση11
   
   
  33% φοροδιαφυγή ΦΠΑ | 06/12/2014 13:36
  Όχι κάθε εβδομάδα, αλλά την στιγμή που γίνεται η συναλλαγή, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο που δεν έχει παραοικονομία. Η 33% μη απόδοση επιβεβαιωμένου ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία, φόρος ο οποίος έχει πληρωθεί από τον Έλληνα πολίτη, δείχνει ότι το πάρτι της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο τομέα συνεχίζεται.
  Παναγιώτης Ν.
  απάντηση20
   
   
  ΦΠΑ κάθε εβδομάδα | 06/12/2014 13:04
  Πως νομίζεις φίλε μου οτι βγαίνει τό ΦΠΑ .Πατάμε τό κουμπί καί βγαίνει μιά χοντρή.Αντε νά τό κάνουμε καί κάθε μέρα .Τί βλακείες ειναι αυτές.Κάνε πρώτα τόν επαγγελματία νά δεις τί αγώνας γίνεται γιά τήν εισπραξή του μέ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ της Πεμπτης
  ARIS
  απάντηση02
   
   
  ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ... | 06/12/2014 12:07
  Κάλλιστα θα μπορούσαν οι λογιστές των επιχειρήσεων μετά τις 12 τα μεσάνυχτα κάθε μέρας να υποβάλουν την ημερήσια δήλωση ΦΠΑ..... Εξάλλου εκείνες τις ώρες κατα την Γενική Γραμματεία Εσόδων είναι εύκολη και η πρόσβαση στο Taxisnet!
  ΛΟΓΙΣΤΗΣ (ΑΜΙΣΘΟ ΚΕΠ)
  απάντηση30
   
   
  why not in real time? | 06/12/2014 11:48
  Γιατι να μην πληρώνεται σε πραγματικό χρόνο? Η τεχνολογία υπαρχει. Η ελίτ πίσω από τον κ. Μαυραγάννη, δεν το επιτρέπει για προφανεις λόγους. Συμφωνα με έκθεση της ΕΕ 10 δισ (σε σύνολο 27 δις) απο το ΦΠΑ δεν αποδίδονται στην Ελλαδα κάθε χρόνο. Ενώ ο ΦΠΑ πληρώνεται αμεσα απο τον καταναλωτή το 1/3 αυτού δεν αποδίδεται ποτέ. Αν γινόταν η απόδοση ηλεκτρονικα σε πραγματικό χρόνο θα λυνόταν μεγα μέρος του δημοσιονομικού προβληματος Αντι για αυτό την πληρώνουν οι συνταξιούχοι, οχι όλοι αλλα αυτοί που πληρωσαν για τις συντάξεις των.. Ετσι λοιπόν: γιατι όχι σε πραγματικό χρόνο η απόδοση του ΦΠΑ; Ολοι σφυρίζουν αδιάφορα..
  Διότι δεν θέλουν!
  απάντηση20
   
   
  απαντηση | 06/12/2014 10:40
  Δεν νομιζω οτι η τροικα ειχε να κανει κατι με την αυξηση του ΦΠΑ. Δικη μας ιδεα ηταν ως συνηθως. Ως ιδεα η εβδομαδιαια αποδοση ειναι καλη αλλα προσκρουει στην αναβλητικοτητα και την γραφειοκρατια. Επομενως χρειαζεται μια υποδομη αλλα και καποιες ποινες στην καθυστερηση της εβδομαδιαιας αποδοσης του ΦΠΑ.
  a
  απάντηση10