Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ζήτησε την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος ,πρότεινε την μονομερή διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους για να μπορέσει η Ελλάδα και μπει πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και τάχτηκε κατά της τοποθέτησης του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Σκουρλέτης ρωτήθηκε (Real fm ) κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετείχε μετά απο πρόκληση της κυβέρνησης στην διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής για την υπόθεση του χρέους .Απάντησε : «Μην συσκοτίζουμε την κατάσταση επικαλούμενοι δήθεν την ανάγκη μιας εθνικής φωνής. Η υπόθεση του χρέους έχει να κάνει με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία έχουν πρόσημο προοδευτικό ή νεοφιλελεύθερο, πρόσημο λιτότητας. Μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές που κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν. Εάν, λοιπόν, προφανώς θέλουμε να έχουμε μια εκπροσώπηση υπέρ των συμφερόντων της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας, αυτό προϋποθέτει την ήττα των πολιτικών που υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. Δηλαδή, του σχεδίου της κας Μέρκελ. Να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.»

«Να αυτομαστιγωθούν στην πλατεία Συντάγματος ,δηλαδή, για να συνεννοηθείτε για το θέμα του χρέους;», επέμεινε ο Ν. Χατζηνικολάου. «Το λιγότερο θα ήταν αυτό. Υπάρχει και η παραίτηση στην πολιτική», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης.

Με λίγα λόγια , το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που θεωρεί αναγκαίο το έλασσον -ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ πριν τοποθετήσει τον κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα Ελλάδος – δεν θεωρεί αναγκαίο το μείζον- να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το μείζον θέμα υπόθεση του χρέους .Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει το δικαίωμα να διορίζει τον διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά δεν δέχεται να αναλάβει καμία ευθύνη για την υπόθεση του χρέους .

Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο μπορεί να υποχρεωθούν σύντομα να βρεθούν προ των ευθυνών του.

Σε 5 μήνες περίπου, τον Νοέμβριο, μετά από την διαπραγμάτευση Ελλάδος- Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υπάρξει ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο θα αφορά το μέλλον της χώρας έως το 2050 .

Θα προσφέρει την μετάθεση αποπληρωμής των ελληνικών χρεών π.χ. κατά 30 χρόνια, την μείωση των επιτοκίων π.χ. στο 1,5 % από το 3% που είναι σήμερα και θα ζητεί την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα (ιδιωτικοποιήσεις ,μείωση του δημόσιου τομέα , πάταξη της φοροδιαφυγής) καθώς και την εξασφάλιση πλεονασματικών προϋπολογισμών.

Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει την ραγδαία μείωση του χρέους από 180% του ΑΕΠ που είναι σήμερα , κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( του 100 % του ΑΕΠ) σε χρονικό διάστημα 5-7 ετών. Μια ρύθμιση που είναι πιθανό να προσελκύσει στην Ελλάδα μεγάλες ξένες επενδύσεις δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Είναι πιθανόν μάλιστα για να υπάρξει μια τελική συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει και την συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ – του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την προοπτική ότι το 2016 μπορεί να είναι κυβέρνηση . Τι θα κάνει τότε ο κ. Τσίπρας; Η «βίαιη ωρίμανση» της Αριστεράς θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη…