Οι προσδοκίες για μια καταρχήν έστω συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν επαληθεύτηκαν με συνέπεια να παρατείνεται η αβεβαιότητα για την εκταμίευση της δόσης και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Το παιγνίδι ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, αποδεικνύεται, για μια φορά ακόμα πολύ σκληρό και ιδιαίτερα προβληματικό.
Η αίσθηση που είχε καλλιεργηθεί από την ελληνική πλευρά, ότι η επίτευξη πολύ νωρίτερα πρωτογενούς πλεονάσματος, θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά αν αληθεύουν οι πληροφορίες που διοχετεύονται, η τρόικα θέτει όλο και σκληρότερους όρους σε μια σειρά θέματα, με ειδικό πολιτικό και κοινωνικό βάρος. Η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, αντί να μειώνεται,διογκώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για την πολιτική συνοχή της, όσο και για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
Σε μια περίοδο που αρχίζουν να διαφαίνονται κάποια σημάδια, ότι μπορεί να ανακοπεί η ύφεση, αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα που δημιουργούν οι απαιτήσεις της τρόικας και των πολιτικών προϊστάμενων της, απειλεί να υπονομεύσει και πάλι τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί. Ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και το πολιτικό σύστημα, σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, αντέχουν αυτές τις διαρκείς εμπλοκές.

Οι πολίτες που βασανίζονται από την κρίση, που αγωνιούν για το τι θα τους ξημερώσει αύριο, δικαιούνται να γνωρίζουν γατί καρκινοβατεί για πολλοστή φορά η διαπραγμάτευση. Άν οι απαιτήσεις της τρόικας είναι πράγματι παράλογες και εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα, αν θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα με ένα νέο ουσιαστικά μνημόνιο ή αν κάποιοι υπουργοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν την κομματική πελατεία τους.

Οι εμπλοκές, οι εκβιασμοί και οι κωλυσιεργίες πρέπει να τελειώνουν για να μπορέσουν επιτέλους οι έλληνες πολίτες ,ιδιαίτερα αυτοί που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες, να δουν πώς θα ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους. Αρκετά έχουν πληρώσει τις αβεβαιότητες, τις καθυστερήσεις, τις αμφιβολίες. Αρκετά ως εδώ.

ΤΟ ΒΗΜΑ