Βέλτσος σε δόσεις ή φουλ του Βέλτσου…
***
Καινούργια έργα, κυρίως, αλλά και ένα ήδη δοκιμασμένο θα παιχτούν και θα ξαναπαιχτούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ή καλύτερα, πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα.
***
Εχουμε και λέμε:
***
Ιανουάριος 2015: «Η Αυτοκρατορία».
***
Θα ανέβει στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού.
***
«Εγραψα την «Αυτοκρατορία» μέσα στο αδιέξοδο του χρόνου, μέσα στον κυκεώνα του να γράφεις ό,τι δεν μπορείς να γράψεις και παρά ταύτα να το επιτελείς» είχε πει σχετικά ο Γιώργος Βέλτσος.
***
Αφορμή για το έργο ο 30χρονος Αμερικανός Edward Snowden και οι διαρροές του…
***
Απρίλιος 2015: «Σχέδιο για Ηλέκτρα – Σχέδιο για Ιφιγένεια».
***
Από το Ναύπλιο στην Αθήνα έρχεται η παράσταση που ξεκίνησε το καλοκαίρι (Φουγάρο). Πρόκειται για μια performance με θέμα τη γλώσσα «εκείνων που τράβηξαν τη σκανδάλη».
***
Ηλέκτρα – Ορέστης – Ιφιγένεια.
Και το ερώτημα παραμένει: «Αλήθεια, πώς επιβιώνουν τόσων θανάτων;».
***
Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Λεοντάρη και παίζουν η Αμαλία Βάλβη, η Ηλέκτρα Νικολούζου (φωτογραφία) και ο Κώστας Βασαρδάνης.
***
Στο ρεπερτόριο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, από τις 20 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ.
***
2015-2016: «Η μεταγωγή – 2013».
***
Η παράσταση προγραμματίζεται να ανοίξει την επόμενη θεατρική σεζόν το Οδού Κυκλάδων. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιώργος Σαχίνης.
***
Βασίζεται στο έργο του Andre Gorz «Γράμμα στην Ντ. Ιστορία ενός έρωτα» («Lettre à D. Histoire d’un amour», 2006) και σε ένα πραγματικό γεγονός: ο Gorz σκότωσε τη γυναίκα του και μετά αυτοκτόνησε.
***
Τέλος, το τέταρτο θεατρικό έργο του Γιώργου Βέλτσου είναι το ολοκαίνουργιο «Μάγδα Γκέμπελς», με θέμα επίσης την αυτοκτονία, αλλά ιδωμένο από μια εσωτερική πλευρά.
***
Το ζεύγος Γκέμπελς, ο ιπποκόμος και η καμαριέρα αποτελούν τα τέσσερα πρόσωπα του έργου.
***
Η δολοφονία των έξι παιδιών τους από τη μητέρα τους και στη συνέχεια η δική της από τον άνδρα της, προτού εκείνος αυτοκτονήσει, συνθέτουν τη σκηνική ιστορία που εμπεριέχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
***
Γι’ αυτό και ο Γιώργος Βέλτσος χαρακτηρίζει το έργο του «πολιτική έκπληξη». Προσεχώς…
***
Με 88% πληρότητα ολοκλήρωσε την περασμένη της καλλιτεχνική χρονιά η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εφέτος αισιοδοξεί να αυξήσει το ποσοστό της.
***
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, γεμάτο χρώματα και λουλούδια, με μια φωτεινή διάθεση, κόντρα στα σημεία των καιρών, οι ιθύνοντες δεν άφησαν καμία τέχνη έξω από τη Στέγη.
***
Δεκάδες οι παραστάσεις, οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι προβολές, οι εκθέσεις, τα προγράμματα, οι συναντήσεις για μικρούς, εφήβους, οικογένειες, ενηλίκους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
***
Ο καθένας θα βρει αυτό που θέλει μέσα στο πρόγραμμα των 200 σελίδων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ