Ήταν αναπόφευκτο το απόστημα της Χρυσής Αυγής που δηλητηρίαζε την ελληνική κοινωνία, να αρχίσει κάποια στιγμή να σπάει. Η συστηματική έρευνα της Δικαιοσύνης – και η καθοριστική συμβολή του Τύπου στην αποκάλυψη της φρικαλέας δράσης τους – οδήγησαν αφενός στη στοιχειοθέτηση της εγκληματικής φύσης της οργάνωσης και αφέτερου φαίνεται ότι συμβάλουν στο να αρχίσει και το εσωτερικό ξήλωμα του νεοναζιστικού μορφώματος.
Η πρώτη αποχώρηση βουλευτή από τις τάξεις της Χρυσής Αυγής, σε συνδυασμό με την παραδοχή της εγκληματικής φύσης της οργάνωσης, ακόμα κι αν γίνεται για λόγους δικής του αυτοπροστασίας, αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης, έχει αποσταθεροποιήσει αρκετούς από αυτούς που μέχρι προχθές παρίσταναν τους αδίστακτους κήνσορες και τους τιμητές, τραμπουκίζοντας και απειλώντας όποιον θεωρούσαν αντίπαλό τους.
Το αποδεικνύουν και τα παραληρήματα των μέχρι χθες ομοϊδεατών του, που αντιλαμβάνονται καθαρά πλέον ότι οι απειλές και οι βιαιότητες δεν μπορούν να σταματήσουν την πλήρη αποκάλυψη της δράσης τους. Προφανώς οι δικαστές έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρίνουν το βαθμό συμμετοχής του κάθε κατηγορούμενου, σε ένα πλήθος παράνομες πράξεις. Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να κρυφτούν πλέον πίσω από τις κραυγές για πολιτικές διώξεις.
Τα στοιχεία για την παράνομη δραστηριότητα τους είναι συντριπτικά. Καί όσο η Δικαιοσύνη θα συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της, θα αναδεικνύεται όλο και πιο καθαρά η προσωπική ευθύνη και εμπλοκή των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Αυτό φοβούνται και αυτό τρέμουν. Είναι καιρός όμως να το αντιληφθούν και οι πολίτες, που εν ονόματι των συνεπειών της κρίσης και των ευθυνών του πολιτικού συστήματος, δελεάστηκαν από την αντισυστημική ρητορεία των νεοναζιστών, παραβλέποντας την εγκληματική τους δράση.

Γιατί ότι κι αν υποστηρίζουν οι καθοδηγητές της βίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, το κράτος δικαίου μπορεί να ανέχεται ακόμα και τις ιδέες που το υπονομεύουν, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί την καθημερινή εγκληματική δραστηριότητα του οποιουδήποτε επίδοξου σωτήρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ