Το μήνυμα των ευρωπαίων ψηφοφόρων προς τις πολιτικές ηγεσίες της Γηραιάς Ηπείρου ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: η Ευρώπη πρέπει να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Ωστόσο, οι ελπίδες για άμεση τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και ενίσχυση της απασχόλησης εναπόκεινται σε έναν τραπεζίτη. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει τα όπλα για να βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά, αρκεί να τον αφήσει η Γερμανία να τα χρησιμοποιήσει.
Ως τώρα η ΕΚΤ έχει ακολουθήσει μια νομισματική πολιτική η οποία ταιριάζει και εξυπηρετεί απόλυτα την πολιτική και τους στόχους της Γερμανίας. Στα πρώτα χρόνια του ευρώ, όταν το Βερολίνο είχε προβλήματα με την απορρόφηση της Ανατολικής Γερμανίας, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ήταν πολύ χαλαρή για χώρες όπως η Ελλάδα που ερχόταν σε επαφή με τα χαμηλά επιτόκια και από το 2008 και μετά πολύ σφικτή για τις χώρες του Νότου που επλήγησαν από την κρίση.
Από την ίδρυσή της, βασικός στόχος της ΕΚΤ ήταν η διατήρηση του πληθωρισμού κοντά αλλά όχι πάνω από το 2%. Ο,τι ακριβώς ίσχυε για την Bundesbank την εποχή του μάρκου. Και η ΕΚΤ τήρησε ευλαβικά τον στόχο αυτό. Βεβαίως σήμερα με τον ευρωπαϊκό Νότο να έχει εξαιρετικά χαμηλό έως αρνητικό πληθωρισμό, για να ικανοποιηθεί ο στόχος του 2% η Γερμανία θα πρέπει να έχει πολύ πάνω από 3%. Αλλά ούτε κουβέντα δεν θέλει να ακούσει το Βερολίνο για πληθωρισμό που να πλησιάζει, όχι να ξεπερνά, το 3%.
Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να «γυρίσει» το παιχνίδι και για αυτό έχουν μεγάλες προσδοκίες από το πακέτο μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη. Οι προσδοκίες αυτές αποτυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων, με τις αποδόσεις πολλών τίτλων (ισπανικών, βελγικών κ.λπ.) να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ομως για να μπορέσει ο Μάριο Ντράγκι να εκπληρώσει τις προσδοκίες για ανάκαμψη θα πρέπει οι Γερμανοί να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του και να λειτουργήσει ως πραγματικός κεντρικός τραπεζίτης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την αντίληψη που έχουν για τον ρόλο της ΕΚΤ και να εγκαταλείψουν το δόγμα του ισχυρού ευρώ. Αν δεν συμβεί αυτό και αν δεν επιτρέψουν στην ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα με κάθε μέσον, ακόμη και με την αγορά χρέους, η ευρωζώνη θα παραμείνει καθηλωμένη και ο ευρωσκεπτικισμός θα συνεχίσει να ενισχύεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ